Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Εξαμηνιαίο χαράτσι 365 εκατ. ευρώ στους αρρώστους

Δυσβάσταχτες συμμετοχές για την αγορά φαρμάκων - που πολλές φορές είναι απαγορευτικές για την προμήθειά τους - πληρώνουν οι άρρωστοι, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα παιγνίδια των εταιρειών με τις αποσύρσεις φαρμάκων, ώστε να επιτύχουν τις τιμές που τους εξασφαλίζουν την επιθυμητή κερδοφορία.

Αποκαλυπτικά γι' αυτή τη δραματική κατάσταση στη φαρμακευτική περίθαλψη των αρρώστων είναι τα στοιχεία που παρουσίασε, χτες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε συνέντευξη Τύπου. Ο ΠΦΣ περιόρισε την εξέλιξη αυτή στην υποταγή στις επιταγές της τρόικας, αγνοώντας - ή και επικαλούμενος σε αρκετές περιπτώσεις - την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία τελικά οδηγεί σε περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η συμμετοχή στα φάρμακα που πληρώνει ο ασφαλισμένος είναι 0%, 10% και 25% επί της Ασφαλιστικής Τιμής (ΑΤ), η οποία είναι ο μέσος όρος των τριών φτηνότερων γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Σ' αυτές τις τιμές προστίθεται η διαφορά μεταξύ της Λιανικής Τιμής (ΛΤ) - δηλαδή της τιμής του φαρμάκου στο φαρμακείο της γειτονιάς - και της ΑΤ, όταν ο άρρωστος δεν επιλέξει το φάρμακο με την ΑΤ. Στην περίπτωση που το φάρμακο είναι πρωτότυπο και δεν έχει γενόσημο, τότε τη διαφορά ΛΤ - ΑΤ τη «μοιράζονται» ο ασθενής και ο ΕΟΠΥΥ. Για την εκτέλεση κάθε συνταγής, ο άρρωστος πληρώνει 1 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ.

Ολες αυτές οι συμμετοχές συνιστούν τη μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα που υπάρχουν στη λεγόμενη «θετική λίστα» και καλύπτονται - κατά ένα μέρος - απ' τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες η μεσοσταθμική συμμετοχή το Σεπτέμβρη του 2014 έφτασε στο 34,5% του τζίρου των φαρμάκων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Μέσω λοιπόν των ιδιωτικών φαρμακείων - της γειτονιάς δηλαδή - το πρώτο εξάμηνο του 2014 διακινήθηκαν φάρμακα αξίας 936,4 εκατ. ευρώ, στα οποία προστίθενται τα λεγόμενα claw back των εταιρειών αξίας 100,8 εκατ. ευρώ και τα rebates των φαρμακείων αξίας 19,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή η αξία των φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν 2.113,4 εκατ. ευρώ και οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν συμμετοχή 364,6 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες εκβιάζοντας για τις τιμές εκείνες που θα τους εξασφαλίσουν την επιθυμητή κερδοφορία, προχωρούν σε αποσύρσεις φαρμάκων απ' την αγορά - συμπεριλαμβανομένων ακόμα και εμβολίων για παιδιά, όπως ο πνευμονιόκοκκος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΦΣ τα φαρμακεία της γειτονιάς παραλαμβάνουν μειωμένα από 61 έως 97% τα φάρμακα που παραγγέλνουν στις φαρμακαποθήκες. Τα υπόλοιπα απ' τα διατιθέμενα στην αγορά φάρμακα, οι έμποροι τα επανεξάγουν στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν υψηλότερες τιμές.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο σχεδόν 5.000 μικρομεσαία φαρμακεία της γειτονιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ