Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση με αφορμή τη συζήτηση περί κλειστών δομών στην περιοχή

Πρόταση για μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό σε όλες τις δομές προσφύγων και μεταναστών

Παρέμβαση με αφορμή τη συζήτηση για τη δημιουργία κλειστών κέντρων - φυλακών και στην περιοχή των Ιωαννίνων κάνει με σχόλιό της η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, τονίζει πως «παρακολουθούμε με ανησυχία τη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες, γύρω από το θέμα των δομών φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή. Τόσο οι τοποθετήσεις του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη όσο και των δημάρχων Ιωαννίνων κ. Ελισάφ και Ζίτσας κ. Πλιάκου δημιουργούν σοβαρές υποψίες ότι κινούμαστε στο δρόμο του εγκλωβισμού των προσφύγων σε φυλακές - γκέτο. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην άρνηση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων ακόμα και να συζητήσει ψήφισμα ενάντια στις κλειστές δομές».

Στη συνέχεια, η ΤΕ σχολιάζει την τοποθέτηση του περιφερειάρχη, στην οποία ανέφερε ότι θα πρέπει «να κλείσουμε τους πρόσφυγες σε κλειστές δομές». «Με λίγα λόγια», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο περιφερειάρχης προτείνει να τους κλείσουμε σε γκέτο και να τους παρατήσουμε να αρρωστήσουν. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη συνεπή στάση που κρατάει η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων στις δομές, οι οποίοι πειθαρχούν στα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί υγειονομικοί. Αφού μέχρι τώρα έχουμε δει την κυβέρνηση και την εργοδοσία να εκμεταλλεύονται την πανδημία που είναι σε εξέλιξη για να εφαρμόσουν μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα που είχαν στο συρτάρι τους, τώρα βλέπουμε να τον αξιοποιούν και για το θέμα του Προσφυγικού. Δεν θα τους περάσει».

Και προσθέτει η ΤΕ Ιωαννίνων: «Το ΚΚΕ φωνάζει ότι όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί θα μας βρουν απέναντί τους. Ο εγκλεισμός αθώων ανθρώπων σε φυλακές δεν είναι μέτρο υγειονομικής πρόληψης. Είναι απάνθρωπη πολιτική, που τρέχουν να εφαρμόσουν οι "δημοκρατικοί" τοπικοί άρχοντες, μετά από εντολές της κυβέρνησης ΝΔ και της ΕΕ. Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης για την κατάσταση, η οποία από τη μία καμαρώνει για τα, δήθεν, αποτελεσματικά μέτρα που έχει λάβει, αλλά ταυτόχρονα χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εκτεθειμένοι στην πανδημία, με ελλιπή μέτρα προφύλαξης. Αυτόν τον κόσμο, που κυβερνητικοί υπουργοί χαρακτήρισαν "εχθρό" το προηγούμενο διάστημα, τώρα απειλούν να τον κλείσουν σε γκέτο - φυλακές. Την ίδια ώρα κάθονται προσοχή στην ΕΕ που έχει εγκλωβίσει όλο αυτόν τον κόσμο στη χώρα μας. Καλούμε τον λαό της πόλης μας να σταθεί αλληλέγγυος στους πρόσφυγες, να δυναμώσει τη φωνή του για ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής φροντίδας όλου του λαού. Οι προτάσεις του ΚΚΕ για στελέχωση του ΕΣΥ, κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών κ.ά. αφορούν και την παροχή ουσιαστικής προστασίας και υγειονομικής στήριξης των προσφύγων».

Σχετικά δε με την προστασία από την επιδημία του κορονοϊού, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Είναι μονόδρομος, σήμερα, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατευτούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν υποφέρει αρκετά μέχρι σήμερα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να θρηνήσουν επιπλέον θύματα, αυτήν τη φορά από τον COVID-19.

Απαιτούμε:

-- Να γίνει άμεσος οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα μας και να δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα σε αυτούς που θέλουν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

-- Να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στις δομές και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης.

-- Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες.

-- Τη συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ