Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα ελληνικά λιμάνια δεν είναι «περιουσιακά στοιχεία» κανενός ιμπεριαλιστή

Στην Αλεξανδρούπολη χτες ο εκτελεστικός διευθυντής της «κυβερνητικής υπηρεσίας αναπτυξιακής χρηματοδότησης» των ΗΠΑ

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της συνέντευξης Πάιατ, που μίλησε για «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ανάπτυξη αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Βαλκανικής, μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)», το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επισκέφτηκε χτες ο εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας αναπτυξιακής χρηματοδότησης - DFC (Development Finance Corporation), Caleb McCarry, συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρ. Φλέγκερ, όπου και συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ).

Θυμίζουμε ότι τον εκτελεστικό διευθυντή της DFC, συνοδευόμενο από τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, συνάντησε τη Δευτέρα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, στην Αθήνα, ο οποίος είχε προαναγγείλει την επίσκεψη αυτή σε συνέντευξή του στα τέλη Γενάρη, όπου ανέφερε πως η DFC «χρηματοδοτεί επενδύσεις αμερικανικές στο εξωτερικό σε χώρες που θεωρεί ότι για διάφορους γεωπολιτικούς λόγους τούς ενδιαφέρει να υπάρχουν αμερικανικές επενδύσεις». Επίσης, είχε προσθέσει πως η αμερικανική «ΟΝΕΧ», η οποία έχει αγοράσει τα Ναυπηγεία Σύρου, ενδιαφέρεται να αγοράσει και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, επένδυση για την οποία έχει αιτηθεί χρηματοδότηση από την DFC.

Να δυναμώσει η πάλη απέναντι στα επικίνδυνα σχέδια

Με αφορμή τις νέες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ και τη χτεσινή επίσκεψη ενόψει και της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως «δεν μπορεί παρά να είναι πια ξεκάθαρο σε όλους το μέγεθος της εμπλοκής της περιοχής μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και η μετατροπή της σε στόχο».

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπως και όλα τα υπόλοιπα της χώρας δεν μπορούν να θεωρούνται περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κανενός ιμπεριαλιστή», τονίζει η ΤΕ του Κόμματος και προσθέτει: «Φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα του λαού μας και δεν μπορεί κανείς να κερδοσκοπεί στις πλάτες του ελληνικού λαού, να τα χρησιμοποιεί για τα δολοφονικά του σχέδια και να τα μετατρέπει σε στόχο των αντιπάλων του».

Απέναντι στα επιχειρήματα περί «σταθερότητας» που τάχα εξασφαλίζουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, υπογραμμίζει πως αυτήν «την δοκιμάζει δεκαετίες τώρα ο λαός της Κύπρου, με την τουρκική κατοχή στο νησί και σήμερα με τα σχέδια οριστικής διχοτόμησης υπό ΝΑΤΟική "ομπρέλα"», αλλά και οι λαοί των Βαλκανίων «με τον βομβαρδισμό και διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τη διαρκή υποδαύλιση μειονοτικών και εθνικιστικών ζητημάτων, κ.τ.λ.».

Καλεί στη συνέχεια το λαό της περιοχής να δυναμώσει την αντίδρασή του στα παραπάνω σχέδια, «να μην εγκλωβιστεί μεταξύ των μοντέλων ιδιωτικοποίησης του λιμανιού που είτε προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε προωθεί η ΝΔ», αντίθετα να παλέψει «για λιμάνι δημόσιο, εργαζόμενους με δικαιώματα, με τήρηση των μέτρων ασφάλειας της εργασίας, ενάντια στη μετατροπή του σε ορμητήριο πολέμου».

Και καταλήγει: «Τώρα να δυναμώσει η πάλη για να ακυρωθεί η Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας, για να μην υπάρχει κανένας Ελληνας φαντάρος εκτός συνόρων, για την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ