ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /48
Πόλεμοι «στη σκιά των Ντέρικς»

Μεγάλο μέρος του Προσυνεδριακού Διαλόγου αναλώθηκε στο πόσο μικρό ήταν το ποσοστό του Ιουνίου. Κοιτώντας λίγο μακρύτερα από το δάχτυλό μας, και δεδομένης της απελπιστικής κατάστασης του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη, το ποσοστό στην πραγματικότητα ίσως ήταν μεγάλο...

Δεν θέλω να πω ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, ή ότι δεν μας ενδιαφέρει η εκλογική μάχη. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι, όταν δεν προχωράς αρκετά γρήγορα σε μια ανηφόρα, η λύση σίγουρα δεν είναι να αλλάξεις προορισμό και να κουτρουβαλήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πέρα από τα εκλογικά σκαμπανεβάσματα, το Κόμμα έχει κάνει επί χρόνια σημαντική ποιοτική δουλειά. Ο μέχρι σήμερα Προσυνεδριακός δεν αντικατοπτρίζει, ευτυχώς, την εικόνα των Οργανώσεων. Γιατί εκεί, τα συντριπτικά ποσοστά αποδοχής των Θέσεων από τη βάση, απορρίπτουν την εικόνα μιζέριας και γκρίνιας για αλλαγή στρατηγικής. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση ότι το ΚΚΕ πρόλαβε έγκαιρα να δημιουργήσει μια ακόμα γενιά κομμουνιστών που δε θα συμβιβαστεί, ούτε θα συνθηκολογήσει μπροστά σε οποιονδήποτε αρνητικό συσχετισμό. Στην καρδιά του Κόμματος, στη βιομηχανία, τα εργατόπαιδα και οι άνεργοι δε συζητούν για φανταστικούς πολιτικούς συμμάχους, ούτε για μεταβατικά προγράμματα σωτηρίας του συστήματος τη στιγμή που οι καπιταλιστές τους στραγγαλίζουν και οι συμβιβασμένοι εξαργυρώνονται.

Οι αντίπαλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ΚΚΕ δε σημαίνει απλά ένα ποσοστό, αλλά συνδυάζεται με την ικανότητα να συσπειρώνουμε στους χώρους δουλειάς και στα μέτωπα πάλης πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις. Ποιος δε νοιώθει καθημερινά στο πετσί του ότι το «πολύ» 27% του ΣΥΡΙΖΑ ζυγίζει στην πραγματική ταξική μπαλάντζα πολύ ελαφρύτερα από το 4,5% του ΚΚΕ; 'Η μήπως θα συγκριθούμε με τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, που ακαριαία παύουν να υπάρχουν με το που κοπεί το καλώδιο της τηλεόρασης;

Σήμερα, το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο θα ήταν να γίνουμε ουρά της σοσιαλδημοκρατίας, οι αγαπημένοι των εργοδοτών, όπως έπραξαν οι ομοϊδεάτες του ΣΥΡΙΖΑ σε Ιταλία - Γαλλία.

Και αφού διέλυσαν τα εκεί ΚΚ, ο εργατόκοσμος τώρα δήθεν «εκφράζει τη δυσαρέσκειά του» ψηφίζοντας τον Μπερλουσκόνι και τον μπάρμπα-Μπρίλιο (ή κάπως)...

Ας αφήσουν τα τσιτάτα περί Ενιαίου Μετώπου από Συνέδρια του 1922 (!) και ας μας πούνε σήμερα με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να συμμαχήσουμε. Το «Μέτωπο» ήταν προσπάθεια μιας μεταπολεμικής - μετεπαναστατικής εποχής, το οποίο εντέλει δε δικαιώθηκε στη ζωή και δεν έφερε νίκες. Αν ωστόσο επιμείνουμε στο δικό τους κόσμο των ατυχών αναλογιών, θα έπρεπε να θυμηθούμε ότι ουδέποτε ο Λένιν μπήκε στην κυβέρνηση «σωτηρίας» του «Τσίπρα» - Κερένσκι.

Σήμερα, μια συμμαχία με αριστερούς τύπου Κουβέλη «από τα πάνω», απλά θα αδρανοποιούσε απηυδισμένους εμάς τους «από τα κάτω».

Τόσα χρόνια στο εργατικό κίνημα, εκείνοι που τώρα παρουσιάζονται ως φίλοι, το μόνο που έκαναν ήταν να μαχαιρώνουν πισώπλατα: υπέρ των «καλών» ιδιωτικοποιήσεων, υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας (με μειώσεις μισθών και απολύσεις - τι να κάνουμε), υπέρ της καταλήστευσης των αποθεματικών και της δημιουργίας ιδιωτικών ταμείων, υπέρ της «απελευθέρωσης» της ενέργειας (με τα ληστρικά τιμολόγια που όλοι ξέρουμε). Οταν εμείς καταγγέλλαμε τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που προωθούσε το πλαίσιο της εργοδοσίας μέσα στις γραμμές των εργαζομένων, αυτοί το μόνο που έκαναν ήταν 10 βήματα διαγώνια και πίσω από τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ.

Αναγνωρίζω ότι τον Ιούνιο ήταν φυσιολογικό ένας κόσμος στραγγαλισμένος οικονομικά και υπό πίεση, να αναζητούσε την άμεση λύση, κάνοντας ότι δεν βλέπει από πού έρχονται και πού πηγαίνουν οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δυνατόν όμως τόσους μήνες μετά, άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι κομμουνιστές να συντηρούν ακόμα ψευδαισθήσεις; Ας ξεκολλήσει η βελόνα από τις εκλογές και ας δούμε με ποιο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφημίσει την πραμάτεια του (περί επιχειρηματικότητας, επενδύσεων, κερδοφορίας) σε όλες τις εργοδοτικές ενώσεις. Και μέσα στις ΗΠΑ, ο Τσίπρας τα έδωσε όλα: αποποιήθηκε το «σκίσιμο της δανειακής σύμβασης», «την έξοδο από την Ευρωζώνη». Ζήτησε να υπερβούμε «σκιές και προβλήματα του παρελθόντος», εκθειάζοντας το μοντέλο Ομπάμα ως προοδευτική λύση στην κρίση!

Αυτό στη γλώσσα μου λέγεται σκοταδισμός. Να κάνεις δηλαδή ότι δεν βλέπεις ότι το «πρότυπο» Ομπάμα δεν έχει αφήσει ιμπεριαλιστική για ιμπεριαλιστική επέμβαση που να μην έχει υποκινήσει προκειμένου να διατηρήσει αγορές, πρώτες ύλες και περιθώρια κέρδους. Και μέσα στις ΗΠΑ, να μην αναγνωρίζεις τη βαθιά ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας, με 12 εκατομμύρια δηλωμένους ανέργους, 50 εκατομμύρια ανασφάλιστους, 40 εκατομμύρια που ζητιανεύουν δελτία τροφίμων και 7 ολόκληρα εκατομμύρια φυλακισμένων ή σε αναστολή...

Κύριοι, ο καπιταλισμός έχει πάψει να αποτελεί δύναμη προόδου. Για τον εργάτη, δεν έχει σίγουρα «λύσεις» και το ξέρετε. Κανένα μείγμα διαχείρισης σε ΕΕ - ΗΠΑ - Ιαπωνία δε στοχεύει εκεί. Η αποφασισμένη εδώ και χρόνια ευρωπαϊκή πολιτική απαιτεί ραγδαίες μειώσεις μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων προκειμένου να ανταγωνισθεί τα υψηλότερα ποσοστά κέρδους σε Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ κλπ.

Η λογική του «να σώσουμε το σύστημα», οι συμμαχίες με αστικά κόμματα, η αποποίηση της παράδοσης των σοσιαλιστικών κατακτήσεων, έχουν στερήσει την ευρωπαϊκή εργατική τάξη από την αναζήτηση ενός διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης. Οι αστοί φροντίζουν μέσω των ΜΜΕ να επιβάλλουν το δικό τους οπτικό πρίσμα και γι' αυτό μέσω των επιχειρήσεων σπρώχνουν εκατομμύρια διαφήμισης... όχι φυσικά στον «Ριζοσπάστη» (όπου κάποιοι «πρώην» προσφεύγουν στην ΕΣΗΕΑ γιατί έπαψε να τους κόβει αρκετά κουπόνια ο άνεργος οικοδόμος ή μεταλλεργάτης!!!).

Ο τεράστιος διαφημιστικός τζίρος δεν γίνεται από αφελείς που πετάνε τα λεφτά τους στα σκουπίδια, αλλά γίνεται για τον έλεγχο της σκέψης του καταναλωτή και ψηφοφόρου. Η ζωή επιβεβαιώνει ότι το εκλογικό σώμα άγεται και φέρεται ακριβώς πάνω στην εκάστοτε γραμμή των ΜΜΕ: Καραμανλής, αποχή, Παπανδρέου, πλατείες, «νέα» κόμματα, τώρα Σαμαράς, αύριο ίσως Τσίπρας.

Σε έναν κόσμο που βασιλεύει το κάλπικο, κάποιοι θαυμαστές των Ολάντ και Ομπάμα, ευτελίζουν τα ονόματα Ισκρα και Πράβντα προκειμένου να εξαπατήσουν ψηφοφόρους...

Το «μικρό» ΚΚΕ ωστόσο μένει στη γραμμή της αλήθειας: δεν μπορείς σήμερα να κάνεις «εθνικοαπελευθερωτικό» αγώνα κατά της τρόικας, χωρίς πρώτα να συγκρουστείς με τα ντόπια αφεντικά. Αυτοί κάνουν κουμάντο, αυτοί καθοδηγούν υπουργούς και βουλευτάδες. Αυτοί μας έμπασαν στην ΕΕ και έφεραν την τρόικα (για να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και να σταθεροποιήσουν την πολιτική τους εξουσία).

Το ελληνικό κεφάλαιο βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξης - δεν είναι ψωροκώσταινα. Οι Ελληνες αστοί (π.χ. τα αφεντικά μας στην ενέργεια, οι εφοπλιστές, τραπεζίτες και μεγαλοκατασκευαστές) δεν έχουν γράψει ούτε μία απουσία στα ιμπεριαλιστικά προσκλητήρια ΝΑΤΟ και ΕΕ. Τώρα τα δίνουν όλα για να ρεφάρουν στο παιχνίδι των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αγκαλιά με ξένα μονοπώλια.

Το ΚΚΕ ήδη προειδοποίησε: Δεν πρόκειται για «πανηγύρι» όπου όλοι θα κερδίσουμε στήνοντας και από ένα Ντέρικ εξόρυξης. Εδώ θα πέσουν κορμιά, από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και μεγάλες πολυεθνικές και στο τέλος θα την πληρώσει ο πιο αδύναμος.

Νομίζω ότι τόσα εκατομμύρια ώρες τούρκικης σαπουνόπερας δεν θα πάνε χαμένα. Το τηλεοπτικό δάκρυ έχει μια παράξενη γεύση προοικονομίας για τα χαμένα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ψηλά τη σημαία σύντροφοι.


Γιάννης Καμπάνης
ΚΟΒ Πετρελαίων, Αττική

Σκέψεις πάνω στις Θέσεις

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος αντανακλούν την ωρίμανση του Κόμματος, «κουμπώνουν» με τις εξελίξεις, τα σύγχρονα δεδομένα και προσανατολίζουν σωστά το Κόμμα. Ενσωματώνουν γόνιμα προηγούμενες επεξεργασίες, αξιοποιούν για τη διαμόρφωση της στρατηγικής τα συμπεράσματα που προκύπτουν από εξελίξεις στο διεθνές πεδίο, φυσικά την πείρα από την ίδια τη δράση του Κόμματός μας.

Σε μια περίοδο που επιβεβαιώνονται περίτρανα τα ιστορικά ξεπερασμένα όρια του καπιταλισμού, το ΚΚΕ οφείλει να εξοπλιστεί με στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη ανατροπής του. Το πρόγραμμα είναι «ευαγγέλιο» για όσο καιρό βρίσκεται σε αρμονία με τα δεδομένα με βάση τα οποία διαμορφώθηκε, τα προηγούμενα προγράμματα του Κόμματος άλλαξαν υπό το φως νέων δεδομένων, νέων συνθηκών, νέων επεξεργασιών, ωρίμανσης του Κόμματος. Σήμερα απαιτείται ένα πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να αρθούμε στο ύψος των αναγκών, των απαιτήσεων, των σύνθετων καθηκόντων που η πραγματικότητα θέτει ενώπιόν μας και το σχέδιο προγράμματος πιστεύω ότι υπηρετεί αυτό το στόχο.

Δε συμφωνώ με την κριτική που ασκείται ότι το προηγούμενο πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε δίχως να υλοποιηθεί. Αυτό συνέβη με όλα τα προηγούμενα προγράμματα του Κόμματος. Αλλαξαν, εκσυγχρονίστηκαν, όταν αυτό απαίτησαν οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, όταν η συλλογική σκέψη του Κόμματος έκανε ένα βήμα μπροστά και απ' τη νέα θέση μπορούσε να διακρίνει ζητήματα δυσδιάκριτα ως τότε που απαιτούσαν νέες απαντήσεις, δοσμένες πάντα απ' τη σκοπιά της κοσμοθεωρίας μας.

Στην προβληματική που αναπτύσσεται γύρω απ' τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο ανακύπτουν ζητήματα που θα έπρεπε -κατά την ταπεινή μου γνώμη- να είναι λυμένα. Λέγοντας ιμπεριαλισμός εννοούμε μονοπωλιακός καπιταλισμός ή μία - δύο ισχυρότερες οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά χώρες; Θεωρώ ότι η απάντηση που δίνει κανείς σ' αυτό το ερώτημα είναι κρίσιμη καθώς είναι φανερό σε ποια κατεύθυνση οδηγεί η μία και σε ποια η άλλη.

Οταν αναφερόμαστε στο μονοπώλιο, το οριοθετούμε αυστηρά σαν το απόλυτο κακό, το μόνο αντίπαλο, σε αντίθεση με τμήματα της αστικής τάξης που μπορεί να είναι και δυνάμει σύμμαχοι σε ορισμένα ζητήματα; Οποιοσδήποτε εργάτης σε μια επιχείρηση που μακράν απέχει απ' το να χαρακτηριστεί μονοπώλιο, αλλά που στηρίζεται στην εκμετάλλευση μισθωτής εργασίας, που ενδεχομένως «τρέφεται» από ισχυρότερες επιχειρήσεις του κλάδου όπου δραστηριοποιείται, είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι δεν υστερεί καθόλου σε επιθετικότητα, το αντίθετο συμβαίνει. Ο αντίλογος ότι δεν είναι όλα τα τμήματα της αστικής τάξης το ίδιο, είναι δεκτός αν εννοεί ότι δεν έχουν όλα τα τμήματα της αστικής τάξης τις ίδιες βλέψεις ως προς τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, δε βλέπουν όλα προς την ίδια κατεύθυνση ως προς τη διασφάλισή τους. Γι' αυτό και ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους. Είναι όμως όλα, δίχως εξαίρεση, το ίδιο απέναντι στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι αντίπαλος ανεξάρτητα απ' τις διαφορές και τις αντιθέσεις μεταξύ τους.

Οταν μιλάμε για κυβέρνηση όπως κι αν αυτή χαρακτηριστεί, αριστερή, δημοκρατική, αντιιμπεριαλιστική, λαϊκής σωτηρίας κ.ά., εννοούμε στο έδαφος της αστικής εξουσίας και με την Ελλάδα βαθιά ενσωματωμένη σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ; Αυτός είναι ο βέβαιος δρόμος για το πέρασμα του ΚΚ στην ανυπαρξία ως τέτοιου. Για την ένταξή του στο μπλοκ των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης. Η εμπειρία το αποδεικνύει, πέρα και έξω από προθέσεις. Και μάλιστα σε περιόδους πολύ πιο ευνοϊκές για το κομμουνιστικό και κατ' επέκταση το εργατικό λαϊκό κίνημα. Μια τέτοια επιλογή θα έκανε το ΚΚΕ τον ιδανικό αυτόχειρα. Πέραν της μοιραίας εγκατάλειψης της στρατηγικής του, θα αποτελούσε κατραπακιά για το εργατικό λαϊκό κίνημα που θα έκανε χρόνια να σηκώσει κεφάλι. Οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες θα απογειώνονταν και ταυτόχρονα η λογική της ανάθεσης που σκόπιμα και συστηματικά καλλιεργήθηκε στο λαό και απ' την οποία το κίνημα υποφέρει.

Εκτός αυτού όμως ακόμα και η σκέψη για συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις αυτόματα γεννάει το ερώτημα; Με ποιες; Υπάρχει σήμερα έστω και μία που θα μπορούσε να συμπορευτεί με το ΚΚΕ ή το ΚΚΕ να συνεργαστεί μαζί της; Αν είμαστε ειλικρινείς μία απάντηση θα δώσουμε στο ερώτημα αυτό. Και θα είναι ένα κατηγορηματικό όχι. Αν σκεφτόμαστε υποθετικά, για το ενδεχόμενο ύπαρξης τέτοιων δυνάμεων στο μέλλον, είναι προφανές ότι δεν ταιριάζει σε κομμουνιστές η διαμόρφωση της στάσης τους στο σήμερα με γνώμονα μια υπόθεση εργασίας που πιθανόν να μην επαληθευτεί ποτέ. Ακόμα όμως κι αν υπήρχαν και πάλι στις κοινωνικές δυνάμεις θα έπρεπε να επικεντρώσουμε. Είναι τα πόδια που θα μας πάνε εκεί που θέλουμε, χωρίς αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε ρούπι.

Εδώ είμαστε λοιπόν. Στο μέσο μιας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Οπου όλοι μάχονται με όλους, μονοπώλια με μονοπώλια, αστικά κράτη με άλλα αστικά κράτη και ταυτόχρονα όλοι μαζί μάχονται εναντίον του λαού. Η δική τους πρόταση για το αύριο είναι ξεκάθαρη. Η δική μας πρέπει να είναι το ίδιο καθαρή. Ακόμα κι αν στην παρούσα φάση η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν είναι αποφασισμένα να την υιοθετήσουν. Τα σφυριά όλα να χτυπάνε για τη σφυρηλάτηση της συμμαχίας τους, γιατί αυτή και μόνο μπορεί να αντιπαρατεθεί νικηφόρα με την αστική εξουσία. Για την ανάπτυξη της αντικαπιταλιστικής πάλης που θα έχει καθαρή την προοπτική της οικοδόμησης της λαϊκής εξουσίας.

Μέσα στο κίνημα σε κάθε μάχη που δίνεται και τέτοιες μάχες δίνονται καθημερινά, ακατάπαυστα για την υπεράσπιση και του ελάχιστου που κατακτήθηκε με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, ζυμώνουμε την πρότασή μας, δείχνουμε την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η πάλη και την προοπτική που πρέπει να έχει για να λυθεί οριστικά και αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα και όλα τα άλλα.

Πάνω σ' αυτό μπορούμε να συζητήσουμε πολύ, ακόμα και να διαφωνήσουμε για τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε, θα πείσουμε κάθε έναν που έχει θέση στη λαϊκή συμμαχία. Για το πώς θα εμπνεύσουμε στο λαό πίστη στη δύναμή του, πώς θα αναζωογονήσουμε την ελπίδα για μια άλλη προοπτική, για το πώς η δράση μας θα απαλλαγεί από αδυναμίες, για το πώς θα απαγκιστρωθούμε από τρόπους δουλειάς που δεν αποδίδουν και θα περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο παρέμβασης, πιο αποτελεσματικής, ιδεολογικής και πολιτικής. Η συζήτηση αυτή όμως για να έχει νόημα πρέπει να εκκινά απ' την παραδοχή ότι ανήκουμε σε Κόμμα επαναστατικό, ότι στόχος μας είναι η συντριβή του καπιταλισμού, όχι η διαχείρισή του.

Τέλος, επειδή σε τέτοιες συνθήκες ο χρόνος αποκτά πυκνότητα, επειδή οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες και ενδεχομένως εξαιρετικά επικίνδυνες για το σύνολο του λαού, είναι αναγκαίο το Κόμμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όσα περνάνε απ' το χέρι του, ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό βαθμό ετοιμότητας απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο. Σε μια τέτοια περίπτωση πολλά θα κριθούν απ' τη δική μας αντίδραση, το περιεχόμενό της και την αμεσότητά της.


Βάσω Νιέρρη
ΚΟΒ «Ριζοσπάστη»

ΑΑΔΜ, η θέση της Ελλάδας, η εκλογική μας «ήττα»

Ορισμένοι σ/φοι συνδέουν την «ήττα» μας στις εκλογές με την «ανατροπή» του προγράμματός μας στο ζήτημα των συνεργασιών, τη θέση της Ελλάδας, τη μετατροπή της στρατηγικής μας σε τακτική. Είναι έτσι:

  • Οι συνεργασίες

Στο ζήτημα των συνεργασιών στέκονται κυρίως στη θέση ότι:

«Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση ΑΑ δυνάμεων, με βάση το κοινοβούλιο (...)».

Στο Πρόγραμμα, όμως, συμπεριλαμβανόταν και η θέση:

«Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας. (...) Σε κάθε περίπτωση ο αποφασιστικός παράγοντας θα είναι η ενότητα της εργατικής τάξης, η κατάκτηση του ηγετικού καθοδηγητικού ρόλου της (...)».

Επίσης, μαζί με το Πρόγραμμα ψηφίστηκε και πολιτική απόφαση με την οποία: «Το ΚΚΕ κρίνει τα σημερινά πολιτικά (...)» και καταλήγει:

«Η πολιτική συνεργασία με τα κόμματα αυτά δεν είναι δυνατή, καθώς κινούνται μέσα στη λογική διαχείρισης του συστήματος».

  • Η θέση της Ελλάδας

Επίσης, από σ/φους συνδέεται η εκλογική μας «ήττα» με την «εγκατάλειψη» της θέσης ότι: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα», με τη θέση: «Ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του, σε ενδιάμεση θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, με ισχυρές εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Το Πρόγραμμά μας όμως συμπληρωνόταν και με τη θέση: «Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η Ελλάδα προσαρμόζεται περισσότερο οργανικά στο σύστημα του ιμπεριαλισμού, μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και με τη συμμετοχή της σε διεθνείς διακρατικές συμφωνίες».

Εν ολίγοις (από το 15ο) διαβλέψαμε την «προσαρμογή» της Ελλάδας σε ενδιάμεση (με εξαρτήσεις) θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η εμμονή στην άποψη αυτή (κατά τη γνώμη μου) οδηγεί στην άποψη ότι η επανάσταση δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει σε μια χώρα, ...κακώς έγινε στη Ρωσία!

Συνεπώς, για να πετύχει η επανάσταση θα πρέπει να ...περιμένουμε η Ελλάδα να γίνει πρώτα ιμπεριαλιστική!!! Είναι όμως έτσι; Βεβαίως και όχι.

Η Ρωσία του '17 (σύμφωνα και με τον Λένιν) ήταν στρατιωτικο-φεουδαρχικός ιμπεριαλισμός ...και η επανάσταση και έγινε ...και πέτυχε. Και όχι μόνο πέτυχε (σε μία χώρα), αλλά κάτω από τη σκέπη της «νέας» χώρας και της νέας κοινωνίας, η λαότητα των Τσούτσκα (13.500 ψυχές) από τη νεολιθική εποχή (αντί να εξαφανιστεί) ...γίνεται σοσιαλιστική. Το 1930 (εποχή Στάλιν) η Τσουκότκα γίνεται αυτόνομη, ισότιμη με τους άλλους λαούς της Σοβιετικής Ενωσης.

  • Και τα ερωτήματα

Συνεπώς, για να πάρουμε θέση στο αν η εκλογική μας «ήττα» οφείλεται στο ότι η ΚΕ ανέτρεψε ή όχι το πρόγραμμά μας, θα πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα:

Πιστεύουμε ότι οι εκλογές του 2012 μπορούσαν να συμβάλουν στην έναρξη επαναστατικής διαδικασίας;

Μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση ΑΑ δυνάμεων;

Η εργατική τάξη είχε κατακτήσει ηγετικό καθοδηγητικό ρόλο;

Υπάρχουν στην Ελλάδα κόμματα που αποδέχονται τη σύγκρουση με τα πολυεθνικά μονοπώλια;

Η επανάσταση στη Σοβιετική Ενωση «απέτυχε» γιατί η Ρωσία δεν ήταν καπιταλιστική;

Αν απαντάμε ναι, τότε ...ΝΑΙ! (και σίγουρα), θα αυξάναμε τα ποσοστά μας (στις εκλογές) ...και θα γινόμασταν κόμμα σοσιαλδημοκρατικό!

Αν απαντάμε όχι, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε με τις Θέσεις της ΚΕ ότι: «Ανεξάρτητα από τους αντικειμενικούς παράγοντες που καθόρισαν την εκλογική μείωση, σημειώθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο και αδυναμίες, ελλείψεις υποκειμενικού χαρακτήρα».

Και ακόμα περισσότερο να συμφωνήσουμε με τη θέση ότι:

«Η άρνηση συμμετοχής του Κόμματος σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης της κρίσης αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το εργατικό και λαϊκό κίνημα».

  • Εκλογική ήττα - τα λάθη μας

Ποιες ήταν οι αδυναμίες και οι ελλείψεις υποκειμενικού χαρακτήρα που διαπιστώνει (σωστά) με τις Θέσεις της η ΚΕ; Κι αν δεν υπήρχαν, θα μπορούσε να αποφευχθεί η εκλογική μας μείωση;

Πρώτα πρώτα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι με την πολιτική (και τακτική) μας το Κόμμα μας κατόρθωσε, από το 1993, να ανεβάσει τα εκλογικά μας ποσοστά (με σκαμπανεβάσματα), των βουλευτικών εκλογών στο 8,50%, και των ευρωεκλογών στο 9,50%.

Επίσης, να πάρουμε υπόψη ότι πριν κηρυχτούν οι εκλογές του Μαΐου, τα γκάλοπ μας έδιναν μέχρι και 14,00%.

Τη θέση αυτή την κατακτήσαμε με τη σωστή πολιτική (και τακτική) μας από το '91 μέχρι τις παραμονές των εκλογών.

Κατά τη γνώμη μου δύο ήταν τα κυρίαρχα λάθη μας που σημειώθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο που αντέστρεψαν το κλίμα και καθόρισαν τη μείωσή μας.

  • Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κεντρικό πολιτικό μας σύνθημα στις εκλογές του 2012 ήταν «μη σκορπάς την ψήφο σου δεξιά - αριστερά».

Κατά τη γνώμη μου, ο όρος «αριστερά» αναφερόταν από το λαό (κυρίως) για το ΚΚΕ. Γι' αυτό και το σύστημα προσπαθούσε να βάλει στο ίδιο «τσουβάλι» το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι ΠΑΣΟΚ. Για τον ίδιο λόγο και ο Κουβέλης διάλεξε και τον όρο «Δημοκρατική Αριστερά», για να ξεχωρίζει από την «Αριστερά»!

Νομίζω ότι (από λάθος εκτίμηση) τον όρο αυτό - ΑΡΙΣΤΕΡΑ - τον χαρίσαμε στους σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή στους ΜΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ! Αυτό φάνηκε και από τα γκάλοπ, με τη μείωση των ποσοστών μας στο 10-11%.

Κατά τη γνώμη μου, το κεντρικό σύνθημα των εκλογών θα έπρεπε να είναι: «Σ' αυτές τις εκλογές (...) ο κάθε Αριστερός ψηφίζει ΚΚΕ». Ας αποδώσουμε λοιπόν τον όρο Αριστερά εκεί που του αξίζει (στο ΚΚΕ) και τη σοσιαλδημοκρατία στους άλλους.

  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Η άρνηση συμμετοχής του Κόμματός μας σε αστική κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης είναι πράγματι σωστή θέση και αποτελεί και σημαντική παρακαταθήκη για το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Ομως, ήταν άκαιρη και στο χρόνο και τον τρόπο που ειπώθηκε και αυτό φάνηκε από την περαιτέρω μείωση των ποσοστών μας. Ηταν άκαιρη, γιατί τίποτα δεν προοιωνιζόταν ότι είναι δυνατόν να βγαίνουν τα κουκιά για μια κυβέρνηση της «αριστεράς», που να έχει ανάγκη τη συμμετοχή και του ΚΚΕ και με τον τρόπο που ειπώθηκε, ερμηνεύτηκε ότι το ...ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει.

Κατά τη γνώμη μου, η πρότασή μας θα έπρεπε να αποκλείει τη συμμετοχή μας σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης με θετική έκφραση. Δηλαδή η πρότασή μας θα 'πρεπε (περίπου) να είναι:

Η μοναδική λύση σήμερα είναι στην έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση (...). Μόνο κυβέρνηση λαϊκής εξουσίας μπορεί να σταματήσει τη λαίλαπα που έρχεται. Το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης (...).

  • Υποκειμενικός παράγοντας

Συμφωνώ απόλυτα με τις Θέσεις της ΚΕ για την προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα (κόμμα, εργατική τάξη, συμμαχίες).

Θεωρώ όμως ότι κύριος παράγοντας που τον εμποδίζει είναι η κατασυκοφάντηση του υπαρκτού σοσιαλισμού και κατ' επέκταση του σοσιαλισμού.

Θα πρότεινα, λοιπόν, μέσα στα καθήκοντά μας, να είναι και επαναπροβολή των επιτευγμάτων του Σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και στα μέλη μας και στην προπαγάνδα μας.

Καλή μας επιτυχία ...και μπροστά (εξάλλου) μαθημένα τα βουνά στα χιόνια.


Δημήτρης Χριστοδούλου
ΚΟΒ ΕΒΕ - Σπάρτης

Οργάνωση του αγώνα - Ταξική αδιαλλαξία στις Σειρήνες

Αρχικά, θέλω να σημειώσω πως συμφωνώ με τις Θέσεις όπως αυτές εκφράζονται από την ΚΕ και θα εστιάσω σε κάποια επιμέρους ζητήματα που απασχολούν και για την ιδεολογική διαπάλη στους χώρους της νεολαίας.

Σχετικά με τις εξελίξεις πιστεύω πως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην ανάλυση δύο ζητημάτων όπως εκφράζονται από τις Θέσεις του Συνεδρίου:

-- Για τη θέση της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Οτι παραμένει σε ενδιάμεση θέση στη διεθνή ιμπεριαλιστική αλυσίδα με κύριες εξαρτήσεις από ΗΠΑ και ΕΕ. Οτι το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι 2ο παγκοσμίως και 1ο στην Ευρώπη, ενώ το ελληνικό κεφάλαιο έχει κυρίαρχη θέση στα Βαλκάνια. Αρα, δεν είμαστε υπό κατοχή, ούτε στην Ελλάδα «δεν υπάρχουν αφεντικά», όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

-- Για να εξηγήσουμε στον κόσμο την καπιταλιστική κρίση. Δηλαδή, ότι πρόκειται για κρίση του κεφαλαίου, κρίση νομοτελειακή για το καπιταλιστικό σύστημα, ανεξάρτητα από τη θέληση των αστών. Δεν οφείλεται στα γκόλντεν μπόις, δεν είναι κρίση χρέους και ούτε φταίνε οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως πολύ έντεχνα προσπαθούν να το παρουσιάσουν οι κάθε λογής αστοί και οπορτουνιστές για να αποπροσανατολίσουν το λαό από τη ρίζα του προβλήματος. Τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Αναδεικνύοντας, λοιπόν, το ποιος φταίει για την κρίση φαίνεται και η διέξοδος. Η επικαιρότητα και αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού και η ανατροπή του σάπιου και ιστορικά ξεπερασμένου καπιταλισμού που οδηγεί σήμερα να έχουμε 2 νεκρούς στο ΤΕΙ της Λάρισας από έλλειψη θέρμανσης, ενώ ταυτόχρονα το πετρέλαιο προσφέρεται δωρεάν στους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις (ορυκτός πλούτος, ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες κλπ) για την οικοδόμηση μια νέας κοινωνίας, απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από ανθρώπου είναι η λύση στον αντίποδα με το φτιασίδωμα του καπιταλισμού με την εναλλαγή κυβερνήσεων, δήθεν «αριστερών» και προοδευτικών που αφήνουν στο απυρόβλητο τα μονοπώλια και διαιωνίζουν τη σημερινή εκμετάλλευση.

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός είναι αναγκαία η οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη και τις υπόλοιπες υποτελείς τάξεις. Και εδώ είναι αναγκαίος να προσδιοριστεί και ο ρόλος της νεολαίας στη Λαϊκή Συμμαχία. Δηλαδή, πώς οι επιτροπές αγώνα της σπουδάζουσας, τα συντονιστικά των μαθητών, οι επιτροπές στους χώρους κατάρτισης αντιλαμβάνονται τη θέση τους στη Συμμαχία ως κομμάτι που μπορεί να μη συμμετέχει σήμερα στην παραγωγή (με εξαίρεση τον ΟΑΕΔ), αλλά βιώνουμε τα προβλήματα από πρώτο χέρι στο σπίτι μας, και κυρίως αποτελούμε την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, που αν δεν είμαστε άνεργοι θα δουλεύουμε σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα με 300 και 400 ευρώ. Οπότε οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ, τα συντονιστικά των μαθητών είναι σημαντικό «πόδι» της Λαϊκής Συμμαχίας που πρωτοστατούν στα ζητήματα της καθημερινότητας (θέρμανση, στέγαση κλπ) και τα συνδέουν με την οριστική τους λύση. Την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, που θα ανατρέψει τα μονοπώλια, την ΕΕ, το κράτος και τα κόμματά τους.

  • Για την ιδεολογική διαπάλη

Από τη μία μεριά έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον αντικομουνισμό καθ' έδρας που συκοφαντούν τόσο το Κόμμα όσο και την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, καθώς και παραδίδουν μαθήματα υποταγής στα αυριανά αφεντικά μας και πως ο καπιταλισμός είναι αιώνιος.

Από την άλλη μεριά, τις οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου μες στα πανεπιστήμια που μιλούν για ταύτιση των «δύο άκρων», ότι ίδια είναι η βία της Χρυσής Αυγής με τη βία της εργατικής τάξης, συμβάλλουν στην υποταγή και στην ενσωμάτωση των νεολαίων είτε μέσω ρουσφετιών κλπ, είτε μέσω της ανάθεσης της λύσης των προβλημάτων. Παλεύουν με νύχια και με δόντια να κυριαρχήσει πως μες στις σχολές όλοι έχουμε το ίδιο συμφέρον, πως είναι ίδιο το συμφέρον του φοιτητή που δουλεύει για να τα βγάλει πέρα, του παιδιού του εργάτη, με το παιδί του μεγαλοεργολάβου.

Δηλητήριο για την ανάπτυξη ταξικής συνείδησης αποτελούν οι δυνάμεις του οπορτουνισμού. Θέλουν ένα κίνημα κάδρο στη μέλλουσα «αριστερή» διακυβέρνηση. Η «ενότητά» τους τελειώνει εκεί που αρχίσει το ψέμα και η συκοφαντία απέναντι στο Κόμμα. Πρωτοστατούν στον αντικομουνισμό («902», «Τυποεκδοτική», οικονομικά του Κόμματος).

Παράλληλα, λένε πως η πρόταση του Κόμματος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στη δευτέρα Παρουσία, ενώ μιλάνε για «μεταβατικό πολιτικό πρόγραμμα πάλης». Αποσυνδέοντας αιτήματα (π.χ. έξοδος από την ΕΕ) από την πάλη για την εξουσία ενσωματώνονται σε κομμάτια της αστικής τάξης (π.χ. εφοπλιστικό κεφάλαιο) που έχουν τέτοιες επιδιώξεις. Παίρνοντας σκόρπια αιτήματα και με μπόλικη επαναστατική φρασεολογία οδηγούν το λαό αντί να παλεύει σήμερα που υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για την κατάκτηση της δικιάς του εξουσίας, να παλεύει για να έρθει στην αστική διακυβέρνηση η «αριστερά», να βρεθεί σε αδιέξοδο.

Είναι οι δυνάμεις που στα πλαίσια του «ανεξάρτητου και ακαθοδήγητου» των αγανακτισμένων έθρεψαν το αυγό του φιδιού της Χρυσής Αυγή δίνοντας σε αυτά τα αποβράσματα βήμα και κοινωνικό προφίλ αφού στεγάζονταν κάτω από τα ίδια γνωστά συνθήματα («να καεί η βουλή», «κρεμάλα στους 300» κλπ).

Τα τελευταία 4 χρόνια δώσαμε σημαντικές μάχες πλάι στο Κόμμα (δεκάδες απεργιακές μάχες, εκλογικές μάχες σε πρωτοφανής συνθήκες). Κυρίως μαθαίνουμε τη ζωή και αποκτούμε εμπειρία πλάι σε αυτούς που την παράγουν.

Παρ' ότι οι εκτιμήσεις μας επιβεβαιώνονται στη ζωή καθημερινά, πολύ συχνά επαναπαυόμασταν σε αυτό πως ο κόσμος «θα καταλάβει από μόνος του» χωρίς να μπαίνουμε στο τι ακριβώς σκέφτεται ο καθένας, πώς θα τον πείσουμε για την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του Σοσιαλισμού, πώς θα αγωνιστεί στο πλάι μας.

Ας μην ξεχνάμε, πως η γενιά μας είναι η γενιά των αντεπαναστατικών ανατροπών, και ο αντικομμουνισμός, από το Δημοτικό ακόμη, σπάει κοκάλα. Ο αντίπαλος έχει στημένο έναν ολόκληρο μηχανισμό, δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι απλό. Μέσα σε αυτούς τους αρνητικούς συσχετισμούς είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε με αυταπάρνηση μέχρι την τελική νίκη της εργατικής τάξης. Μέσα από το Συνέδριο του Κόμματός μας να βγούμε πιο δυνατοί, πιο ικανοί οργανωτές της ταξικής πάλης. Γιατί το μέλλον μας δε συμβιβάζεται στο σάπιο καπιταλισμό, αλλά στο νέο κόσμο το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.

Ζήτω το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας!


Σίμος Ξυπόλυτος
Μέλος του ΣΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ