Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Η κυβέρνηση εμπλουτίζει το αντεργατικό οπλοστάσιο

Ανεπαρκή για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία και αρκετά από αυτά επικίνδυνα για τους εργαζόμενους, καθώς εμπλουτίζουν το αντεργατικό οπλοστάσιο των επιχειρηματικών ομίλων, χαρακτήρισε τα μέτρα που περιέχουν οι τρεις ΠΝΠ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής του Κόμματος, ανάμεσα στα όσα προβλέπονται στις ΠΝΠ είναι η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η τηλεργασία - εργασία εξ αποστάσεως, το χτύπημα στο δικαίωμα της κανονικής άδειας, η εργασία Κυριακές και αργίες για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις παραγωγής, μεταφοράς και εφοδιασμού, ενώ όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, η αναστολή καταβολής ΦΠΑ όπως και των οφειλών τους προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα.

Χαρακτήρισε πρόκληση τα αλλεπάλληλα μέτρα που παίρνονται με τις διαδοχικές ΠΝΠ και τσακίζουν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα να εμφανίζονται από πάνω από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ως δίχτυ προστασίας των εργαζομένων και επιπλέον η κυβέρνηση να κάνει λόγο για δίκαιη κατανομή των βαρών, όταν από τη μια εξασφαλίζει νέα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη ένταση της εκμετάλλευσης, της εργασιακής κόλασης και ανεργία για τους εργαζόμενους.

Οπως είπε, ειδικά για τις 110.000 απολύσεις από την αρχή του Μάρτη, είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση λέει πως «ό,τι έγινε, έγινε».

Στις ίδιες ΠΝΠ προβλέπονται ακόμα η διά περιφοράς συνεδριάσεις των οργάνων των ΟΤΑ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όπως σημείωσε, αφού δημοτικές αρχές βάφτισαν ως κατεπείγοντα, θέματα που ήταν για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και ζητούμενα των επιχειρηματικών ομίλων.

Για το μέτρο αναστολής της λειτουργίας των σχολείων που περιέχεται στις ΠΝΠ, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι βεβαίως είναι αναγκαίο, αλλά η κυβέρνηση δεν προβλέπει μέτρα και πόρους για όσους μαθητές προέρχονται από οικογένειες που πλήττονται από οικονομικές, κοινωνικές και άλλες συνέπειες της πανδημίας, όπως για τη συνέχιση του προγράμματος σίτισης που γινόταν στα σχολεία. Παράλληλα, όσον αφορά τις εικονικές τάξεις για την εκπαίδευση από απόσταση, δεν παίρνει μέτρα για τη στήριξη αυτής της διαδικασίας με όρους όσο είναι δυνατόν ισοτιμίας και στήριξης των μαθητών που δεν μπορούν να προμηθευτούν υπολογιστές κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ