Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ημέρα Γης, οργής και κλιμάκωσης
  • Πέντε νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες Παλαιστίνιοι από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών σε όλα τα αυτόνομα
  • Εκρηκτική η ατμόσφαιρα και στις περιοχές των Ισραηλινών Αράβων, που τίμησαν την Ημέρα της Γης με μαζικές διαδηλώσεις

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλες σχεδόν τις αυτόνομες περιοχές

Associated Press

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλες σχεδόν τις αυτόνομες περιοχές
ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΓΑΖΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΣΑΚΧΙΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ημέρα μνήμης για τα κατειλημμένα εδάφη των Ισραηλινών Αράβων, αλλά και ημέρα οργής για τους Παλαιστινίους των αυτόνομων εδαφών, η χτεσινή. Οπως άρχισε, έτσι και έκλεισε αυτή η εβδομάδα, με σφοδρές συγκρούσεις, νεκρούς και τραυματίες, μία από τις βιαιότερες εβδομάδες από τότε που άρχισε η παλαιστινιακή εξέγερση, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Και τα πνεύματα φαίνεται ότι οξύνονται ακόμη περισσότερο.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν, χθες, σε όλες σχεδόν τις αυτόνομες πόλεις με αφορμή την επέτειο της Ημέρας της Γης. Επέτειος μνήμης για τους 6 νεκρούς Ισραηλινούς Αραβες, που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδηλώσεων, το 1976, όταν το Ισραήλ προχώρησε σε παράνομες προσαρτήσεις της κατειλημμένης γης τους από το 1948, αλλά και από το 1967. Για τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, η χθεσινή ημέρα ήταν και ημέρα οργής ενάντια στην παρατεινόμενη ισραηλινή κατοχή, στην ενίσχυση του αυστηρού αποκλεισμού και στη σκλήρυνση της στάσης του ισραηλινού στρατού, με δεδομένες τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν, επί ώρες, στην είσοδο της Ραμάλα, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η παρουσία ενόπλων ανάμεσα στο πλήθος προκάλεσε βροχή πυρών από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα, που έχουν αναπτυχθεί στη γύρω περιοχή. Ενας 21χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά.


Associated Press

Αιματηρότερος ήταν ο απολογισμός των συγκρούσεων που σημειώθηκαν με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης χιλιάδων Παλαιστινίων στην Νάμπλους. Τέσσερις διαδηλωτές έπεσαν νεκροί και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Ανάλογες συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Χεβρώνα, όπου Παλαιστίνιοι ένοπλοι και Ισραηλινοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυκνά πυρά.

Στη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες, λίγη ώρα μετά τη, σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, κηδεία των 3 θυμάτων από τις συγκρούσεις της Πέμπτης. Στην κεφαλή της διαδήλωσης, στη Γάζα, είχαν τεθεί ένοπλοι μαχητές της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, με κύριο σύνθημα «Σαρόν, περίμενε, η "Φατάχ" ανοίγει τον τάφο σου στη Γάζα». Συνολικά, παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές υποστήριζαν ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών από αληθινά πυρά έφθασε τα 81 άτομα, σε όλα τα αυτόνομα εδάφη, ενώ άλλοι 55 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από λαστιχένιες σφαίρες.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Ιερουσαλήμ, στην περιοχή γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα, όταν Παλαιστίνιοι νεαροί άρχισαν να λιθοβολούν εβραίους προσκυνητές στο Τείχος των Δακρύων και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον των πολυπληθών αστυνομικών δυνάμεων που είχαν περικυκλώσει το χώρο. Ακολούθησε πολύωρο ανθρωποκυνηγητό στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, και όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία έγιναν 5 συλλήψεις.

Σε επιφυλακή είχε τεθεί η ισραηλινή αστυνομία, όμως, και για τις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν χιλιάδες Ισραηλινοί Αραβες στην περιοχή της Γαλιλαίας, με επίκεντρο την πόλη Σακχίν, για να τιμήσουν την επέτειο της Ημέρας της Γης. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και μέλη Ισραηλινών ειρηνιστικών κινημάτων και προοδευτικών οργανώσεων, ενώ έντονη, αλλά απομακρυσμένη ήταν η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, σε μια εμφανή προσπάθεια να αποφευχθούν επεισόδια ανάλογα του περασμένου Οκτωβρίου, οπότε και είχαν σκοτωθεί, κατά τη διάρκεια των σκληρών συγκρούσεων, 13 Ισραηλινοί Αραβες. Στις χθεσινές διαδηλώσεις στις περιοχές των Ισραηλινών Αράβων ήταν έντονο το στοιχείο της συμπαράστασης στους Παλαιστινίους των αυτόνομων περιοχών, αλλά και η γνωστή διαμαρτυρία για το καθεστώς διακρίσεων, που υφίστανται εντός του Ισραήλ, αν και έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα.

Παρά την εκρηκτική ατμόσφαιρα, η ισραηλινή ηγεσία απέφυγε, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χθες, τις δηλώσεις. Ο μοναδικός που μίλησε στα ΜΜΕ, ήταν ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος, μάλλον, επιβεβαίωσε την έντονη φημολογία ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα οξύνει τα στρατιωτικά μέτρα κατά των Παλαιστινίων, δηλώνοντας ότι «θα αποστείλουμε δυνάμεις οπουδήποτε νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο», χωρίς να διαχωρίσει αν αναφέρεται και στις αυτόνομες περιοχές.

«Ουδετερότητα» με στήριξη του Ισραήλ

Αν και η αμερικανική ηγεσία επιμένει στην τήρηση αποστάσεων από τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις φλέγουσες εξελίξεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανήλθε στο θέμα, χθες, αποσαφηνίζοντας ακόμη περισσότερο την «ουδετερότητά» του. Μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, την Πέμπτη, που καλούσε και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, αλλά ζητούσε από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να «αποκηρύξει ξεκάθαρα την τρομοκρατία», ενώ από την ισραηλινή ηγεσία να χαλαρώσει τον αποκλεισμό και να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία, ο Τζορτζ Μπους έγινε σαφέστερος. Οπως δήλωνε χθες, αναμένει από τον Γιάσερ Αραφάτ «να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών», συμπληρώνοντας ότι ελπίζει ο «Παλαιστίνιος ηγέτης να ακούσει ξεκάθαρα την αμερικανική θέση».

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε η σουηδική προεδρία, επιμένει στη θέση των ίσων αποστάσεων, καλώντας, για άλλη μια φορά, Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ