Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΗΕ
Νέες προκλήσεις από Ισραήλ και ΗΠΑ

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, που ζήτησε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρότεινε ενεργοποίηση του «κουαρτέτου»

Χιλιάδες διαδήλωσαν χτες στη Ραμάλα ενάντια στο αμερικανικό σχέδιο

Copyright 2020 The Associated

Χιλιάδες διαδήλωσαν χτες στη Ραμάλα ενάντια στο αμερικανικό σχέδιο
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό, επαναλήφθηκαν οι ισραηλινές προκλήσεις, με τον εκπρόσωπο του κράτους - τρομοκράτη, Ντάνι Ντανόν, να κατηγορεί την παλαιστινιακή πλευρά ότι δεν θέλει διάλογο και ειρήνη και να απαιτεί την παραίτηση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Στην ίδια γραμμή και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, που αποδοκίμασε την απόρριψη του σχεδίου από την Παλαιστινιακή Αρχή, του σχεδίου που δήθεν προωθεί ένα «διαφορετικό όραμα για την ειρήνη σε ρεαλιστική βάση», τη στιγμή που βασικό του στοιχείο είναι η θωράκιση της βάρβαρης ισραηλινής κατοχής. Μάλιστα, εμφανίστηκε να δηλώνει: «Εάν οι Παλαιστίνιοι θέλουν το μονοπάτι της ειρήνης, η Αμερική και άλλες χώρες θα είναι εδώ».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος στην ομιλία του τόνισε πως εκπροσωπεί εκατομμύρια συμπατριώτες του «που ζητούν δικαιοσύνη και απορρίπτουν το αμερικανικό σχέδιο», που και χτες διαδήλωσαν στη Ραμάλα και αλλού. Τόνισε πως το σχέδιο έχει ήδη απορριφθεί ή αποδοκιμαστεί από χώρες, όπως η Ρωσία και η Ιαπωνία, επειδή ακυρώνει τη διεθνή νομιμότητα και ψηφίσματα του ΟΗΕ. Απέρριψε για μία ακόμη φορά το σχέδιο των ΗΠΑ για διαπραγμάτευση, τονίζοντας πως πρόκειται για «ένα αμερικανο-ισραηλινό προληπτικό σχέδιο ακύρωσης του παλαιστινιακού κράτους», μεταξύ άλλων «γιατί θεωρεί πως η Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν θα είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης». «Και μόνο αυτό αρκεί για να το καταδικάσουμε», είπε.

Ακολούθως, διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα καταφύγουν στη βία, λέγοντας ότι «πιστεύουμε στην καταπολέμηση της βίας και δεν θα καταφύγουμε σε αυτή. Ούτε θα καταφύγουμε στην τρομοκρατία», αλλά, πρόσθεσε, η συνέχιση της κατοχής και της στρατιωτικής βίας σε βάρος ενός άλλου λαού «δεν θα βοηθήσει την ασφάλειά σας». «Πρέπει να παραμείνουμε εταίροι, ο καθένας στη δική του χώρα. Ζητούμε το τέλος της κατοχής και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους!». Επαναλαμβάνοντας τη θέση του για λύση στη βάση των δύο κρατών, επανέλαβε πως η Ανατ. Ιερουσαλήμ μπορεί να είναι πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και η Δυτική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Τίποτε δεν εμποδίζει τη συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη και δύο πρωτεύουσες».

Κατέληξε ζητώντας την επανέναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ στη βάση διεθνών αποφάσεων σε συνεργασία όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά με το διεθνές «κουαρτέτο» για το Παλαιστινιακό, που συγκροτούν ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ, για λύση στη βάση δύο ανεξάρτητων, βιώσιμων κρατών.

Πάντως, ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ ...«έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις και τα αποτελέσματα μακρών συνομιλιών» που είχε με τον Πρόεδρο Τραμπ το πρώτο διάστημα μετά την εκλογή του.

Το ίδιο διάστημα, ο επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζ. Μπορέλ, ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο για τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το Παλαιστινιακό και το σχέδιο των ΗΠΑ. Επιβεβαίωσε αφενός πως οι διατλαντικές σχέσεις παραμένουν «ισχυρές» και ότι η ΕΕ είναι «αφοσιωμένη στην εξεύρεση λύσης» για το Παλαιστινιακό και μιλάει για δύο ανεξάρτητα κράτη στα σύνορα του 1967 και στη βάση των διεθνών αποφάσεων. Βεβαίως, η στάση αυτή και η «βαθιά ανησυχία» της ΕΕ για το ενδεχόμενο προσάρτησης μέρους της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ είναι άκρως υποκριτικές και δεν έχουν σχέση με τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, αλλά με την τακτική που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην περιοχή. Η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις σε κάθε χώρα - μέλος στηρίζουν σταθερά και ποικιλόμορφα το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, το Ισραήλ, και διευρύνουν τις πολιτικές και οικονομικο-στρατιωτικές σχέσεις μαζί του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ