Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
«Τραμπάλα» στις 4.000 μονάδες

Νέα μείωση σημειώθηκε χτες στο Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο οποίος έκλεισε στις 4.020,3 μονάδες, αλλά κατά τη διάρκεια των συναλλαγών έπεσε κάτω και από το θεωρούμενο ψυχολογικό φράγμα των 4.000 μονάδων. Σε σχέση με το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης βδομάδας, η χτεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ανεπαίσθητη (0,3%) άνοδο του Δείκτη. Γρήγορα ωστόσο η εικόνα άλλαξε και γύρω στις 12 το μεσημέρι οι απώλειες είχαν φτάσει το -1,7%, ενώ ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 3.987. Οι χτεσινές απώλειες ήταν της τάξης του -0,84% με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης το χαμηλό όγκο των συναλλαγών. Επρόκειτο, για έναν από τους χαμηλότερους τζίρους της χρονιάς και έφτασε μόλις τα 62 δισεκατομμύρια δραχμές.

Συνολικά διακινήθηκαν 341 μετοχές. Από αυτές οι 284 είχαν απώλειες, οι 12 παρέμειναν σταθερές και 45 μετοχές παρουσίασαν άνοδο. Πτωτικά κινήθηκαν και όλοι οι επιμέρους δείκτης της οδού Σοφοκλέους. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε για τους κλάδους των διαφόρων επιχειρήσεων και της παράλληλης αγοράς (-2,3%), ενώ ο μόνος κλάδος που διασώθηκε με απώλειες μόλις 0,02% ήταν αυτός που αφορά τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Ο δείκτης μετά τη χτεσινή συνεδρίαση, παρουσιάζει από την αρχή του χρόνου ζημιές που φτάνουν το 30,62%. Την...«καλύτερη» εικόνα παρουσιάζει ο δείκτης που αφορά τις (λίγες πάντως στον αριθμό) εταιρίες επενδύσεων, όπου οι απώλειες φτάνουν το 16%. Την ίδια στιγμή μόνο ως τραγική (για τους ανυποψίαστους και ανυπεράσπιστους «μικροεπενδυτές») μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που υπάρχει με τις μετοχές της Παράλληλης Αγοράς, όπου κατά μέσο όρο η πτώση είναι 57% και των εταιριών χρηματοδοτικής μίσθωσης με απώλειες 54,2%!

Σημειώνεται, τέλος, ότι το κατώτατο επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει ο Γενικός Δείκτης τη φετινή χρονιά είναι 3.894,75, δηλαδή μόλις 3% χαμηλότερα από το χτεσινό κλείσιμο, επίπεδο που ελάχιστοι πλέον αποκλείουν την πιθανότητα να καμφθεί προς τα κάτω τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ