Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΪΑΤ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επί τάπητος τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - κεφαλαίου για την περιοχή

Την επιτάχυνση όλων των σχετικών διαδικασιών, ώστε η Αλεξανδρούπολη να διαδραματίσει το ρόλο που της «επιφυλάσσουν» οι ΗΠΑ στα στρατιωτικά και επιχειρηματικά σχέδιά τους για την περιοχή, ζήτησε χτες, κατά την επίσκεψη στην πόλη, συνοδεία πολυπληθούς κλιμακίου υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ. Την ίδια ώρα, οι τοπικοί παράγοντες έσπευδαν να τον διαβεβαιώσουν ότι όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι κι εκείνοι για λογαριασμό του κεφαλαίου και της «αναβάθμισής» του, αφοσιωμένοι στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για την περιοχή.

Σχέδια που μεταξύ άλλων αφορούν βάση για τη διεκπεραίωση δυνάμεων προς τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, με σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της περιοχής.

Ο Πάιατ έφτασε χτες το πρωί στην πόλη, συνοδευόμενος από τον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, τον ακόλουθο Αμυνας των ΗΠΑ, πλοίαρχο Τ. Κέττερ, και άλλα στελέχη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους και δίνοντας το στίγμα της επίσκεψης, είπε σχετικά:

«Αυτή η ευρεία ομάδα αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ για σθεναρή εμπλοκή στην περιοχή, αλλά και την εκτίμηση για τη στρατηγική σημασία του Εβρου, μία περιοχή για την οποία είμαστε ευγνώμονες που χρησιμοποιούμε για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις κάποιων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας (rotation of some of our military forces), μία περιοχή που προορίζεται να γίνει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο (hub), καθώς μία σειρά από έργα υλοποιούνται, όπως ο αγωγός TAP που θα μπει σε επιχειρησιακή λειτουργία τον επόμενο χρόνο, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, ο οποίος προχωράει με τη βοήθεια των πρωθυπουργών Τσίπρα και Μπορίσοφ, και ελπίζουμε στην επικείμενη ανάπτυξη του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης, κάτι που θα βοηθήσει στην επαύξηση της ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και θα ενισχύσει αυτό που ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σέφκοβιτς, επισήμανε στην Αθήνα αυτήν τη βδομάδα, τον ρόλο - κλειδί της Ελλάδας, την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

Χέρι - χέρι επιχειρηματικά σχέδια και «ασφάλεια»

Οι επαφές του Πάιατ με τοπικούς παράγοντες περιλάμβαναν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου, Δ. Πέτροβιτς, με τον Αμερικανό να εκφράζει κατόπιν την «εκτίμησή» του «για την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη στην εκδήλωση που οργάνωσε η πρεσβεία στο πλοίο "USS Mount Whitney"» κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, τονίζοντας ότι η παρουσία του στην πόλη «είναι μέρος της προσπάθειάς μας να διασφαλίσουμε μία ισχυρή αμερικανική παρουσία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, κάτι που προωθεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών - κρατών και ενισχύει τη δύναμη της συμμαχίας μας».

Ενδεικτικά και τα όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης, σημειώνοντας ότι «συζητήσαμε για τις δυνατότητες ανάπτυξης αυτής της περιοχής, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ασφάλεια της περιοχής», δηλαδή με την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ.

«Αίσθηση ανυπομονησίας»...

Ο Πάιατ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευ. Λαμπάκη. Μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός δήλωσε: «Τον συνεχάρη για την πρόοδο που έχουμε δει σε ό,τι αφορά την εταιρική σχέση μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της πόλης. Εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την εξαιρετική υποστήριξη πέρυσι όταν διεκπεραιώσαμε κάποια από τα ελικόπτερά μας μέσω του λιμένα (σ.σ. στρατιωτικά ελικόπτερα που διεκπεραιώθηκαν μέσα από το λιμάνι της πόλης, επιστρέφοντας στις βάσεις τους από ασκήσεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία)».

«Μιλήσαμε», συνέχισε, «πολύ για επενδύσεις και για τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην Αλεξανδρούπολη από έναν συνδυασμό στρατηγικών σχεδίων:

Την ιδιωτικοποίηση του λιμένα (...) Τον πλωτό σταθμό επανυγροποίησης αερίου, που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει. Την ολοκλήρωση του αγωγού TAP. Την έγκριση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας ενός διασυνδετήριου αγωγού (σ.σ. IGB). Την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας. Και την πιθανότητα επίσης νέων σιδηροδρομικών γραμμών».

Πρόσθεσε ακόμη πως μοιράστηκε με τον δήμαρχο «μια αίσθηση ανυπομονησίας και κατανόησης ότι πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες τώρα αμέσως, αλλά και μια δέσμευση στο να κρατήσουμε έναν πολύ ισχυρό διάλογο μεταξύ της πρεσβείας και τον δήμο της Αλεξανδρούπολης».

Και κατέληξε: «Υποσχέθηκα στον δήμαρχο ότι ο νέος γενικός πρόξενος Γκ. Φλέγκερ θα είναι συχνός επισκέπτης εδώ και του είπα επίσης ότι σκοπεύω να διατηρήσω την παράδοση και να ξανάρχομαι στην Αλεξανδρούπολη τουλάχιστον μια φορά ετησίως».

Ο δε Λαμπάκης δήλωσε μετά τον Πάιατ, πλασάροντας στο λαό το παραμύθι ότι τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ και κεφαλαίου τάχα είναι προς όφελός του, ότι «έγινε απολύτως αντιληπτό και από τις δυο πλευρές και πιστοποιημένο πλέον, (...) ότι η Αλεξανδρούπολη έχει μια πρωτεύουσα θέση στον ενεργειακό χάρτη, αλλά και γενικότερα στον γεωπολιτικό και τον γεωστρατηγικό (...) Είναι η πόλη του μέλλοντος και τα συμφέροντα των Αμερικανών συμπίπτουν με τα συμφέροντα των Ελλήνων, είτε μέσα από την εξέδρα του LNG, είτε μέσα από τον IGB, είτε μέσα από τις υποπαραχωρήσεις, όπως αποφάσισε η κυβέρνησή μας για το λιμάνι, είτε για τις οικονομικές άλλες συναλλαγές που θα προκύψουν μέσα από το διαμετακομιστικό κέντρο και μέσα από την ηλεκτροκίνηση...», χαρακτηρίζοντας την πόλη «σημείο αναφοράς» για τις «συνδέσεις με την Αμερική».

...και «αποφάσεις τις επόμενες λίγες βδομάδες»

Ο Πάιατ πήγε κατόπιν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρ. Δούκα, για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα, τον οποίο ο Αμερικανός περιέγραψε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ως «κρίσιμο κρίκο στο περιφερειακό εμπόριο, την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και τη δουλειά που κάνουμε μαζί στο ΝΑΤΟ».

Δήλωνε δε εκεί ο Πάιατ, ξαναστέλνοντας σήμα στην κυβέρνηση να μην αργοπορεί άλλο τις διαδικασίες, ότι «αναμένουμε με ανυπομονησία την οριστικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των όρων αναφοράς γι' αυτό το σχέδιο», ενώ συνέδεσε το λιμάνι με τα προαναφερόμενα ενεργειακά σχέδια και ξανάστειλε σήμα στην κυβέρνηση, εκφράζοντας δημόσια την «ελπίδα» ότι θα καθοριστούν τέτοιοι «όροι ώστε αμερικανικές εταιρείες, αμερικανικό κεφάλαιο να επιλέξουν να είναι μέρος αυτής της ευκαιρίας. Αλλά, φυσικά, αυτό εξαρτάται από αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση στις επόμενες λίγες βδομάδες»...

Αναφέρθηκε δε ξανά στη διεκπεραίωση αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων από το λιμάνι πέρυσι, λέγοντας ότι «έδωσα έμφαση στο ότι καλωσορίζουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτού του είδους την ικανότητα».

Ο δε Δούκας διαβεβαίωσε ότι «πολύ γρήγορα οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν», όπως επίσης ότι «θα έχουμε συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία και τους συνεργάτες του κ. Πάιατ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ