ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ημέρα Γης, οργής και κλιμάκωσης
  • Πέντε νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες Παλαιστίνιοι από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών σε όλα τα αυτόνομα
  • Εκρηκτική η ατμόσφαιρα και στις περιοχές των Ισραηλινών Αράβων, που τίμησαν την Ημέρα της Γης με μαζικές διαδηλώσεις

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλες σχεδόν τις αυτόνομες περιοχές

Associated Press

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλες σχεδόν τις αυτόνομες περιοχές
ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΓΑΖΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΣΑΚΧΙΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ημέρα μνήμης για τα κατειλημμένα εδάφη των Ισραηλινών Αράβων, αλλά και ημέρα οργής για τους Παλαιστινίους των αυτόνομων εδαφών, η χτεσινή. Οπως άρχισε, έτσι και έκλεισε αυτή η εβδομάδα, με σφοδρές συγκρούσεις, νεκρούς και τραυματίες, μία από τις βιαιότερες εβδομάδες από τότε που άρχισε η παλαιστινιακή εξέγερση, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Και τα πνεύματα φαίνεται ότι οξύνονται ακόμη περισσότερο.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν, χθες, σε όλες σχεδόν τις αυτόνομες πόλεις με αφορμή την επέτειο της Ημέρας της Γης. Επέτειος μνήμης για τους 6 νεκρούς Ισραηλινούς Αραβες, που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδηλώσεων, το 1976, όταν το Ισραήλ προχώρησε σε παράνομες προσαρτήσεις της κατειλημμένης γης τους από το 1948, αλλά και από το 1967. Για τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, η χθεσινή ημέρα ήταν και ημέρα οργής ενάντια στην παρατεινόμενη ισραηλινή κατοχή, στην ενίσχυση του αυστηρού αποκλεισμού και στη σκλήρυνση της στάσης του ισραηλινού στρατού, με δεδομένες τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν, επί ώρες, στην είσοδο της Ραμάλα, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η παρουσία ενόπλων ανάμεσα στο πλήθος προκάλεσε βροχή πυρών από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα, που έχουν αναπτυχθεί στη γύρω περιοχή. Ενας 21χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά.


Associated Press

Αιματηρότερος ήταν ο απολογισμός των συγκρούσεων που σημειώθηκαν με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης χιλιάδων Παλαιστινίων στην Νάμπλους. Τέσσερις διαδηλωτές έπεσαν νεκροί και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Ανάλογες συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Χεβρώνα, όπου Παλαιστίνιοι ένοπλοι και Ισραηλινοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυκνά πυρά.

Στη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες, λίγη ώρα μετά τη, σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, κηδεία των 3 θυμάτων από τις συγκρούσεις της Πέμπτης. Στην κεφαλή της διαδήλωσης, στη Γάζα, είχαν τεθεί ένοπλοι μαχητές της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, με κύριο σύνθημα «Σαρόν, περίμενε, η "Φατάχ" ανοίγει τον τάφο σου στη Γάζα». Συνολικά, παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές υποστήριζαν ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών από αληθινά πυρά έφθασε τα 81 άτομα, σε όλα τα αυτόνομα εδάφη, ενώ άλλοι 55 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από λαστιχένιες σφαίρες.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Ιερουσαλήμ, στην περιοχή γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα, όταν Παλαιστίνιοι νεαροί άρχισαν να λιθοβολούν εβραίους προσκυνητές στο Τείχος των Δακρύων και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον των πολυπληθών αστυνομικών δυνάμεων που είχαν περικυκλώσει το χώρο. Ακολούθησε πολύωρο ανθρωποκυνηγητό στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, και όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία έγιναν 5 συλλήψεις.

Σε επιφυλακή είχε τεθεί η ισραηλινή αστυνομία, όμως, και για τις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν χιλιάδες Ισραηλινοί Αραβες στην περιοχή της Γαλιλαίας, με επίκεντρο την πόλη Σακχίν, για να τιμήσουν την επέτειο της Ημέρας της Γης. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και μέλη Ισραηλινών ειρηνιστικών κινημάτων και προοδευτικών οργανώσεων, ενώ έντονη, αλλά απομακρυσμένη ήταν η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, σε μια εμφανή προσπάθεια να αποφευχθούν επεισόδια ανάλογα του περασμένου Οκτωβρίου, οπότε και είχαν σκοτωθεί, κατά τη διάρκεια των σκληρών συγκρούσεων, 13 Ισραηλινοί Αραβες. Στις χθεσινές διαδηλώσεις στις περιοχές των Ισραηλινών Αράβων ήταν έντονο το στοιχείο της συμπαράστασης στους Παλαιστινίους των αυτόνομων περιοχών, αλλά και η γνωστή διαμαρτυρία για το καθεστώς διακρίσεων, που υφίστανται εντός του Ισραήλ, αν και έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα.

Παρά την εκρηκτική ατμόσφαιρα, η ισραηλινή ηγεσία απέφυγε, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χθες, τις δηλώσεις. Ο μοναδικός που μίλησε στα ΜΜΕ, ήταν ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος, μάλλον, επιβεβαίωσε την έντονη φημολογία ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα οξύνει τα στρατιωτικά μέτρα κατά των Παλαιστινίων, δηλώνοντας ότι «θα αποστείλουμε δυνάμεις οπουδήποτε νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο», χωρίς να διαχωρίσει αν αναφέρεται και στις αυτόνομες περιοχές.

«Ουδετερότητα» με στήριξη του Ισραήλ

Αν και η αμερικανική ηγεσία επιμένει στην τήρηση αποστάσεων από τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις φλέγουσες εξελίξεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανήλθε στο θέμα, χθες, αποσαφηνίζοντας ακόμη περισσότερο την «ουδετερότητά» του. Μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, την Πέμπτη, που καλούσε και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, αλλά ζητούσε από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να «αποκηρύξει ξεκάθαρα την τρομοκρατία», ενώ από την ισραηλινή ηγεσία να χαλαρώσει τον αποκλεισμό και να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία, ο Τζορτζ Μπους έγινε σαφέστερος. Οπως δήλωνε χθες, αναμένει από τον Γιάσερ Αραφάτ «να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών», συμπληρώνοντας ότι ελπίζει ο «Παλαιστίνιος ηγέτης να ακούσει ξεκάθαρα την αμερικανική θέση».

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε η σουηδική προεδρία, επιμένει στη θέση των ίσων αποστάσεων, καλώντας, για άλλη μια φορά, Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.


ΟΑΣΕ, «UNMIK», ΝΑΤΟ
Νέες πιέσεις για παύση πυρός...

Μέλη του ειδικού σώματος του στρατού της ΠΓΔΜ

Associated Press

Μέλη του ειδικού σώματος του στρατού της ΠΓΔΜ
ΣΚΟΠΙΑ.-

Ανώτατοι Δυτικοί αξιωματούχοι εντείνουν εκ νέου τις πιέσεις, ζητώντας με το «γάντι» από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Λιούπσκο Γκεοργκιέφσκι, να σταματήσει την αντεπίθεση έναντι των Αλβανών αυτονομιστών, ώστε να παύσει το πυρ και να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για «πολιτική λύση»... Ταυτόχρονα διαφαίνεται πως οι ιμπεριαλιστές αρχίζουν σιγά -σιγά να τηρούν «αποστάσεις ασφαλείας» από τα Σκόπια, πατώντας - πού αλλού; - στην προχτεσινή ρίψη οβίδων που εκτόξευσαν άγνωστοι στο κοσσοβάρικο χωριό Κρίβενικ, προκαλώντας το θάνατο τριών αμάχων και τον τραυματισμό 20 άλλων.

Ο πρώτος Δυτικός αξιωματούχος, που μετέβη χτες στα Σκόπια, μετά τα γεγονότα στο Κρίβενικ, ήταν ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χανς Χάνκεραπ. Ο Χάνκεραπ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι και άλλους αξιωματούχους, εγείροντας το ζήτημα της «επείγουσας ανάγκης αποχής των μακεδονικών δυνάμεων και της αντικατάστασης των πυρών με διάλογο». Απέφυγε, ωστόσο, να επιρρίψει ανοιχτά την ευθύνη στο στρατό της ΠΓΔΜ για την προχτεσινή επίθεση στο κοσσοβάρικο χωριό Κρίβενικ, λέγοντας πως «το πιο σημαντικό για την ώρα είναι να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη προτού εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα». Νωρίτερα, ο Χάνκεραπ, είχε δηλώσει πως θα ζητήσει από την ηγεσία των Σκοπίων το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ ΠΓΔΜ - Κοσσυφοπεδίου, επικαλούμενος «ανθρωπιστικούς λόγους»...

Την ίδια περίπου ώρα που ο Χάνκεραπ συναντούσε τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Φρόουικ, προειδοποίησε την ΠΓΔΜ πως «είναι αντιμέτωπη με την ώρα της αλήθειας» και ζήτησε «επειγόντως την παύση πυρών και την έναρξη διαπραγματεύσεων αναφορικά με τα αιτήματα της ντόπιας αλβανικής κοινότητας»...

Επιπλέον, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, μετά τη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, από τη Βαρσοβία, ανακοίνωσε τη σύσταση κοινής επιτροπής (μεταξύ ΝΑΤΟ και ΠΓΔΜ) προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και οι ακριβείς συνθήκες του προχτεσινού περιστατικού στο Κρίβενικ, δηλώνοντας πως «είναι αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια». «Αδημονούμε να δούμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα απ' αυτές τις έρευνες το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ρόμπερτσον, η οποία καταλήγει ως εξής: «Είναι πολύ σημαντικό όλα τα κοινοβουλευτικά μέρη στην ΠΓΔΜ, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για διάλογο και να απευθυνθούν στις νόμιμες ανησυχίες της ντόπιας αλβανικής κοινότητας μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας. Σε μία δημοκρατική κοινωνία δεν έχουν θέση οι ένοπλοι εξτρεμιστές, που θέλουν να επιβάλουν τις πολιτικές τους απόψεις διά της βίας. Κάνω, για μία ακόμη φορά, έκκληση σ' όλους τους ένοπλους εξτρεμιστές να παραδώσουν τα όπλα τους»...

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί πως λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις Ρόμπερτσον, δύο ομάδες που συγκροτήθηκαν από εμπειρογνώμονες της «KFOR» και του ΝΑΤΟ άρχισαν να ερευνούν τους κρατήρες που δημιούργησαν οι οβίδες στο χωριό Κρίβενικ. «Οι ομάδες δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα» δήλωσε ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος της KFOR ταγματάρχης Αξελ Γιάντεσεκ.

Ενδιαφέρον πάντως προκάλεσε χτεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ανήγγειλε την πραγματοποίηση συνάντησης αξιωματούχων της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για τα Βαλκάνια, με σκοπό την εξέταση των τελευταίων εξελίξεων και την πορεία της κρίσης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, αναφερόμενος σ' αυτή τη συνάντηση, δήλωσε πως «παρά τις μικρές διαφορές που υπάρχουν για την εντεινόμενη τρομοκρατία στα Βαλκάνια, εντούτοις όλοι φαίνεται να συμμερίζονται το γεγονός πως οι εξελίξεις απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή»... Αλλος Δυτικός διπλωμάτης επιβεβαίωσε την πιθανότητα σύγκλησης της Ομάδας Επαφής, προσδιορίζοντας μάλιστα την ημερομηνία: 11 Απρίλη.

ΠΓΔΜ: «Δεν ευθυνόμαστε...»

Πάντως, το ίδιο 24ωρο, ο στρατός της ΠΓΔΜ αρνείται πάσα ευθύνη για τις προχτεσινές οβίδες στο κοσσοβάρικο χωριό Κρίβενικ. Ο εκπρόσωπος του στρατού, Μπλακόγια Μαρκόφσκι, αναφερόμενος στην προχτεσινή επίθεση στο χωριό Κρίβενικ του Κοσσυφοπεδίου, απέδωσε την ευθύνη στους «Αλβανούς τρομοκράτες», σημειώνοντας μάλιστα πως το περασμένο 48ωρο η δράση του στρατού της ΠΓΔΜ «είχε περιοριστεί σε απόσταση τεσσάρων χλμ από τα σύνορα, ενώ το συμβάν έγινε σε απόσταση 5,4 χλμ»...

Ο Μαρκόφσκι επανέλαβε πως «οι τρομοκράτες δεν ελέγχουν πλέον κανένα κατοικημένο χωριό στην περιοχή» και πως οι περίπου 20 αυτονομιστές Αλβανοί που άνοιξαν αργά προχτές βράδυ πυρ κατά περιπόλου του στρατού κοντά στο μεθοριακό χωριό Γιάντζιντσε, «απωθήθηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο».

Επίσης, χτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Στέβο Πενταρόφσκι, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της αντεπίθεσης της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως έχουν συλληφθεί 76 άτομα, τα 17 κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες, ένας για ένοπλη εξέγερση και 58 για παράνομη κατοχή όπλων.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε χτες πληροφορίες που ήθελαν την επίτευξη «μυστικής συμφωνίας» για αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας ανάμεσα στην κυβέρνηση των Σκοπίων και τον Χαβιέ Σολάνα, επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια. «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία ανάμεσα στον Χαβιέ Σολάνα και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας» δήλωσε χτες κατηγορηματικά ο Αντόνιο Μιλοσόφσκι, προσθέτοντας ότι αν και η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον πολιτικό διάλογο, «μόνο το Κοινοβούλιο είναι αρμόδιο να εξετάσει τέτοια θέματα»...

Διαδηλώσεις και δηλώσεις στο Κοσσυφοπέδιο...

Μ' αφορμή το θάνατο τριών αμάχων και τον τραυματισμό 20 ατόμων στο κοσσοβάρικο χωριό Κρίβενικ, μερικές εκατοντάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο κέντρο του χωριού διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα θύματα της προχτεσινής επίθεσης και τη συνέχιση της αντεπίθεσης των Σκοπίων έναντι των Αλβανών αυτονομιστών...

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το μεθοριακό σταθμό «Στρατηγός Γιάνκοβιτς» (απέχει 5 χλμ από το Κρίβενικ) και περπάτησαν ως το χωριό, το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη ζώνη του Γκρατσάνι, στην ΠΓΔΜ, όπου συγκρούονται οι δυνάμεις των Σκοπίων και οι Αλβανοί αυτονομιστές. Ενας διαδηλωτής, μιλώντας με τηλεβόα, ζήτησε από την πολυεθνική KFOR «να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσόβου»(!) ενώ στα πανό που κρατούσε το πλήθος, αναγράφονταν φράσεις όπως: «Γιατί το Κρίβενικ», «Τέλος στην επίθεση», «Τα προβλήματα στη Μακεδονία, οι οβίδες στο Κόσσοβο»...

Πάντως, το ίδιο 24ωρο, στην Πρίστινα γινόταν «πόλεμος ανακοινώσεων». Τα μεγαλύτερα, αλλά και μικρότερα πολιτικά κόμματα των Κοσσοβάρων Αλβανών εξέφραζαν τη θλίψη τους για το προχτεσινό αιματηρό συμβάν στο Κρίβενικ, επιρρίπτοντας -ορισμένοι ευθέως, άλλοι έμμεσα - τις ευθύνες στη «μακεδονική κυβέρνηση».

Η «Δημοκρατική Λίγκα Κοσσυφοπεδίου» του Ιμπραχήμ Ρουγκόβα ανακοίνωσε πως «παρ' όλες τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας πως η Μακεδονία χρειάζεται να δράσει με σκοπό το τέλος της σύρραξης και να αρχίσει διάλογο με τους Αλβανούς της Μακεδονίας, συνέχισε την επίθεσή της διασπείροντάς την και στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου. Ετσι, δεν απειλείται μόνον η αποσταθεροποίηση της Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής».

Το «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου» του Χασίμ Θάτσι σχολίαζε πως η «μακεδονική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως τα προβλήματα δεν επιλύονται με βομβαρδισμούς, με απελάσεις Αλβανών και τη δολοφονία αθώων πολιτών» , προειδοποιώντας: «Δε θα επιτρέψουμε στη Μακεδονία να εκφράζει έτσι το αντι-αλβανικό της μένος»...

Αντίθετα, μία άλλη παράταξη Κοσσοβάρων Αλβανών η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου» επέρριψε στην ΚΦΟΡ την ευθύνη για το επεισόδιο, λέγοντας πως έχει αποτύχει στο καθήκον της να προστατεύσει το Κοσσυφοπέδιο και πως πλέον «θα πρέπει να προετοιμάζουμε και να οργανώσουμε την άμυνα της εδαφικής κυριότητας του Κοσσόβου» (!!!).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ