Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
169 νέα κρούσματα, στους 53 οι νεκροί

169 νέα κρούσματα κορονοϊού (27 στην κοινότητα, άλλα 23 στη δομή φιλοξενίας Ριτσώνας και 119 στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος») ανακοινώθηκαν χτες από τους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 91 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 65 έτη, εκ των οποίων οι 16 είναι γυναίκες, πάνω από το 75% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι (70 ετών και άνω). 9 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλοι 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στους 53, με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη και με το 94% να έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Συνολικά έχουν διεξαχθεί 18.844 τεστ. Τα συνολικά κρούσματα τα οποία έχουν ανιχνευτεί στην Ελλάδα ανέρχονται στα 1.584.

Μετά την επιβεβαίωση κρούσματος σε αλλοδαπή γυναίκα στη Μύκονο, 69 ετών, και την ιχνηλάτηση των επαφών της, αναστέλλονται όλες οι οικοδομικές εργασίες στο νησί για 14 μέρες. Σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά δεδομένα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου για τον κορονοϊό, Σ. Τσιόδρας, επισήμανε τα ευρήματα νευρολόγων από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα οποία ένα μικρό υποσύνολο (το 15% των ασθενών που έχουν νοσήσει σοβαρά) αναπτύσσουν σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, όπως δυσλειτουργία στην ομιλία, επιληψία, εγκεφαλικό. Η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Με αφορμή τους θανάτους παιδιών, επισημάνθηκε ότι η συγκεκριμένη ασθένεια εξαιρετικά σπάνια εκδηλώνεται με τη σοβαρή της μορφή σε παιδιά και είναι εξαιρετικά σπάνια η απώλεια σε πολύ νέους ανθρώπους. Για τη χορήγηση χλωροκίνης στα παιδιά, σημειώθηκε ότι είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια και χορηγείται κατά περίπτωση σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι στη χώρα μας είναι ασφαλής η πρόσβαση για τη δωρεά μυελού των οστών. Και έγινε σύσταση για σωματική άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας, καθώς «δεν απαγορεύεται η άσκηση έξω, αρκεί να εξασφαλίζεται η κοινωνική απομάκρυνση». Ο Ν. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για διαρκή επαναξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και «σίγουρα θα κρατήσουν μερικές εβδομάδες ακόμη».

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, για το φλέγον ζήτημα των κρεβατιών σε ΜΕΘ, ισχυρίστηκε ότι έχουν εξασφαλιστεί 902 κρεβάτια και τα 247 προορίζονται για κορονοϊό, έχουν ανοίξει 85 νέες κλίνες και «ο προγραμματισμός για τις επόμενες βδομάδες είναι άλλες 400 κλίνες και να ξεπεράσουμε τις 1.000».

Τέλος, σε καραντίνα τέθηκαν 15 γιατροί και νοσηλευτές, και η μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος κορονοϊού σε 29χρονη πρόσφυγα που γέννησε την περασμένη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ