Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Νέα επικίνδυνα σχέδια για Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Ρωσία

Copyright 2020 The Associated

Σχέδια για παραπέρα εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου απεργάζονται στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στον απόηχο και των πρόσφατων δηλώσεων Τραμπ για πιο ενεργή «δραστηριοποίηση» του ΝΑΤΟ στη Μ. Ανατολή, με πρώτο στόχο το Ιράν, ο γγ του οργανισμού, Γ. Στόλτενμπεργκ, δίνοντας χτες την ατζέντα της Συνόδου, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι οι υπουργοί θα εστιάσουν σε «θέματα - κλειδιά», «συμπεριλαμβανομένου τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει το ΝΑΤΟ για την οικοδόμηση ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, την υποστήριξή μας προς το Αφγανιστάν και την πρόκληση που θέτουν τα πυραυλικά συστήματα της Ρωσίας».

«Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα» για τη Μ. Ανατολή

Ειδικά για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο γγ του ΝΑΤΟ με τα γνωστά προσχήματα περί τρομοκρατίας σημείωσε ότι «ο Παγκόσμιος Συνασπισμός, το ΝΑΤΟ και οι εταίροι μας έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στον αγώνα κατά του ISIS (...) Αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν το μέλλον της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, αλλά και το πώς «το ΝΑΤΟ μπορεί να συντονιστεί ακόμα στενότερα με τον Παγκόσμιο Συνασπισμό. Και θα εξετάσει τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή για την οικοδόμηση μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ασφάλειας». Τόνισε δε πως «η κατάρτιση των τοπικών δυνάμεων είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία μας». Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι θα συζητήσουν τι θα κάνει το ΝΑΤΟ στο Ιράκ (με την αποστολή εκεί ΝΑΤΟικών «εκπαιδευτών» για τις ντόπιες Ενοπλες Δυνάμεις), αλλά και τι μπορούν να κάνουν και «πέρα από το Ιράκ».

Σε ανάλογη βάση, ερωτηθείς σχετικά με το τι ζητά ο Τραμπ από το ΝΑΤΟ, απάντησε ότι πέρα από το να αυξήσουν τα κράτη - μέλη, πέραν των ΗΠΑ, τις εισφορές σε χρήμα, μέσα και προσωπικό σε αποστολές και επιχειρήσεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος τονίζει, ακόμα, «την ανάγκη του ΝΑΤΟ να κάνει περισσότερα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σημειώνοντας πως «νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», «χτίζοντας» στα όσα ήδη κάνει το ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιορδανία, Τυνησία και άλλους εταίρους στην περιοχή. Δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά προϊδέασε ότι, αργά ή γρήγορα, θα πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Να καταγραφεί και η απάντηση που έσπευσε να δώσει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», στην ερώτηση αν η Σύνοδος εστιάσει και στην κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας και ποια είναι η γνώμη του γγ του ΝΑΤΟ για «την πρόσφατη αύξηση των επιθέσεων του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζει η Ρωσία».

Ο Στόλτενμπεργκ, παίρνοντας την «πάσα», δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για τις «τρομακτικές επιθέσεις κατά πολιτών», τις οποίες και έσπευσε να καταδικάσει και κάλεσε «τον Aσαντ και τη Ρωσία, επειδή η Ρωσία παρέχει στήριξη στο καθεστώς Aσαντ, να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να υποστηρίξει πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ειρηνική λύση», προεξοφλώντας πως «αναμένω, φυσικά, ότι αυτό θα είναι ένα ζήτημα που θα θέσουν οι υπουργοί κατά τη διάρκεια της Συνόδου».

Πυρηνικά και ανεπτυγμένα ετοιμοπόλεμα στρατεύματα στα ανατολικά

Στη συνέχεια, όσον αφορά την ατζέντα της Συνόδου, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες ότι η Ρωσία καταπάτησε τη Συνθήκη INF (για τον περιορισμό των πυρηνικών μέσου βεληνεκούς), είπε ότι αύριο, Πέμπτη, θα εστιάσουν στην «απάντηση του ΝΑΤΟ» «απέναντι σε ολόκληρο το φάσμα των ρωσικών συστημάτων πυραύλων. Συμβατικών και πυρηνικών. Ηδη ανεπτυγμένων ή υπό ανάπτυξη», σημειώνοντας πως ρωσικά οπλικά συστήματα (όπως οι πύραυλοι «SSC-8» και «Avangard») «εντάσσονται σε ένα ευρύτερο μοτίβο που παρατηρήσαμε στη Ρωσία εδώ και αρκετά χρόνια, με μεγάλες επενδύσεις σε νέες, σύγχρονες στρατιωτικές ικανότητες, πυρηνικούς και συμβατικούς, νέους σύγχρονους πυραύλους».

Παρουσιάζοντας τη στρατηγική του ΝΑΤΟ για την περικύκλωση της Ρωσίας ως υποτιθέμενη απάντηση στις κινήσεις της, ο γγ του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ έχει ήδη αρχίσει να ανταποκρίνεται σε αυτό, διότι έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας. Εχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας ανεπτυγμένα ετοιμοπόλεμα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Αυξήσαμε την παρουσία μας σε αέρα, στεριά και θάλασσα. Και επενδύουμε σε νέες, σύγχρονες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας και της πυραυλικής άμυνας. Επομένως, η αντιαεροπορική και η πυραυλική άμυνα είναι ένα από τα σκέλη. Εξετάζουμε τώρα τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο».

Τόνισε δε με ικανοποίηση ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη γιγαντιαία άσκηση - «πρόβα πολέμου» «Defender 2020», που προγραμματίζεται για την άνοιξη, ως η μεγαλύτερη ανάπτυξη αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, στο πλαίσιο της οποίας θα κινητοποιηθούν συνολικά 37.000 άτομα: 20.000 θα φτάσουν από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, συν 9.000 που ήδη υπηρετούν στην Ευρώπη, συν 8.000 Ευρωπαίοι. Αντίστοιχα θα αξιοποιηθούν 20.000 κομμάτια υλικού σταλμένα από τις ΗΠΑ συν άλλα 13.000 που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη σε αποθήκες. Η διεκπεραίωση αυτή θα απαιτήσει δρομολόγια συνολικού μήκους 4.000 χλμ., όπως τα προϋπολογίζουν οι αρμόδιοι. Θα συμμετάσχουν δυνάμεις από 18 κράτη: ΗΠΑ, Βέλγιο, Γαλλία, Λιθουανία, Καναδάς, Ολλανδία, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Δανία, Ουγγαρία, Ισπανία, Εσθονία, Ιταλία, Βρετανία, Φινλανδία, Λετονία, αλλά και η Γεωργία, στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας.

Υποστήριξε, παραπέρα, ότι στο ΝΑΤΟ τάχα δεν έχουν «πρόθεση» να αναπτύξουν νέα πυρηνικά χερσαία οπλικά συστήματα στην Ευρώπη, «αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε μια αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα, επίσης, σε έναν κόσμο χωρίς τη Συνθήκη INF και με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους». Μια επισήμανση που χτυπά καμπανάκι κινδύνου στην Ελλάδα καθώς ο Αραξος παραμένει πάντα σε ετοιμότητα για να «φιλοξενήσει» πυρηνικά, στη δε Σούδα φορτία πάνε κι έρχονται χωρίς κανέναν έλεγχο του περιεχομένου τους.

Σε σύνδεση με τα παραπάνω, στη Σύνοδο θα εμφανιστεί και ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας για συζήτηση πάνω στο πώς η κυβέρνηση του Κιέβου προχωρά τις «μεταρρυθμίσεις» ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις της να «εκσυγχρονιστούν» και να πιάσουν ΝΑΤΟικά πρότυπα, και αντίστοιχα πώς προχωρά η «υποστήριξη» του ΝΑΤΟ στο Κίεβο.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται με συνάντηση με όλα τα κράτη που συμμετέχουν στην «εκπαιδευτική» αποστολή του ΝΑΤΟ «Resolute Support» στο Αφγανιστάν.

Τέλος, θα γίνει συζήτηση και για τη «συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ», παρουσία και του ύπατου εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Ζ. Μπορέλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ