Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην τελική ευθεία οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί για περιφερειακά λιμάνια και ναυπηγεία

Απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και μαγνήτης μεγάλων κινδύνων τα σχέδια ιδιωτικοποίησης

Στο «διά ταύτα» φτάνει η κυβέρνηση της ΝΔ την ιδιωτικοποίηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας, αλλά και την παράδοση των ναυπηγείων σε νέους «σωτήρες», στόχοι που είναι άμεσα συνδεδεμένοι και με την προώθηση των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Οι σχετικές διαδικασίες συμπεριλαμβάνονται σε δύο τροπολογίες που αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, η σχετική τροπολογία «βελτιώνει» νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβλεπε τη σύμβαση παραχώρησης από το Δημόσιο προς τις ανώνυμες εταιρείες των λιμανιών σε 50 χρόνια και τη δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ για υποπαραχώρηση των λιμανιών αυτών σε τρίτους για άλλα τόσα χρόνια. Τώρα με την τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία συνυπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας, προβλέπεται ότι τα 50 έτη όσον αφορά την παραχώρηση και την υποπαραχώρηση γίνονται 60 έτη, προκειμένου, όπως αναφέρεται, να μεγιστοποιηθεί το «επενδυτικό ενδιαφέρον». Ακόμα, παρέχεται το δικαίωμα στο ΤΑΙΠΕΔ για παράλληλες ή διαδοχικές υποπαραχωρήσεις «συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων, ή και λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων» στην περιοχή της αρμοδιότητας των ανωνύμων εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ραφήνας, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Πάτρας και Ηρακλείου, με αυτό της Αλεξανδρούπολης να έχει χαρακτηριστεί από τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για τις ΗΠΑ, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα λιμάνια Καβάλας και Βόλου.

Οπως αναφέρεται εξάλλου σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει τις μελέτες αξιολόγησης των λιμανιών και αναμένεται η επιλογή των συμβούλων προκειμένου να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίησή τους. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «πολύ σημαντικά θα είναι και τα γενικότερα οφέλη για την Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων, όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, με την αύξηση του διεθνούς εμπορίου μέσω της χώρας μας», στόχοι δηλαδή τους οποίους έχει προκρίνει ως στρατηγικούς η εγχώρια αστική τάξη, που με τη συμμετοχή της και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση και τις μπίζνες της, διεκδικώντας μερίδιο από τη «λεία».

Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για τον Σκαραμαγκά

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Προβλέπει παραχώρησή τους για 20 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης του αιγιαλού μπροστά από τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων, εφόσον είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που λειτουργεί την επιχείρηση ναυπηγείου ή κάθε άλλη υποστηρικτική δραστηριότητα εντός της έκτασης που βρίσκεται η επιχείρηση, τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων κ.λπ. Ακόμα προβλέπεται πώς θα καθοριστούν το ύψος και η καταβολή του τιμήματος για την παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης της ζώνης αυτής, ή του αιγιαλού και του αναγκαίου θαλάσσιου χώρου. Ουσιαστικά πρόκειται για τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του στρατιωτικού τμήματος του ναυπηγείου σε άλλους «σωτήρες - επενδυτές», διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Απρίλη, ενώ δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των 830 εργαζομένων.

Η τροπολογία περιλαμβάνει και την υφαρπαγή της προβλήτας Νο 4, μια έκταση 220 στρεμμάτων, που διεκδικείται εδώ και χρόνια από το λαό της Δυτικής Αθήνας για την ικανοποίηση των αναγκών του σε ελεύθερους χώρους, όπου σήμερα είναι εγκατεστημένη η δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σκαραμαγκά.

Με αφορμή αυτήν την απαράδεκτη κίνηση, η οποία αντιστρατεύεται ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου από το 2017, παρέμβαση έκανε χτες ο Νίκος Καραγιάννης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε σύσκεψη που συγκάλεσε η δημοτική αρχή με βουλευτές και άλλους εκλεγμένους από την περιοχή. Ο εκλεγμένος του ΚΚΕ τόνισε ότι αυτή η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί και άμεσα η έκταση να αποδοθεί στο δήμο και το λαό της περιοχής, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την ανάπλασή της, ενώ ανέδειξε την ανάγκη για όσο καιρό φιλοξενούνται εκεί οι πρόσφυγες, την ευθύνη να την έχει η κυβέρνηση για όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ