Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αναζητώντας «αποκλιμάκωση» με φόντο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Συνεχίζει η κυβέρνηση την προσπάθεια «να πέσουν οι τόνοι» απέναντι στην Αγκυρα, ώστε να προχωρήσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής «διευθετήσεις» και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

Χαρακτηριστικά, κληθείς χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Ντονμέζ («Δεν διεκδικούμε τις πηγές κανενός, αλλά όποιος προσπαθήσει να ακουμπήσει οτιδήποτε δικό μας, θα λάβει απάντηση με τον πιο βαρύ τρόπο. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός»), απάντησε ότι «μας έχουν συνηθίσει σε προκλητικές ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις. Αναμένουμε την αποκλιμάκωση αυτών των προκλητικών ενεργειών. Δεν μας λέει κάτι καινούργιο».

Παραπέρα, ερωτηθείς χτες ο Πέτσας γιατί τελικά η κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει ούτε στην επερχόμενη φάση της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου (επεξεργάζεται σχέδια για τη Λιβύη), που αυτό το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, θα έχει μια νέα συνεδρία, έσπευσε να μειώσει τη σημασία της: «Πρόκειται για ένα "follow up" της προηγούμενης συνάντησης, γι' αυτό και δεν έχει διευρυνθεί η περίμετρος των χωρών που συμμετέχουν. Επομένως, δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή, εφόσον είναι μια "follow up" συνάντηση».

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι στη Διάσκεψη του Μονάχου θα μετέχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Ν. Δένδιας και Ν. Παναγιωτόπουλος.

Θυμίζουμε παράλληλα ότι στο περιθώριο της Συνόδου Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα, συνάντηση προβλέπεται να έχουν Παναγιωτόπουλος και Ακάρ, ενώ αντίστοιχη συνάντηση αναμένεται και ανάμεσα σε Δένδια και Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, και ενώ την ερχόμενη βδομάδα ξεκινά στην Αθήνα ο νέος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σε ένα τέτοιο κλίμα συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, υπό την προεδρία Δένδια, το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με θέμα, επισήμως, «την ενημέρωση σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό για τις «διευθετήσεις» που δρομολογούνται είναι και το χτεσινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής «Χουριέτ», που αναφέρεται σε πρόσφατη συνέντευξη, στην ιστοσελίδα militaire.gr, του πρώην ναυάρχου, Α/ΓΕΝ, Aντώνη Αντωνιάδη.

Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρώην ναύαρχος «απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για θαλάσσιο έδαφος μήκους 6 μιλίων και εναέριο χώρο μήκους 10 μιλίων στο Αιγαίο ότι είναι σύμφωνοι με το Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνοντας τη μοναδικότητα της γεωγραφίας του Αιγαίου», και σημειώνει τις αναφορές του στις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών, ως «αβλαβείς διελεύσεις», με φράσεις όπως ότι «όταν ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος πετάει πάνω από τη Ρόδο, δεν είναι σωστό να το εκλάβουμε ότι η Τουρκία αμφισβητεί τη Ρόδο ως ελληνικό νησί. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει στόχο να εισβάλει στα νησιά μας στην επίσημη αμυντική πολιτική της» και ότι «ο ελληνικός λαός υποθέτει ψευδώς ότι ολόκληρο το Αιγαίο είναι ελληνικό πέλαγος». Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα σημειώνει και τα όσα λέει ο πρώην Α/ΓΕΝ πως «Πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία. Αλλά ... Εάν πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε ό,τι θέλουμε με τις διαπραγματεύσεις, κάνουμε λάθος. Θα έπρεπε να αξιολογήσουμε τι μπορούμε να πάρουμε ως αντάλλαγμα για ποιες από τις επίσημες αξιώσεις μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να ζητήσουμε την ευρύτερη ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα ζητώντας από την Τουρκία να μη διεκδικήσει ευρύτερο θαλάσσιο χώρο».

  • Στο μεταξύ, τουρκικά μαχητικά προχώρησαν χτες σε σειρά νέων υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, σε Οινούσσες, Παναγιά και Λειψούς, σε συνδυασμό με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ