Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Παράπλευρων απωλειών» συνέχεια
  • Συνεχίζονται τα προσκλητήρια νεκρών κατά την τέταρτη διανυόμενη βδομάδα βομβαρδισμών
  • Εκκληση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τους αμάχους
  • Δεν πρόκειται να μεταβούν Βρετανοί κομάντος μέχρι το τέλος του χρόνου
  • Η Βόρεια Συμμαχία κάνει λόγο για ήδη υφιστάμενη αμερικανική βάση και 500 Αμερικανούς κομάντος

Η αδελφή κουβαλάει τον αδερφό της στο δρόμο της προσφυγιάς

Associated Press

Η αδελφή κουβαλάει τον αδερφό της στο δρόμο της προσφυγιάς
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΡΑΜΠΑΤ - ΤΖΑΜΑΛ ΟΥΣ ΣΑΡΑΤΖ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Παρά την παραδοχή των Αμερικανών αξιωματούχων ότι «ελάχιστοι στόχοι» έχουν απομείνει στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, πάντα ισχυροί και έντονοι, συνεχίστηκαν για 24η ημέρα, αφαιρώντας τη ζωή από «άγνωστο προς τον παρόν» αριθμό αμάχων, στη νότια πόλη - φάντασμα πια, Κανταχάρ.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών μαχητικών, αλλά και των πυραύλων, από τα ξημερώματα, βρέθηκαν το «μέτωπο» των επιχειρήσεων βόρεια της Καμπούλ - πρόκειται για το όγδοο 24ωρο βομβαρδισμών στην περιοχή το τελευταίο 10ήμερο - αλλά και η Κανταχάρ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ και Τζαλαλαμπάντ. Σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (ΑΙΡ), που έχει την έδρα του Ισλαμαμπάντ, τουλάχιστον 4 ή και περισσότεροι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, στην εγκαταλειμμένη σχεδόν από ανθρώπους πόλη Κανταχάρ.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απηύθυνε στο μεταξύ δημόσια έκκληση για περιορισμό και εστιασμό «το συντομότερο δυνατόν» των βομβαρδισμών σε μη κατοικημένες περιοχές, ενώ ο επικεφαλής της Αρμοστείας, Ρουντ Λούμπερς, έκανε έκκληση συγκεκριμένα προς τις ΗΠΑ, αλλά και τη Βρετανία, να μη μετατρέψουν τους Αφγανούς πολίτες σε θύματα. Παράλληλα, το Διεθνές Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι από βομβαρδισμό του αφγανικού χωριού Σοφκάρ - Χαρέζ, στην επαρχία της Κανταχάρ, στις 22 Οκτώβρη, μέχρι και 35 άμαχοι σκοτώθηκαν.

Στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Βόρειας Συμμαχίας

Πάντως, παρότι ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε σίγουρος και αισιόδοξος με βάση το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στη στρατιωτική τους εκστρατεία στο Αφγανιστάν, τονίζοντας όμως ότι η Ουάσινγκτον θα χρειαστεί «λίγο καιρό» έως ότου επιτύχει τους στόχους της, ο επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης, Τόμι Φρανκς, ένιωσε την ανάγκη να αρνηθεί κατηγορηματικά ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Μέλη της Βόρειας Συμμαχίας

Associated Press

Μέλη της Βόρειας Συμμαχίας
Βάσει των εξελίξεων, αλλά και των στόχων των αμερικανικών βομβαρδιστικών κατά τα τελευταία 24ωρα, που δεν είναι άλλα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπαγκράμ της περιοχής, αλλά και μονάδες τεθωρακισμένων και πυροβολικού βόρεια της Καμπούλ, μάλλον προλειαίνεται το έδαφος για «άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις», ενώ τη Δευτέρα το βράδυ για πρώτη φορά ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιάζουν, με ρίψεις στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού, τους μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας.

Ετσι, η Βόρεια Συμμαχία εμφανίστηκε χτες έτοιμη να εξαπολύσει ευρεία επίθεση για την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ σε συνδυασμό με τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον των Ταλιμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς». Στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, μία πόλη-κλειδί, αφού βρίσκεται στη βασική οδική αρτηρία προς την Καμπούλ και διαθέτει στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Βάση των αμερικανικών δυνάμεων

Παράλληλα και πάλι η αφγανική αντιπολίτευση δήλωσε ότι Αμερικανοί οργάνωσαν στρατιωτική βάση στο Βόρειο Αφγανιστάν. Δεύτερο κύμα βομβαρδισμών στα βορειοανατολικά. «Αμέσως μετά την έναρξη των συμμαχικών πολεμικών επιχειρήσεων, 15-20 Αμερικανοί έφτασαν στην πόλη Ντάρα-ι-Σουφ για να συντονίζουν τις επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν», διευκρίνισε ο Μοχάμαντ Ασράφ Ναντίμ, μέσω δορυφορικού τηλεφώνου στο «Ρόιτερς».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Ταλιμπάν Καρί Αχμεντουλάχ είχε δηλώσει στο ΑΙΡ ότι 500 στρατιωτικοί Αμερικανοί και σύμμαχοί τους έχουν φθάσει σε περιοχές του Βόρειου Αφγανιστάν που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον Αχμεντουλάχ, πρόκειται για επαγγελματίες στρατιώτες, στρατιωτικούς συμβούλους και εμπειρογνώμονες σε τεχνικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στο Φαϊζαμπάντ της επαρχίας Μπανταχσάν και συνεργάζονται με τη Βόρεια Συμμαχία.

Δεν πάνε οι Βρετανοί κομάντος;

Πάντως, αμφίβολη είναι μέχρι το τέλος του χρόνου η αποστολή Βρετανών κομάντος στο Αφγανιστάν, μετά τις δηλώσεις του διοικητή των βρετανικών δυνάμεων που προετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν. Οι δηλώσεις του ήρθαν σε αντίθεση με αυτές του Βρετανού υπουργού Αμυνας, Τζεφ Χουν, ο οποίος απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο είπε ότι οι πεζοναύτες είναι έτοιμοι για άμεση αναχώρηση.

Μια ακόμη απόδειξη ότι δε σχεδιάζεται άμεση αποστολή στρατευμάτων είναι το γεγονός ότι 238 πεζοναύτες, οι οποίοι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, θα αναχωρήσουν σύντομα για 10ήμερες διακοπές, ως επιβράβευση της σκληρής προετοιμασίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ