Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
Δεν προβλέπει αύξηση των γιατρών Εργασίας η κυβέρνηση

Δεν θέλει γιατρούς εργασίας η κυβέρνηση για την προστασία της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, γιατί αυτό έχει κόστος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η απάντηση που έδωσε, χτες, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη ήταν σαφέστατη. Ρώτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ: «Θα αυξηθούν οι θέσεις των ειδικευόμενων ιατρών εργασίας, ναι ή όχι;». «Οχι», απάντησε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε προκαλώντας ανοιχτά τους εργαζόμενους: «Από το 2011 αυξήθηκαν οι θέσεις. Για να καταλάβετε, οι θέσεις που έβγαιναν ήταν 20 και διπλασιάστηκαν, έγιναν 35». Δηλαδή, το γεγονός ότι υπάρχουν όλοι κι όλοι 35 γιατροί με την ειδικότητα αυτή για να καλύψουν ολόκληρη την Ελλάδα, ο υπουργός το παρουσίασε λίγο - πολύ ως επίτευγμα!

Πρόσθεσε για να μην αφήσει περιθώριο για παρερμηνείες ότι: «Αν με ρωτάτε αν στην παρούσα φάση εξετάζω το αντικείμενο να τις αυξήσω περαιτέρω (σ.σ. τις 35 θέσεις γιατρών εργασίας) σας απαντώ αρνητικά, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στην παρούσα φάση. Θα σας πω ότι για εμένα το σημαντικό στην παρούσα φάση είναι το να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις».

Οι συγκεκριμένες διατάξεις στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός είναι ο κατάλογος που θα πρέπει να διατηρούν οι ιατρικοί σύλλογοι με τους γιατρούς που προσφέρονται να εκτελούν καθήκοντα γιατρού εργασίας ενώ έχουν άλλη ειδικότητα, ή είναι ανειδίκευτοι και «προσλαμβάνονται» από τις επιχειρήσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μειοδοτικούς διαγωνισμούς, ενώ υπάρχουν και οι γνωστές ιδιωτικές εταιρείες Εξωτερικής Εξυπηρέτησης Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) που προσφέρουν «φτηνές» υπηρεσίες στους εργοδότες.

Ο υπουργός δεν έφερε καμία αντίρρηση απέναντι στις επισημάνσεις του Γ. Λαμπρούλη ότι για την κυβέρνηση είναι «πάρεργο η ειδικότητα της ιατρικής εργασίας» και ότι «η έλλειψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου συνδέεται με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Ετσι, τα όποια μέτρα λαμβάνονται, επιλέγονται με κριτήριο να μην αφαιρούν από την κερδοφορία των επιχειρηματιών και να κοστίζουν όσο το δυνατό λιγότερο στις υπηρεσίες που διατηρεί το κράτος. Να γιατί δεν θέλετε, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και εσείς, την περαιτέρω ενίσχυση με ιατρούς εργασίας στη χώρα μας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι για το ΚΚΕ «ουσιαστικές λύσεις μπορεί να υπάρξουν μόνο εάν τα ζητήματα αυτά της ασφάλειας στην εργασία αποτελέσουν πεδίο πάλης και διεκδίκησης των εργαζομένων και των σωματείων, ενταγμένα στην πάλη για αναχαίτιση της αντιλαϊκής επίθεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ