ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Μεταλλαγμένη κοροϊδία με κυβερνητική επιμόλυνση

Ως «προστάτης» των πολυεθνικών των ΗΠΑ και των ντόπιων εισαγωγέων εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Γεωργίας

Μην μπορώντας πλέον ο υπουργός Γεωργίας να αποκρύψει το γεγονός ότι εισήχθησαν και σπάρθηκαν μεταλλαγμένοι σπόροι βαμβακιού στη χώρα, ανακοίνωσε χτες ότι οι σχετικές έρευνες που έγιναν, έδειξαν ότι βρέθηκαν «απειροελάχιστα δείγματα επιμολυσμένων σπόρων». Η ανακοίνωση αυτή του υπουργού Γεωργίας συνδυάστηκε με μια «φιλότιμη» προσπάθεια του Γ. Ανωμερίτη να υποβαθμίσει το όλο θέμα, αποκρύπτοντας σημαντικές πτυχές της αλήθειας. Αν κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου τον άκουγε κάποιος που δε γνώριζε την ιδιότητά του, θα νόμιζε ότι μιλάει κάποιο στέλεχος των πολυεθνικών των ΗΠΑ που παράγουν μεταλλαγμένους σπόρους ή μιας ντόπιας εισαγωγικής εταιρίας πολλαπλασιαστικού υλικού.

Ο Γ. Ανωμερίτης, αφού έκανε τη σχετική εισαγωγή λέγοντας ότι «δεν αποδεχόμαστε ούτε απορρίπτουμε τα γενετικά τροποποιημένα», δήλωσε ότι καμία αίτηση για εισαγωγή μεταλλαγμένου βαμβακόσπορου δεν έγινε και κανένα γεννετικό τροποποιημένο προϊόν δεν έχει εισαχθεί τη χώρα και ούτε καλλιεργείται πειραματικά. Κι αφού προλόγισε, ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ένας μικρός αριθμός σπορομερίδων με επιμολυσμένα δείγματα. Οπως συγκεκριμένα είπε, σε σύνολο 3.100 δειγμάτων, εξετάστηκαν τα 2.518 και βρέθηκαν στα 69 να υπάρχουν προσμείξεις. Ο υπουργός Γεωργίας απέφυγε όπως «ο διάβολος το λιβάνι» να πει ότι στα δείγματα αυτά υπάρχει πρόσμειξη με γενετικά τροποποιημένα φυτά βαμβακιού και πως αυτό έγινε προφανώς στις φυτείες των πολυεθνικών των ΗΠΑ. Στη σωρεία των ερωτήσεων που του τέθηκαν για το πού έγινε η πρόσμειξη, από πιο χώρα εισήχθησαν οι συγκεκριμένοι σπόροι, ποιες εταιρίες τους εισήγαγαν, τι ποσότητες σπόρων αφορούν και τι εκτάσεις σπάρθηκαν με τέτοιους σπόρους, ο υπουργός Γεωργίας δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση. Είπε μόνο ότι τα δείγματα έχουν κωδικούς και δε δείχνουν εταιρίες. Ακούγοντάς τον κανείς θα νόμιζε ότι τα επιμολυσμένα βαμβάκια από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που καλλιεργούνται σε διάφορα χωράφια της χώρας, προήλθαν από «παρθενογένεση». Και μάλλον έτσι θα είναι... αφού ο υπουργός Γεωργίας είχε δηλώσει στις 20 του Απρίλη, ότι ο ίδιος ο Μπερνς τον είχε διαβεβαιώσει πως στις ΗΠΑ δεν καλλιεργείται γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι!

Στην προσπάθεια που κατέβαλε χτες ο υπουργός Γεωργίας για να υποβαθμίσει όσο γίνεται περισσότερο το θέμα, δήλωσε ότι τα ύποπτα δείγματα θα σταλούν για δευτερογενή έλεγχο και αν αποδειχτεί ότι είναι σε μεγάλο βαθμό επιμολυσμένα με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τότε τα χωράφια που έχουν σπαρθεί με τέτοιους σπόρους θα καταστραφούν και οι παραγωγοί θα πάρουν αποζημίωση. Δε διευκρίνισε όμως από ποιον θα πάρουν αποζημίωση και πότε.

Επιπρόσθετα ο Γ. Ανωμερίτης επιχείρησε να «πείσει» ότι η κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλιά της και αφού έριξε και κάτι «μπηχτές» στην «Γκρίνπις» -ότι έβγαλε συμπεράσματα από 8 σπορομερίδες που έστειλε στη Γερμανία όπου βρέθηκαν 2 ύποπτες, χωρίς να γίνει δευτερογενής έλεγχος- άρχισε το δεύτερο γύρο κοροϊδίας αναφέροντας κάποια ψευτο-μέτρα που παίρνονται, ώστε να αντιμετωπιστεί το όλο πρόβλημα. Αυτά είναι η σύσταση επιστημονικής επιτροπής, η αναβάθμιση του Εθνικού Ιδρύματος Βιοτεχνολογίας στο ΕΘΙΑΓΕ και κατάρτιση κανονισμού από τον ΟΠΕΓΕΠ για την πιστοποίηση μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Μια «τρύπα στο νερό» δηλαδή!

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Γεωργίας για να βγάλει και λίγο την ουρά του απ' έξω, ανέφερε ότι υπάρχουν θεσμικά κενά και πως ανοίγει τώρα σχετική συζήτηση στην ΕΕ, προσθέτοντας επίσης πως την κύρια ευθύνη για τα γενετικά τροποποιημένα έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Εκτός των παραπάνω αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Ανωμερίτης χτες «ευλογούσε τα γένια του» λέγοντας πως το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σε ενδελεχείς δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ανακάλυψη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε όλες τις παρτίδες βαμβακόσπορου. Ομως και αυτό έγινε τυχαία, αφού ο Οργανισμός Βάμβακος παίρνει δείγματα για τον εντοπισμό φυτοπαθολογικών αιτίων και όχι για τον έλεγχο γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Το ζήτημα όμως που προκύπτει εδώ είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη διάλυση του Οργανισμού Βάμβακος, όποτε στο άμεσο μέλλον δε θα υπάρχει φορέας που θα μπορεί να κρατάει δείγματα.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο κατά τη χτεσινή συνέντευξη είναι ότι ο υπουργός Γεωργίας, στην προσπάθεια να βρει άλλοθι στην άρνησή του να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, για το αν υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους που στη χώρα μας καλλιεργήθηκαν επιμολυσμένοι σπόροι βαμβακιού, είπε: «Εμείς προσπαθούμε να προασπίσουμε το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και την ποιότητα του βαμβακιού. Δε θα ανοίξουμε πόλεμο με τα εμπορικά συμφέροντα και τις πολυεθνικές». Και στην ερώτηση του «Ρ» «πώς γίνεται να προασπίσετε το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και την ποιότητα του βαμβακιού, αν δεν έρθετε σε σύγκρουση με τις πολυεθνικές;» ο υπουργός Γεωργίας κατάπιε τη γλώσσα του.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι το θέμα της εισαγωγής και καλλιέργειας επιμολυσμένων γενετικά σπόρων βαμβακιού, ξεκίνησε όχι από τους ελέγχους της κυβέρνησης, αλλά από τον πόλεμο οικονομικών εμπορικών συμφερόντων και θα επιχειρηθεί να κουκουλωθεί στο όνομα της εξυπηρέτησης πάλι των οικονομικών εμπορικών συμφερόντων. Τώρα, αν με ευθύνη της κυβέρνησης, επιμολυνθούν και τα υπόλοιπα βαμβάκια της χώρας μιας τη στιγμή που από την ερχόμενη βδομάδα ξεκινάει η ανθοφορία, αυτό είναι για τον υπουργό Γεωργίας «ψιλά γράμματα»!


ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
«Τραμπάλα» στις 4.000 μονάδες

Νέα μείωση σημειώθηκε χτες στο Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο οποίος έκλεισε στις 4.020,3 μονάδες, αλλά κατά τη διάρκεια των συναλλαγών έπεσε κάτω και από το θεωρούμενο ψυχολογικό φράγμα των 4.000 μονάδων. Σε σχέση με το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης βδομάδας, η χτεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ανεπαίσθητη (0,3%) άνοδο του Δείκτη. Γρήγορα ωστόσο η εικόνα άλλαξε και γύρω στις 12 το μεσημέρι οι απώλειες είχαν φτάσει το -1,7%, ενώ ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 3.987. Οι χτεσινές απώλειες ήταν της τάξης του -0,84% με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης το χαμηλό όγκο των συναλλαγών. Επρόκειτο, για έναν από τους χαμηλότερους τζίρους της χρονιάς και έφτασε μόλις τα 62 δισεκατομμύρια δραχμές.

Συνολικά διακινήθηκαν 341 μετοχές. Από αυτές οι 284 είχαν απώλειες, οι 12 παρέμειναν σταθερές και 45 μετοχές παρουσίασαν άνοδο. Πτωτικά κινήθηκαν και όλοι οι επιμέρους δείκτης της οδού Σοφοκλέους. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε για τους κλάδους των διαφόρων επιχειρήσεων και της παράλληλης αγοράς (-2,3%), ενώ ο μόνος κλάδος που διασώθηκε με απώλειες μόλις 0,02% ήταν αυτός που αφορά τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Ο δείκτης μετά τη χτεσινή συνεδρίαση, παρουσιάζει από την αρχή του χρόνου ζημιές που φτάνουν το 30,62%. Την...«καλύτερη» εικόνα παρουσιάζει ο δείκτης που αφορά τις (λίγες πάντως στον αριθμό) εταιρίες επενδύσεων, όπου οι απώλειες φτάνουν το 16%. Την ίδια στιγμή μόνο ως τραγική (για τους ανυποψίαστους και ανυπεράσπιστους «μικροεπενδυτές») μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που υπάρχει με τις μετοχές της Παράλληλης Αγοράς, όπου κατά μέσο όρο η πτώση είναι 57% και των εταιριών χρηματοδοτικής μίσθωσης με απώλειες 54,2%!

Σημειώνεται, τέλος, ότι το κατώτατο επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει ο Γενικός Δείκτης τη φετινή χρονιά είναι 3.894,75, δηλαδή μόλις 3% χαμηλότερα από το χτεσινό κλείσιμο, επίπεδο που ελάχιστοι πλέον αποκλείουν την πιθανότητα να καμφθεί προς τα κάτω τις επόμενες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ