Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΗΠΑ
Εκατομμύρια «θερίζει» η ανεργία

Ιστορικό ρεκόρ ανεργίας καταγράφεται στις ΗΠΑ, καθώς τέλη Μάρτη έκαναν αίτηση πρώτη φορά για επίδομα ανεργίας πάνω από 6,6 εκατομμύρια

Αυξάνονται οι νεκροί στα αμερικανικά νοσοκομεία
Αυξάνονται οι νεκροί στα αμερικανικά νοσοκομεία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σαρώνει η ανεργία στις ΗΠΑ! Τα θύματά της αναδεικνύονται πολλαπλώς περισσότερα από εκείνα της πανδημίας COVID-19, καθώς χτες το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως στις 28 Μάρτη υπέβαλαν, για πρώτη φορά, αίτηση για επίδομα ανεργίας 6.648.000 Αμερικανοί. Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε, καθώς στα μέσα Μάρτη είχαν καταμετρηθεί επισήμως σε 3.341.000 άτομα...

Οι συνέπειες της ανεξέλεγκτης αύξησης της ανεργίας αναμένονται σαρωτικές σε όλα τα επίπεδα της ζωής του λαού στις ΗΠΑ, δεδομένου του σχεδόν ανύπαρκτου δημόσιου συστήματος Υγείας, των αποδυναμωμένων υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας. Τα μέτρα της κυβέρνησης και του Κογκρέσου ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων κατευθύνονται κυρίως προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Ωστόσο, φαίνεται πως η θύελλα της ανεργίας μόλις άρχισε. Αναλυτές οικονομολόγοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προβλέπουν πως οι άνεργοι τους επόμενους λίγους μήνες θα φτάσουν τα 47.000.000 ή και 52.000.000 άτομα! Είναι ενδεικτικό πως χτες η εταιρεία «Pantheon Macroeconomics» προέβλεπε ότι ο αριθμός των ανέργων τον Απρίλη θα αυξηθεί (μόνο το συγκεκριμένο μήνα!) κατά άλλα 10.000.000 άτομα!

Η βαριά σκιά της ξέφρενης ανεργίας κάλυψε χτες τα τελευταία στοιχεία για τα θύματα της πανδημίας που ξεπερνάνε τις 5.000. Μέσα στις απώλειες συμπεριλαμβάνονται και βρέφη, όπως ένα νεογνό έξι βδομάδων που πέθανε από τον ιό COVID-19 στο Κονέκτικατ, λίγες μέρες αφότου ξεψύχησε και ένα άλλο βρέφος εννιά μηνών από την ίδια αιτία στο Σικάγο.

Παρ' όλα αυτά, και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές, λέγοντας πως η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο». Πασχίζει δε να ηρεμήσει και τους πάνω από 330.000.000 πολίτες πως «θα τους σώσουν» τα μέτρα περιορισμού της κίνησης στο 90% των πολιτειών που συνέστησε (αλλά δεν επέβαλε...) με μεγάλη καθυστέρηση. Χτες μάλιστα ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ σύντομα θα διαθέτουν περισσότερους αναπνευστήρες απ' όσους χρειάζονται και ότι θα υπάρχουν αρκετοί ώστε να είναι δυνατή η αποστολή τους και σε άλλες χώρες. Ομως, εδώ και μέρες οι κυβερνήτες αρκετών πολιτειών παραπονούνται ότι δεν έχουν αρκετούς αναπνευστήρες, αλλά ούτε καν επαρκείς ποσότητες αναλώσιμων μασκών και ιατρικών γαντιών.

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να αναδεικνύουν με ρεπορτάζ την τύχη χιλιάδων πεζοναυτών στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» που έχει χτυπηθεί από την πανδημία και το οποίο πλέον είναι αγκυροβολημένο στο νησάκι Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού. Οπως μετέδωσαν, απειλείται με πειθαρχικά μέτρα ο καπετάνιος του σκάφους Μπρετ Κρόζιερ, επειδή δημοσιοποίησε τα εκατοντάδες κρούσματα μεταξύ ναυτών και την ολιγωρία των αρμόδιων αρχών του Πενταγώνου να παράσχουν βοήθεια και να ξεκινήσουν εγκαίρως την απομάκρυνση του πληρώματος από το σκάφος. Κάτι που ξεκίνησε χτες μετά από πολλές μέρες. Τέλος χτες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) ζήτησε τουλάχιστον 100.000 σάκους σορών, κάτι που προϊδεάζει για την άσχημη συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ