Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Σχέδιο Μάρσαλ» με επιδοτήσεις στην εργοδοσία για μερική απασχόληση

Στην ενεργοποίηση και επέκταση των μηχανισμών που σχετίζονται με τη διοχέτευση πακτωλού χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους προχωρούν οι «θεσμοί» της ΕΕ, με φόντο την εξελισσόμενη κατρακύλα της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ΑΕΠ.

Σε αυτήν την προοπτική, σχεδιάζεται και ο νέος πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «θέλουμε να διαμορφώσουμε τον προϋπολογισμό κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει σημαντικό τμήμα του σχεδίου ανάκαμψης. Πολλοί μιλούν αυτήν τη στιγμή για κάτι που το ονομάζουν "Σχέδιο Μάρσαλ". Θεωρώ ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να είναι το "Σχέδιο Μάρσαλ" που καταρτίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ενωση...».

Βασικό στοιχείο θα αποτελεί ένα πακέτο δανείων προς τα κράτη - μέλη με το όνομα SURE, ύψους μέχρι και 100 δισ. ευρώ, που θα φορτωθούν στις πλάτες των φορολογουμένων κάθε κράτους. Το «εργαλείο» αυτό θα επιτρέπει στα κράτη - μέλη να λαμβάνουν δάνεια «με ευνοϊκούς όρους» «για να καλύψουν το κόστος που συνδέεται απευθείας με τη δημιουργία ή την παράταση των εθνικών προγραμμάτων μερικής απασχόλησης», εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της. Δηλαδή, στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, η Κομισιόν αποφάσισε να στηρίξει τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι παίρνουν ταυτόχρονα το «πράσινο φως» για μαζική χρήση και μονιμοποίηση της υποαπασχόλησης.

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει: «Η πρωτοβουλία SURE θα υποστηρίξει συστήματα μερικής ανεργίας και παρόμοια μέτρα για να βοηθήσει τα κράτη - μέλη να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους από τον κίνδυνο απόλυσης και απώλειας εισοδήματος. Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των εργαζομένων ή να αναστείλουν συνολικά την εργασία, με τη στήριξη του εισοδήματος που παρέχεται από το κράτος για τις ώρες που δεν εργάστηκαν...».

Με μια κουβέντα, το πρόγραμμα αυτό επιχειρεί να στηρίξει και να μονιμοποιήσει όλες τις μορφές «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, οι οποίες μετά το τέλος της πανδημίας θα πάρουν ακόμα πιο εκτεταμένη μορφή και το κράτος θα αναλάβει να πληρώνει ένα μέρος του μισθού, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από αυτό το βάρος, το οποίο βέβαια μετακυλίεται στους φορολογούμενους, που θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώσουν τα εν λόγω κρατικά δάνεια. Τα περί «προστασίας των μέσων βιοπορισμού» των εργαζομένων στα οποία αναφέρεται η Κομισιόν είναι φανερό ότι συνδέονται με την προσπάθεια διατήρησης του επιπέδου κατανάλωσης, που έχει να κάνει με τη διάσωση του τζίρου των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας βέβαια υψηλή πιστωτική αξιοπιστία, θα βγει η ίδια στις χρηματαγορές προκειμένου στη συνέχεια να κατανείμει τα ποσά στα κράτη - μέλη. Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για τη νέα περίοδο των κρατικών χρεών, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Οπως λένε, τα δάνεια αυτά, που προορίζονται για τις χώρες που αντιμετωπίζουν «τις πλέον επείγουσες καταστάσεις», θα πλαισιωθούν από «ένα σύστημα εθελούσιων εγγυήσεων των κρατών - μελών».

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στις 7 Απρίλη στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, στο πλαίσιο της διευρυμένης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.

Κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Στο μεταξύ, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε χτες στη Βουλή η διάταξη που αφορά τον συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, με πρόβλεψη για αύξηση ορίου δαπανών κατά 5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Οπως αναφέρεται, αναμένεται με βεβαιότητα ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα απαιτηθούν πόροι που υπερβαίνουν τις διαθέσιμες πιστώσεις του αποθεματικού.

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός 2020 δεν μπορεί να εκτελεστεί, όπως ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας είναι αναγκαία η δημοσιονομική επέκταση, η οποία για να πραγματοποιηθεί είναι τυπικά επιβεβλημένη η λογιστική διευθέτηση του προϋπολογισμού με αύξηση των σχετικών πιστώσεων».

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του προχωρά στην προσωρινή αναβολή του καθορισμού νέων αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα.

Σκυτάλη στον ΣΕΒ

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι «διαρρηγνύονται οι παραδοσιακές σχέσεις κατανάλωσης και παραγωγής, και πολλές επιχειρήσεις, με την εξαίρεση της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, των σουπερμάρκετ, της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακείων, αναγκάζονται να αναστείλουν την οικονομική τους δραστηριότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου βέβαια να πουληθούν τα παραγόμενα εμπορεύματα, ο ΣΕΒ προτείνει μεταξύ άλλων να εξεταστεί «κατά πόσον μπορεί να βοηθήσει τυχόν σημαντική αύξηση, και επιμήκυνση του χρόνου καταβολής, του επιδόματος ανεργίας». Ταυτόχρονα, προτείνει στην κυβέρνηση «να επαναδιαπραγματευθεί μια μετακύλιση των πληρωμών του χρέους προς το μέλλον, ώστε να αξιοποιηθεί ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος», καθώς και την αύξηση της τραπεζικής δανειοδότησης, «με το κράτος να αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση ή την εγγύησή τους, για σύντομο χρονικό διάστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ