Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΡΑΝ
Οξύνεται η ενδοηγετική αντιπαράθεση με αφορμή το Αφγανιστάν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Η οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης με τις ΗΠΑ θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας» τόνισε κατηγορηματικά, χτες, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απειλώντας με «σοβαρότατες συνέπειες» όσους επιμένουν να υποστηρίζουν ή να προωθούν αυτήν την προοπτική. Ο Χαμενεΐϊ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι σκοτώνει αθώους στο Αφγανιστάν και ότι σε οποιαδήποτε κίνηση προς το Ιράν προσβλέπει μόνο για να επεκτείνει την κυριαρχία της στην περιοχή, ενώ κατέληξε ότι «καλεί το Ιράν να συμπαραταχτεί στο πλευρό της στην άδικη αυτή εκστρατεία, για να μοιραστεί τις συνέπειες της γενοκτονίας που διαπράττει στο Αφγανιστάν».

Οι δηλώσεις Χαμενεΐ έρχονται μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση, από μερίδα του ιρανικού Τύπου που τάσσεται υπέρ των «μεταρρυθμιστών» και του Προέδρου Χαταμί, πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και εθνικής ασφάλειας τάχθηκε υπέρ της ανταλλαγής απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν με «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ». Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του ελεγχόμενου από τους «συντηρητικούς» δικαστικού σώματος, που ζήτησε τη δίωξη όσων υποστηρίζουν την έναρξη συζητήσεων με τις ΗΠΑ, κίνηση που συνάντησε την απόρριψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η αντιπαράθεση εντός των κόλπων του ιρανικού καθεστώτος σχετικά με την τακτική που θα πρέπει το Ιράν να ακολουθήσει στην παρούσα κρίση εντείνεται μέρα με τη μέρα, καθώς οι «μεταρρυθμιστές» επιμένουν ότι το Ιράν δε θα κερδίσει τίποτε μένοντας απομονωμένο και οφείλει να αναβαθμίσει το ρόλο του. Στο πλαίσια, μάλιστα, αυτής της προοπτικής φέρεται να αποδέχτηκε, μετά από πολλά χρόνια, πρόσκληση σε γεύμα από μέλη του Κογκρέσου, ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Χαντί Νετζάντ Χουσεϊνιάν, κατά τη διάρκεια του οποίου «συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και ο ρόλος των δύο χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ