Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ
Ολοι στο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη, 8 Νοέμβρη, στο Σύνταγμα, στις 6 μ.μ.

Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος έδωσαν στη δημοσιότητα την παρακάτω δήλωση:

«Η ανθρωπότητα ολόκληρη βιώνει την αγριότητα του νέου πολέμου που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά του λαού του Αφγανιστάν, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα της Ν. Υόρκης και της Ουάσιγκτον. Ισχυρίζονται υποκριτικά πως κυνηγούν τους Ταλιμπάν, αλλά χτυπούν στην πραγματικότητα όλο τον αφγανικό λαό.

Δεκάδες άνθρωποι δολοφονούνται καθημερινά, ισοπεδώνονται χωριά και περιοχές. Οι βάρβαροι βομβαρδισμοί των Αμερικανών που έχουν, όπως λένε, στόχο τους Ταλιμπάν, στην ουσία εξοντώνουν τον άμαχο πληθυσμό, αθώα παιδιά και γυναίκες, δηλαδή τα κύρια θύματα της αγριότητας των Ταλιμπάν, είτε τραυματίζοντας και σκοτώνοντάς τους, είτε υποχρεώνοντάς τους να εγκαταλείψουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τους τόπους διαμονής τους και καταδικάζοντάς τους σε βέβαιο θάνατο από κρύο, πείνα και αρρώστιες. Βομβαρδίζονται αδιακρίτως νοσοκομεία, γηροκομεία, αθώοι άνθρωποι πληρώνουν με τη ζωή τους έναν πόλεμο που έχει στόχο τα πετρέλαια και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρασίας.

Εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, καταδικάζονται στην πείνα και τη δυστυχία, πληρώνοντας και με αυτόν τον τρόπο έναν πόλεμο που γίνεται για να δώσει διέξοδο στην κρίση του συστήματος.

Χώρες και λαοί μπαίνουν στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού που προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία του.

Ενα πέπλο τρομοκρατίας εν ονόματι της καταπολέμησής της απλώνεται πάνω από λαούς και κινήματα, με την προώθηση και εφαρμογή μέτρων αφαίρεσης και περιορισμού ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών για να χτυπηθούν οι λαϊκοί αγώνες αντίστασης και απαίτησης για μια δίκαιη κοινωνία.


Μια γιγάντια προπαγάνδα εξαπολύεται για να νομιμοποιήσει τον πόλεμο, προβάλλοντας μεσαιωνικές αντιλήψεις σύγκρουσης πολιτισμών και θρησκειών και επιχειρώντας να κρύψει έτσι τις εκρηκτικές αντιθέσεις του πλούτου και της φτώχειας που δημιουργεί η "νέα τάξη πραγμάτων".

Οι δυνάμεις του πολέμου εμφανίζονται σε ενιαίο μέτωπο, αλλά οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις τους για το μοίρασμα του κόσμου μπορεί να έχουν καταστροφικές για τους λαούς συνέπειες.

Από όλα τα σημεία του πλανήτη υψώνεται η φωνή των λαών που ζητούν να σταματήσει ο πόλεμος.

Ενώνουμε κι εμείς τη δική μας φωνή με την αγωνία και την οργή των λαών και λέμε: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Με τους λαούς του Αφγανιστάν, της Ευρασίας, της Γης δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Μας ενώνει ο κοινός αγώνας κατά της βαρβαρότητας της "νέας τάξης". Πληρώνουμε μαζί τις συνέπειες του άδικου και εκμεταλλευτικού κόσμου που οικοδομούν.

Ζητάμε να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό τον άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Αγωνιζόμαστε για διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και αντιστεκόμαστε στα αυταρχικά μέτρα που θέλουν να τις περιορίσουν.

Μαζί με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς, τα κινήματα, τις οργανώσεις συμπαρατασσόμαστε στον αντιπολεμικό αγώνα. Καλούμε το λαό της Αθήνας ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

Αθήνα 30/10/2001»


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμμετέχω στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της 8 Νοέμβρη (2001-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ