ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τεταμένη «αποκλιμάκωση»

Οπαδοί των Ταλιμπάν με ένα στολισμένο φορτηγό που μεταφέρει βοήθεια στο Αφγανιστάν

Associated Press

Οπαδοί των Ταλιμπάν με ένα στολισμένο φορτηγό που μεταφέρει βοήθεια στο Αφγανιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΜΠΕΧΑΒΑΛΠΟΥΡ.--

Προσωρινή «ανακωχή», αν και υπό εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα, επικρατεί στο Πακιστάν, όπου έληξε η κατάληψη της εθνικής οδού Καρακοράμ από εξτρεμιστές ισλαμιστές. «Υπ' ατμόν» παραμένουν οι χιλιάδες ένοπλοι εθελοντές στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ενώ σκληρό ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολυθεί για τη σύλληψη των δραστών της αιματηρής επίθεσης, της Κυριακής, σε χριστιανική εκκλησία στο Μπεχαβαλπούρ. Την ίδια στιγμή, η πακιστανική ηγεσία, διά στόματος υπουργού Οικονομικών, ζητούσε τον «όσο το δυνατόν γρηγορότερο τερματισμό των επιχειρήσεων για να σωθεί η παραπαίουσα οικονομία της χώρας».

«Ετοιμοι να δώσουν και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους στο πλευρό των Ταλιμπάν» συνεχίζουν να δηλώνουν οι χιλιάδες ένοπλοι εθελοντές που έχουν συγκεντρωθεί στα βόρεια σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, εδώ και αρκετές ημέρες. Χτες, αντιπροσωπεία τους, με επικεφαλής τον κληρικό Σούφι Μοχάμαντ, που ηγείται της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τεχρίκ Νιφάζ ε Σαρία Μοχαμάντι», ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Τζαλαλαμπάντ. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Αμπντούλ Καντέρ επαναλάμβανε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη συμμετοχής των εθελοντών Παστούν».

Την ίδια στιγμή, αποκλιμακωνόταν, προς στιγμήν, η ένταση στην εθνική οδό Καρακοράμ όπου μετά από 6 ημέρες ήρθησαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί από ισλαμιστές μαχητές. Η απόφαση λήφθηκε μετά από ολονύκτια φυλετική σύνοδο δεκάδων ισλαμιστών κληρικών, που ολοκληρώθηκε, όμως, με την εκπόνηση λίστας αιτημάτων προς την πακιστανική ηγεσία. Τα αιτήματα περιορίζονται στην εφαρμογή του ισλαμικού νόμου σε όλη τη χώρα, στον τερματισμό των επιθέσεων κατά του Αφγανιστάν, αλλά και της βοήθειας που παρέχει η χώρα προς τις ΗΠΑ. Ανάλογες διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη προκειμένου να λυθεί και η κατάληψη μέρους της πόλης Τσίλας.

Τεταμένη παρέμενε η ατμόσφαιρα στην ανατολική πόλη Μπεχαβαλπούρ, όπου την Κυριακή 16 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και 5 τραυματίστηκαν από την εισβολή ενόπλων στην καθολική εκκλησία κατά τη διάρκεια λειτουργίας προτεσταντών. Ο Περβέζ Μουσαράφ ζήτησε την «παραδειγματική τιμωρία των δραστών της αποτρόπαιης και τρομοκρατικής αυτής πράξης». Σε όλες τις χριστιανικές εκκλησίες έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Μπεχαβαλπούρ ανακρίνονται, ήδη, 12 ύποπτοι που φέρονται να συνδέονται με 3 ισλαμιστικές οργανώσεις: τη σουνιτική «Σιπάχ ε Σαχάμπα», την «Τζάις ε Μοχάμαντ» και την, εκτός νόμου, «Λασχκάρ ε Τζχανγκβί».

Συμφωνίες και οικονομικά παράπονα

«Στις βασικές αρχές στις οποίες πρέπει να βασιστεί μια μετα-Ταλιμπάν κυβέρνηση στο Αφγανιστάν» συμφώνησαν, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ο Πακιστανός ηγέτης και ο Λακτάρ Μπραχίμι, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν. Μια τέτοια κυβέρνηση «θα πρέπει να είναι ευρείας βάσης, να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν ενώ ο ΟΗΕ οφείλει να διαδραματίσει κομβικότατο ρόλο» κατέληξαν οι δύο άνδρες. Μέχρι αργά χθες, ήταν άγνωστο αν ο Μπραχίμι θα αποδεχόταν την πρόσκληση σε συνάντηση του πρέσβη των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ, που χαρακτηρίστηκε «στροφή στη στάση των Ταλιμπάν». Στη συνέχεια, θα μεταβεί, πιθανώς, σε όλες τις, γειτονικές στο Αφγανιστάν, χώρες.

Ο Περβέζ Μουσαράφ, με δηλώσεις του, διέβλεπε «ρωγμές στους κόλπους των Ταλιμπάν» και εξέφραζε κατανόηση για την αναγκαιότητα των επιθέσεων. Εντούτοις, ο υπουργός Οικονομικών Σαουκάτ Αζίζ υπογράμμιζε ότι «η πακιστανική οικονομία έχει δεχτεί σοβαρότατο πλήγμα, τόσο από την εισροή των προσφύγων όσο και από τις επιχειρήσεις, που θα επιθυμούσε να λήξουν το συντομότερο». Εκτιμάται, ότι μόνο η υποδοχή των προσφύγων θα κοστίσει στο Πακιστάν, μέχρι το τέλος του χρόνου, 500 εκατομμύρια δολάρια.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ανακοίνωνε ότι οι ΗΠΑ, μετά και από την άρση των κυρώσεων για το πραξικόπημα του Μουσαράφ το 1999, μέσα από την ελάφρυνση του πακιστανικού χρέους και προγράμματα στήριξης μέσω διεθνών οικονομικών οργανισμών, ουσιαστικά θα έχουν «προσφέρει στο Πακιστάν βοήθεια ανάλογη του 1 δισ. δολαρίων». Επίσης, μέχρι το τέλος της βδομάδας, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να εγκρίνει επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας.

ΙΡΑΝ
Οξύνεται η ενδοηγετική αντιπαράθεση με αφορμή το Αφγανιστάν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Η οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης με τις ΗΠΑ θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας» τόνισε κατηγορηματικά, χτες, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απειλώντας με «σοβαρότατες συνέπειες» όσους επιμένουν να υποστηρίζουν ή να προωθούν αυτήν την προοπτική. Ο Χαμενεΐϊ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι σκοτώνει αθώους στο Αφγανιστάν και ότι σε οποιαδήποτε κίνηση προς το Ιράν προσβλέπει μόνο για να επεκτείνει την κυριαρχία της στην περιοχή, ενώ κατέληξε ότι «καλεί το Ιράν να συμπαραταχτεί στο πλευρό της στην άδικη αυτή εκστρατεία, για να μοιραστεί τις συνέπειες της γενοκτονίας που διαπράττει στο Αφγανιστάν».

Οι δηλώσεις Χαμενεΐ έρχονται μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση, από μερίδα του ιρανικού Τύπου που τάσσεται υπέρ των «μεταρρυθμιστών» και του Προέδρου Χαταμί, πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και εθνικής ασφάλειας τάχθηκε υπέρ της ανταλλαγής απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν με «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ». Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του ελεγχόμενου από τους «συντηρητικούς» δικαστικού σώματος, που ζήτησε τη δίωξη όσων υποστηρίζουν την έναρξη συζητήσεων με τις ΗΠΑ, κίνηση που συνάντησε την απόρριψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η αντιπαράθεση εντός των κόλπων του ιρανικού καθεστώτος σχετικά με την τακτική που θα πρέπει το Ιράν να ακολουθήσει στην παρούσα κρίση εντείνεται μέρα με τη μέρα, καθώς οι «μεταρρυθμιστές» επιμένουν ότι το Ιράν δε θα κερδίσει τίποτε μένοντας απομονωμένο και οφείλει να αναβαθμίσει το ρόλο του. Στο πλαίσια, μάλιστα, αυτής της προοπτικής φέρεται να αποδέχτηκε, μετά από πολλά χρόνια, πρόσκληση σε γεύμα από μέλη του Κογκρέσου, ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Χαντί Νετζάντ Χουσεϊνιάν, κατά τη διάρκεια του οποίου «συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και ο ρόλος των δύο χωρών».

Νέα, διευρυμένη λίστα «τρομοκρατών»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ενας νέος κατάλογος, που περιλαμβάνει 200 ονόματα, δόθηκε από την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτή η νέα λίστα «τρομοκρατών» είναι διαφορετική και εξαιρετικά διευρυμένη από την αντίστοιχη με τα 39 πρόσωπα και τις οργανώσεις, την οποία είχε δώσει στη δημοσιότητα στις αρχές Οκτώβρη, απαιτώντας το πάγωμα των καταθέσεών τους.

Οι ΗΠΑ, επιθυμώντας να διευρύνουν την εκστρατεία τους κατά της τρομοκρατίας, εξέδωσαν το νέο κατάλογο με 200 ονόματα ατόμων τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι συνδέονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε χτες από τις βρετανικές χρηματοοικονομικές αρχές. Η Βρετανία έλαβε τον κατάλογο, τον οποίο συνέταξε το FBI και ήδη τον μοίρασε στις τράπεζες, αποφασίζοντας όμως να μην τον δημοσιοποιήσει επειδή περιέχει «ευαίσθητα στοιχεία», δήλωσε ο Πάτρικ Χάμφρις, εκπρόσωπος της βρετανικής Αρχής Οικονομικών Υπηρεσιών.

Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης επισημαίνουν πως η Ουάσιγκτον ζητά από τις οικονομικές υπηρεσίες να της χορηγήσουν λεπτομέρειες σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στα άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Πάντως, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο κατάλογος φτάνει τα 400 ονόματα μαζί με τα ψευδώνυμα και δεν περιέχει λεπτομέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ