Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αναγκαίες ρυθμίσεις για μαθητές και αποφοίτους ΕΠΑΛ

Το ΚΚΕ ζητά συγκεκριμένα μέτρα με σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή

Μέτρα για την εξ αποστάσεως διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων των ΕΠΑΛ, καθώς και αναγκαίες ρυθμίσεις για τους μαθητευόμενους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, ζητά το ΚΚΕ με ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας.

Οπως εξηγεί, για τα εργαστηριακά μαθήματα «μέχρι στιγμής δεν έχει συγκεντρωθεί με κρατική ευθύνη, επιλεγεί και αναρτηθεί ένα πλήθος εργαλείων και υλικού που αφορούν α) την εποπτεία (π.χ. βίντεο για το πώς πραγματοποιείται μια εργαστηριακή δραστηριότητα, εικονικά εργαστήρια, προγράμματα προσομοίωσης), β) την εξάσκηση των μαθητών σε επίπεδο προσωπικού υπολογιστή (π.χ. δωρεάν προγράμματα, προγράμματα ελεύθερου λογισμικού) και γ) την εξάσκηση, μέσω βάσεων δεδομένων, σε προγράμματα που απαιτούν μεγάλες αποθηκευτικές δυνατότητες. Αντίθετα, γίνονται υπομνήσεις στους εκπαιδευτικούς να διαμορφώσουν το δικό τους υλικό για τα εργαστήρια, βρίσκοντας "ατομικούς" δρόμους "παράκαμψης" ζητημάτων όπως τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών πάνω σε εξειδικευμένα προγράμματα που διδάσκονται οι μαθητές».

«Η παραπάνω κατάσταση οξύνει την ανισότιμη πρόσβαση των μαθητών στη γνώση, υποβαθμίζει περαιτέρω τα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑΛ και ανοίγει δρόμους παρέμβασης στα σχολεία από ιδιωτικές εταιρείες, μέσω χορηγιών ή άλλων τρόπων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Καραθανασόπουλος Νίκος, που υπογράφουν την Ερώτηση, και ζητούν:

  • Να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, για τη συγκέντρωση, επιλογή και ανάρτηση των προσφορότερων εργαλείων και εκπαιδευτικού υλικού, ανά τομέα, ειδικότητα και μάθημα, όσον αφορά την εξ αποστάσεως διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων των ΕΠΑΛ.
  • Να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο ισότιμη πρόσβαση των μαθητών των ΕΠΑΛ στα εξ αποστάσεως εργαστηριακά μαθήματα, με δωρεάν παροχή από το κράτος όλων των απαιτούμενων τεχνικών μέσων (υπολογιστών, γρήγορου διαδικτύου).
  • Να διασφαλιστεί πως τα ωράρια της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στα ΕΠΑΛ δεν θα ξεπερνούν εκείνα του κανονικού σχολικού ωραρίου.
  • Να διασφαλιστεί για όλους τους μαθητές ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εξ αποστάσεως εργαστηριακής εκπαίδευσης.

Αντίστοιχα, το ΚΚΕ αναφέρεται στα προβλήματα που προκύπτουν για τους αποφοίτους που βρίσκονται σε πρόγραμμα μαθητείας, από την απόφαση για διακοπή της μαθητείας. Οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν τη σχετική Ερώτηση, ζητούν από τους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας:

  • Να συμπεριληφθούν οι μαθητευόμενοι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ στους δικαιούχους που θα πάρουν επίδομα, λόγω διακοπής της εργασίας τους.
  • Να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες στα μέχρι σήμερα δεδουλευμένα και να διασφαλιστεί η τακτική ανά μήνα καταβολή τους όταν ξαναρχίσει το πρόγραμμα της μαθητείας.
  • Να διασφαλιστεί πως όλοι οι μαθητευόμενοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.
  • Να διασφαλιστεί η συνέχιση της εποπτείας της μαθητείας, σε περίπτωση που αυτή συνεχιστεί το καλοκαίρι, με ανάλογη αναπροσαρμογή των αμοιβών των εποπτευόντων καθηγητών.
  • Να απαλλαγούν από τα εξέταστρα, προκειμένου να επανεξεταστούν, όσοι αποτυγχάνουν στις εξετάσεις πιστοποίησης.
  • Να ρυθμιστεί ότι θα ολοκληρωθεί, το συντομότερο και χωρίς αποκλεισμούς, η διαδικασία πιστοποίησης για την περσινή «σειρά» μαθητευόμενων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ