Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Απαίτησαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου

Να δοθεί το εποχιακό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους της ναυπηγικής βιομηχανίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις συνθήκες της ανεργίας και της απληρωσιάς, διεκδίκησαν χτες οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας μαζί με τα Σωματεία των Ναυπηγοξυλουργών, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας έχουν ήδη αποσπάσει θετική απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ μετά από τις παρεμβάσεις που οργάνωσαν. Χτες, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και έφτασαν με πορεία στο υπουργείο, απαιτώντας ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, να προχωρήσει σε έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Με δύο λεωφορεία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στους οποίους οφείλονται μισθοί 8 μηνών και βρίσκονται από τη Δευτέρα σε κινητοποίηση για να πληρωθούν.

Στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών αρχικά ανακοινώθηκε πως ο υπουργός απουσίαζε, όμως ο ισχυρισμός αυτός διαψεύστηκε όταν στο υπουργείο κατέφτασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γ. Βρούτση. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τον εμπαιγμό και την κοροϊδία. Τελικά, κάτω από την κατακραυγή των εργαζομένων, μια αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Α. Μπέζα, ο οποίος περιορίστηκε στην υπόσχεση να μεταφέρει το αίτημα στον υπουργό και να κλείσει ραντεβού μαζί του. Τα σωματεία αποφάσισαν να συνεδριάσουν τη Δευτέρα και στην περίπτωση που δεν έχει προγραμματιστεί η συνάντηση θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση την επόμενη Πέμπτη.

Το εποχιακό επίδομα των 640 περίπου ευρώ δίνεται σε όσους εργαζόμενους έχουν «κολλήσει» από 50 έως 210 ένσημα το προηγούμενο έτος. Τα σωματεία διεκδικούν να δοθεί σε όλους χωρίς αποκλεισμούς, καθώς η ανεργία και η απληρωσιά κυριαρχούν στον κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας και οδηγούν σε αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους σημείωσε πως τα σωματεία δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το αίτημά τους αλλά θα οργανώσουν νέα κινητοποίηση. Τόνισε πως δεν παλεύουν για «το ξεροκόμματο των 6 κατοστάρικων» αλλά για να έχουν δουλειά με δικαιώματα. «Δε φταίμε εμείς που δεν μπορούμε να ζήσουμε. Δεν κλείσαμε εμείς τα ναυπηγεία», υπογράμμισε. Οσο για τους ενόχους για τη σημερινή κατάσταση, χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που ακούστηκε και στη χτεσινή κινητοποίηση: «Σε Κίνα και Τουρκία φτιάχνετε τα πλοία και μας καταδικάζετε στην ανεργία». Ο Σ. Πουλικόγιαννης κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδότες πως δεν τους έχουν «στο τσεπάκι τους», οργανώνοντας νέα παρέμβαση για το επίδομα αλλά και παίρνοντας μαζικά μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, την 1η Νοέμβρη, μαζί με εκατοντάδες σωματεία από όλη την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ