ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ενα γκέτο για λίγους
  • Τα σχέδια "ανάπλασης" της περιοχής, που προωθούν από κοινού το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος Αθηναίων, μετατρέπουν το κέντρο της πόλης σε μια αντιπαραγωγική περιοχή, παράδεισο για τους αεριτζήδες, μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων
  • Ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα"

Στην πολιτική αποδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας και της μετατροπής της σε χώρο παροχής υπηρεσιών εντάσσονται και οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων για το κέντρο της Αθήνας. Ενα κέντρο που, με τις "αναπλάσεις" μετατρέπεται σε χώρο ξένο προς τις ανάγκες του λαού και παραδίδεται στις πολυεθνικές και τους μεταπράτες. Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα",που ζητά να σταματήσει η αλλοίωση του χαρακτήρα του κέντρου και να εξεταστούν οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αναπλάσεων.

Συγκεκριμένα, η παράταξη με ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι αναπλάσεις του κέντρου της Αθήνας και η πεζοδρόμηση του εμπορικού τριγώνου αποτελούν εφαρμογή γενικότερων σχεδιασμών του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων για την πόλη. Σημειώνει ότι ενέργειες, όπως η κατάργηση της υπαίθριας αγοράς της Κυριακής στο Μοναστηράκι, η προσπάθεια εξαφάνισης των μικροπωλητών, η βαθμιαία κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ο αφανισμός των βιοτεχνών και του χονδρεμπορίου πριν ετοιμαστεί χώρος μετεγκατάστασής τους και η έλλειψη της συγκοινωνιακής υποδομής (μετρό, τραμ) προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά ταξικής εκκαθάρισης. Τείνουν, αναφέρει, να μεταβάλουν το κέντρο της πόλης σε χώρο αποξενωμένο από την καθημερινή ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και κατάλληλο μόνο για τουρίστες, το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο και μερικούς μεταπράτες.

Συγκαλύπτονται κρίσιμα ερωτήματα, υπογραμμίζει η παράταξη, όπως ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται από τις συγκεκριμένες αναπλάσεις, για ποιους θα λειτουργήσουν οι αναμορφωμένες περιοχές και ποιες οι επιπτώσεις των έργων στην ανεργία, την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κατοικία, την ποιότητα ζωής αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών, τον τρόπο ζωής και την πολιτιστική συνέχεια της πόλης.

Επισημαίνει ότι οι εξαγγελίες, οι ωραιολογίες και οι δήθεν εκσυγχρονιστικές προοπτικές συγκαλύπτουν μία πολιτική που εξυπηρετεί συγκεκριμένους κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους. Θυμίζει ότι τα σημερινά πολεοδομικά αδιέξοδα δημιουργήθηκαν από τις μεγάλες παρεμβάσεις της καραμανλικής οκταετίας (καταστροφή δικτύου τραμ, κατασκευές και διανοίξεις οδικών αρτηριών προς όφελος των ΙΧ, εμπορευματοποίηση της δόμησης με αποτέλεσμα την τσιμεντοποίηση) και ότι οι παρεμβάσεις αυτές είχαν παρουσιαστεί ως έργα ανάπλασης και εκσυγχρονισμού της πόλης, για να προωθήσουν πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα.

Από την πλευρά της, η "Αγωνιστική Συνεργασία" ζητά να σταματήσει η αλλοίωση του κοινωνικού και παραγωγικού χαρακτήρα του κέντρου και η αποκοπή του από την παράδοση. Να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος με την κατασκευή και τη λειτουργία δικτύου τραμ. Να οργανωθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων σύσκεψη των αρμόδιων φορέων (ΥΠΕΧΩΔΕ - δήμος) και εκπροσώπων εμπόρων, βιοτεχνών, εμποροϋπαλλήλων, χονδρεμπόρων και μικροπωλητών, για να εξετάσει όχι μόνο τις τεχνικές, αλλά και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων αναπλάσεων.

Αντιδράσεις εμπόρων

Να σημειωθεί ότι με τα σχέδια των αρμοδίων για τα έργα "ανάπλασης" του εμπορικού τριγώνου εκφράζουν την αντίθεσή τους και έμποροι, οι οποίοι βλέπουν την πελατεία τους να απομακρύνεται και την οικονομική εξόντωση να πλησιάζει. Μιλώντας στο "Ρ", ο Μ. Κουσταντουράκης,έμπορος λευκών ειδών, δηλώνει ότι, εξαιτίας του αποκλεισμού της περιοχής για τα οχήματα, οι έμποροι αναγκάζονται, για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, να κουβαλούν στον ώμο τα εμπορεύματα. Τονίζει ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια για να ενοικιάσεις κατάστημα στην περιοχή έπρεπε να πληρώσεις εκατομμύρια για "αέρα", τώρα οι επιχειρήσεις φεύγουν και τα καταστήματα μένουν ανοίκιαστα, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Επισημαίνει ότι όλοι οι έμποροι χονδρικής έχουν χάσει πολλούς πελάτες, ότι η περιοχή ήταν "πιάτσα" και ότι όσοι φύγουν από εκεί θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του οικονομικού αφανισμού.

Ο έμπορος υφασμάτων Τ. Κυρπόγλου υπογραμμίζει ότι από τον αποκλεισμό της περιοχής δεν έχουν πληγεί μόνο οι έμποροι χονδρικής πώλησης, αλλά και οι της λιανικής. Σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις φεύγουν, τα καταστήματα κλείνουν και η περιοχή το βράδυ γίνεται γκέτο. Αναφέρει μάλιστα ότι η πτώση του τζίρου των καταστημάτων της περιοχής οφείλεται σε ένα ποσοστό και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την περιοχή και που έχουν απομακρύνει τους καταναλωτές. Κατακρίνει το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα για μετεγκατάσταση των χονδρεμπόρων και των βιοτεχνιών σε βιοτεχνικό πάρκο. Χαρακτηρίζει αβάσιμα τα επιχειρήματα περί μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα "μέτρα", και σημειώνει ότι τα οχήματα που κινούνταν πριν στους δρόμους του τριγώνου, τώρα διοχετεύονται όλα στην οδό Κολοκοτρώνη και η ρύπανση είναι η ίδια.

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Οι γονείς πληρώνουν τα "σπασμένα"

Το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας κατάφερε τελικά να απαλλαγεί από ένα βρεφονηπιακό σταθμό του ΙΒΣΑ (Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής). Η μεταβίβαση της διαχείρισης του σταθμού Αργυρούπολης στη δημοτική επιχείρηση της περιοχής είναι μόνο η αρχή. Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές του Γενάρη οδηγεί το ίδρυμα σε διάλυση, ενώ τα έξοδα διατροφής των νηπίων πρόκειται να "πέσουν" στις πλάτες των γονέων. Η κρατική επιχορήγηση του ΙΒΣΑ παραμένει "παγωμένη" για τέταρτη χρονιά. Στον προϋπολογισμό για το 1996 υπάρχει κονδύλι ύψους 2,1 δισ. - όσο και πέρσι - ενώ το 1993 είχαν διατεθεί 1,8 δισ. δραχμές.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων του ΙΒΣΑ σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και το ΔΣ του ιδρύματος, καταγγέλλει πως αυτή η μεθόδευση μεταβίβασης έγινε "εν κρυπτώ" την περίοδο των Χριστουγέννων και καθώς αναμενόταν ο διορισμός νέου ΔΣ στο ΙΒΣΑ με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

"Εκπληκτοι πληροφορηθήκαμε τον παραγκωνισμό των άμεσα ενδιαφερομένων γονέων, του σωματείου εργαζομένων στο ΙΒΣΑ και του ΔΣ του ΙΒΣΑ. Είναι άραγε δείγμα του ύφους και ήθους της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας;", ρωτάει η Ομοσπονδία. Στην επιστολή τονίζει ότι η μεταβίβαση της διαχείρισης και λειτουργίας του σταθμού αφορά το χαρακτήρα της προνοιακής λειτουργίας του ΙΒΣΑ και έχει επιπτώσεις στη ζωή τουλάχιστον 100 εργαζόμενων οικογενειών.

Η Ομοσπονδία σημειώνει πως με την υπουργική απόφαση επιδιώκεται η μετακύληση στις πλάτες των γονέων του κόστους διατροφής των βρεφών και νηπίων, η αύξηση των κομίστρων στο σχολικό λεωφορείο ή η κατάργησή του, καθώς και η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού του σταθμού.

"Κανείς δε νομιμοποιείται να χτυπά τον προνοιακό χαρακτήρα του ΙΒΣΑ, ούτε να αντιμετωπίζει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια το μέλλον των παιδιών μας. Τα νήπια και βρέφη δεν είναι άψυχα λογιστικά μεγέθη ανάλυσης κόστους άκαρδων τεχνοκρατών", καταλήγει η Ομοσπονδία. Ζητεί την ανάκληση της υπουργικής απόφασης, την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του ΙΒΣΑ για το 1996 και από το ΔΣ του ιδρύματος "να απορρίψει το "ψαλίδισμα" των ευθυνών και αρμοδιοτήτων του".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ν. Παπακωνσταντίνου, εξήγησε πως εφόσον η διαχείριση του σταθμού Αργυρούπολης μεταβιβάζεται στη δημοτική επιχείρηση της περιοχής, οι τωρινοί υπάλληλοι του σταθμού θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του ΙΒΣΑ και στο σταθμό θα διοριστούν υπάλληλοι της δημοτικής

επιχείρησης με διαφορετικό όμως εργασιακό καθεστώς - θα είναι δηλαδή με συμβάσεις αορίστου χρόνου ή ωρομίσθιοι. Οσον αφορά τα έξοδα διατροφής των νηπίων, πρόκειται να τα αναλάβει ο Σύλλογος Γονέων του σταθμού. Κάτι ανάλογο εξάλλου θα συμβεί και στο βρεφονηπιακό σταθμό του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση. Το ΙΒΣΑ θα έχει την εποπτεία, θα τοποθετήσει δύο νηπιαγωγούς, τον εξοπλισμό θα αναλάβουν από κοινού το υπουργείο Πολιτισμού και το ίδρυμα, ενώ τα έξοδα διατροφής των νηπίων θα αναλάβουν οι γονείς.

Ε. Φ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το ποτήρι ξεχείλισε

Για "συνεχή αθέτηση των υποσχέσεων και δεσμεύσεων, που έχει κατά καιρούς αναλάβει και συμφωνήσει με τη διοίκηση του Συλλόγου, για θέματα των εργαζομένων, τα οποία όμως παραμένουν συνεχώς λόγια και μόνο... " καταγγέλλει τον δήμαρχο Πειραιά, Στ. Λογοθέτη,ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά.

"Το ποτήρι των προβλημάτων, επισημαίνουν, έχει ξεχειλίσει επικίνδυνα και τα προβλήματα όσο πηγαίνουν και λιμνάζουν περισσότερο". Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι αναφέρουν τα "οικονομικά", όπου παραμένουν εκκρεμείς οι δεσμεύσεις για τακτοποίησή τους μέχρι 31 Δεκέμβρη '95, αλλά και τις "παροχές σε είδος", καθώς οι εργαζόμενοι "αν και τελειώνει ο πρώτος μήνας του '96 δεν έχουν ακόμη παραλάβει το ρουχισμό που δικαιούνται για το 1995, γιατί οι προμηθευτές ανέστειλαν τις παραδόσεις, εξαιτίας των οφειλών ύψους 50 εκατομμυρίων δραχμών του δήμου προς την επιχείρηση". Κι όμως τα χρήματα του ρουχισμού προέρχονται από έσοδα των ανταποδοτικών τελών και έχουν εισπραχθεί από τη ΔΕΗ.

Μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται και "στη σύγκληση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, προκειμένου να κριθούν υπάλληλοι σε θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων, αν και κανονικά έπρεπε να έχει λυθεί το θέμα ήδη από τον Ιούλιο του '95".

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι "η ταμιακή υπηρεσία του δήμου δεν αποδίδει τις παρακρατηθείσες συνδρομές υπέρ του Συλλόγου, ούτε και τις οφειλόμενες δόσεις των εργαζομένων υπέρ του Συνεταιρισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο τελευταίος, για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια που λειτουργεί, να ανταποκριθεί οικονομικά και να μην εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι". Τα ίδια συμβαίνουν με τις κρατήσεις υπέρ τρίτων, που παρακρατά ο δήμος με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στους εργαζόμενους "που εκτίθενται στους πιστωτικούς οργανισμούς, στα Ταμεία Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης, ΤΑΔΚΥ ΤΥΔΚΥ, αλλά και στο Ταμείο Παρακαταθηκών".

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατο έγγραφο του ΤΥΔΚΥ, ο δήμος παρέβη τον διακανονισμό που είχε γίνει μεταξύ του Ταμείου και του Δήμου Πειραιά προ μηνών και χρωστάει σήμερα 1.702.131.430 δραχμές για τα έτη 1991, '92, '93, '94 μέχρι και τις 31 του Απρίλη 1995! Οι μήνες που ακολουθούν ως σήμερα αποτελούν ξεχωριστό ποσό, που βέβαια ούτε και αυτό έχει αποδοθεί...

Στο υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι αναφέρονται ακόμη "σε ανεξέλεγκτες και χωρίς προγραμματισμό προσλήψεις που γίνονται στο Δήμο Πειραιά συνεχώς έξω και πέρα από τον οργανισμό εσωτερικής Υπηρεσίας".

Κέντρο, πεδίο δράσης για πολυεθνικές και "κλειστόν" για τους μικρομεσαίους, θέλουν να φτιάξουν ΥΠΕΧΩΔΕ και Δήμος Αθηναίων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ