ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοχλάζει η Θεσσαλία

"Ούτε ένα βήμα δεν κάνουμε πίσω, τ' ακούς, ούτε ένα βήμα. Δεν πρόκειται να λυγίσουμε με τίποτα. Τέρμα πια οι υποσχέσεις". Τα λόγια αυτά ακούγονται συνεχώς στα μπλόκα. Λόγια που βγαίνουν από ανθρώπους, που είναι αποφασισμένοι. Λόγια οργής.

"Ούτε ένα βήμα δεν κάνουμε πίσω", λένε οι αγρότες του Παλαμά. Το επανέλαβαν με τη δυναμική παρουσία τους την Τρίτη το απόγευμα οι γυναίκες της Μαγούλας, του Κοσκινά, του Μαραθέα και των άλλων χωριών, που ξεκίνησαν από τα χωριά τους και πήγαν στα μπλόκα για να συμμετάσχουν την πορεία. Το διαβεβαίωσαν και τα παιδιά των αγροτών με τον ίδιο τρόπο. "Το ποτήρι ξεχείλισε", μας είπαν με πείσμα νεαροί αγρότες από το Προάστιο. Ο θεσσαλικός κάμπος κοχλάζει από αγανάκτηση. "Τέρμα η κοροϊδία", λένε σ' όλα τα μπλόκα.

"Είμαι 52 χρονών, μας είπε ο Γρηγόρης Παπαναστασίου και πρώτη φορά στη ζωή μου έχω περιέλθει σε τόσο τραγική κατάσταση. Δουλεύω όλη τη χρονιά και δεν μπορώ να καλύψω ούτε καν τα έξοδα. Η παραγωγή μου φέτος ήταν μειωμένη κατά 59%. Στη μειωμένη παραγωγή ήρθε να προστεθεί και η χαμηλή τιμή του βαμβακιού. Αυτή τη στιγμή πουλάμε το βαμβάκι 180 - 190 δραχμές το κιλό".

Δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις

Ο Βασίλης Γκιουσιάμης από την Ιτέα Καρδίτσας, μόλις 23 χρόνων, εκπροσωπεί τη νέα γενιά των αγροτών. Από μικρός, όπως μας είπε ο ίδιος, αγάπησε τη γη και ήθελε να μείνει και να εργαστεί στα χωράφια. Στην αρχή, φαίνονταν πως όλα θα πήγαιναν καλά. "Υπήρχαν και μικροαναποδιές, συνεχίζει ο 23χρονος αγρότης, αλλά την επόμενη χρονιά με λίγο περισσότερη δουλιά τα ξεπερνούσαμε. Τα έχει αυτά, άλλωστε, η δουλιά του αγρότη. Τη μια χρονιά δε σου πάει καλά, δουλεύεις περισσότερο την επόμενη χρονιά και τα πράγματα φτιάχνουν. Τα τελευταία, όμως, τρία χρόνια συσσωρεύτηκαν πάρα πολλά προβλήματα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Φτάσαμε σε απόγνωση".

Οπως μας εξηγεί ο Β. Γκιουσιάμης, "ανοίχτηκε" και έκανε επενδύσεις. Νέος άνθρωπος είναι και χρειάζεται και ρίσκο για να κερδίσεις το μέλλον. Ο νεαρός αγρότης ρίσκαρε. Αγόρασε καινούριο τρακτέρ, ξόδεψε λεφτά για γεωτρήσεις, συλλεκτικές μηχανές κλπ. Πίστευε ότι θα τα βγάλει πέρα. "Σήμερα, όλοι οι αγρότες είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, συνεχίζει ο Β. Γκιουσιάμης. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ούτε μπορούμε ν' αλλάξουμε από τη μια στιγμή στην άλλη και να πάμε σε άλλες καλλιέργειες. Δαπανήσαμε πολλά εκατομμύρια μέχρι τώρα για τα μηχανήματα, χωρίς να τα αποσβέσουμε και δεν μπορούμε να πετάξουμε αυτά, αλλά και για να γίνει αυτό χρειάζονται γνώσεις και χρόνος".

"Αφιερωμένο στον Τζουμάκα"

Ο Δημήτρης Αθανασός,αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Προαστίων, είναι κατηγορηματικός. "Σήμερα κάνουμε αγώνα επιβίωσης, μας λέει, και δε ζητούμε τίποτα παραπάνω". Για του λόγου το αληθές, βγάζει αμέσως από την τσέπη του σακακιού του όλα τα σχετικά χαρτιά (αποδείξεις, τιμολόγια κλπ.), για να μας αποδείξει ότι φέτος καλλιέργησε 20 στρέμματα βαμβάκι, με αποτέλεσμα να ξοδέψει 760.000 δραχμές και να εισπράξει 540.000 δραχμές. Δηλαδή μετά τη δουλιά ενός έτους, όχι μόνο δεν κέρδισε τίποτα, αλλά "μπήκε μέσα" 220.000 δραχμές.

"Η παραγωγή μου σε βαμβάκι, μας λέει ο Δ. Αθανασός, ήταν 150 δραχμές το στρέμμα και πούλησα το βαμβάκι προς 180 δραχμές το κιλό, εισπράττοντας συνολικά 540.000 δραχμές. Τα έξοδα καλλιέργειας (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καλλιεργητικά κλπ.) ήταν 38.000 δραχμές το στρέμμα και συνολικά έφτασαν στις 760.000 δραχμές. Σε περίπτωση που πλήρωνα και νοίκι για τα χωράφια, η ζημιά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Βέβαια, δεν κάνω λόγο για μεροκάματο δικό μου και της οικογένειάς μου".

Αυτή ήταν η πικρή φετινή σοδειά του Δ. Αθανασού. Πώς να μην ξεχειλίσει η οργή αυτού του αγρότη;

Βάζει τα "χαρτιά" του στην τσέπη του ο Δ. Αθανασός και συνεχίζει: "Ολους τους φετινούς μου κόπους τους αφιερώνω στον Τζουμάκα, για να ενημερωθεί, πόσα λεφτά βγάζουν οι αγρότες".

"Στα χωριά ξαναζούμε την εποχή του '60"

Η περιοχή των Σελάνων Καρδίτσας είναι αυτή που βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και πολλά χρόνια, όπως μας είπε ο Θωμάς Παπαδόπουλος από την Αγ. Τριάδα.Συμμετείχε στην προχτεσινή πορεία, κρατώντας μια βαμβακιά, που δεν παράγει βαμβάκι, αλλά ...καρπούζια. "Καρπουζοβάμβακα, ποικιλία Τζουμάκα, απόδοση 100%" έγραφε μια πινακίδα. "Στα χωριά μας ξαναζούμε την εποχή του '60, τότε που οι άνθρωποι έφευγαν όπως όπως για τη Γερμανία. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια μετανάστευσαν πάνω από 600 άτομα. Εγκαταλείπουν τα χωράφια τους και γίνονται λαντζέρηδες στη Γερμανία. Οσοι μπορούν να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους, φεύγουν".

Ο Γιάννης Κουκούτσης σπούδασε προγραμματισμό και ανάλυση ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Θεσσαλονίκη, αλλά γύρισε στον κάμπο. "Δεν μπορούσα να μείνω πίσω από ένα γραφείο. Ηθελα να επιστρέψω στον τόπο μου. Τον αγαπάω τον τόπο μου. Τη γεωργία. Την "καθαρότητά" της". Σήμερα, 27 χρόνων, μοιράζει φυλλάδια με τα αιτήματα των αγροτών στα μπλόκα και υπογραμμίζει ότι, με τις συνθήκες που επικρατούν, η αγροτιά δεν έχει μέλλον: "Ολοι οι αγρότες είναι χρεωμένοι. Προσπαθούν οι κυβερνήσεις να με κάνουν να μετανιώσω για την επιλογή μου, να γυρίσω στη γη. Γι' αυτό και βγαίνω στο δρόμο. Και αγωνίζομαι και θα αγωνίζομαι".

"Πώς τα βγάζω πέρα; Εγώ ξέρω"

Τον Βαγγέλη Καλφούτζη,επίσης 27 χρόνων, δε χρειάζεται να τον ρωτήσεις τίποτε. Σε πιάνει μόνος του να σου μιλήσει και ο θυμός του δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο χαρτί: "Βρήκαμε ένα μηχάνημα από τον πατέρα μας και δεν μπορούμε ούτε να το συντηρήσουμε. Οι αγρότες ξεσηκώθηκαν χωρίς να υποκινούνται από κανέναν. Μόνο από τα προβλήματά τους. Στις πόλεις, δεν ξέρετε σε ποιο σημείο έχουμε φτάσει". Και ο ίδιος συνεχίζει: "Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να παντρευτείς. Κάνε μια βόλτα από τα χωριά και θα καταλάβεις. Αγόρια, κορίτσια ανύπαντρα". Αυτός, πάντως, είναι "αποκαταστημένος", παντρεμένος και με παιδί. "Και πώς τα βγάζεις πέρα;". "Εγώ το ξέρω...".

Ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος,πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Κρήνης Φαρσάλων, δηλώνει ΠΑΣΟΚ και οργανωμένος εκεί από το '74. Τονίζει, όμως, ότι όσα λέγονται από τον υπουργό Γεωργίας, περί υποκίνησης της αγροτιάς, λέγονται για να υπονομεύσουν τον αγώνα της. "Αυτά δε μας χωρίζουν. Τα τρακτέρ δεν έχουν χρώμα και το βαμβάκι δεν είναι ούτε κόκκινο, ούτε πράσινο, ούτε μπλε. Είναι άσπρο". Θεωρείται τυχερός, επειδή δε χρωστά για το τρακτέρ του. Το μυστικό, βέβαια, είναι πως έχει να το ανανεώσει από το '56. "Ολοι οι άλλοι χρεωμένοι, αλλά τι να κάνεις; να μην ανανεώσεις τα μηχανήματα; Ετσι, όπως πάνε τα πράγματα, πού να μείνει νέος να δουλέψει; Εμείς θα αγωνιστούμε, μέχρι να δικαιωθούμε. Και στον αγώνα μας θέλουμε συμπαράσταση και συμπαράταξη με τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις", καταλήγει.

Οι πάντες εδώ

Η Ζωή Μακρή είναι μια 45χρονη αγρότισσα απ' τη Μαγούλα Καρδίτσας, που βλέπει τα τελευταία χρόνια την οικογένειά της να στερείται, να προβληματίζεται, να μη μπορεί να τα βγάλει πέρα. "Θα παλέψουμε για να δώσουμε στα παιδιά μας κάτι καλύτερο", λέει.

Ο Δημήτρης Βασιλάκος είναι ένα 12χρονο παιδί με σφιγμένο πρόσωπο απ' τη Μαραθιά. Οι φλέβες στο λαιμό του φουσκώνουν όταν βάζει όλη του τη δύναμη για να φωνάξει: "Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα". Και το βλέμμα του γεμίζει οργή όταν λέει: "Ο πατέρας μου δουλεύει όλη μέρα αλλά λεφτά δεν έχει...".

Δίπλα στους αγρότες, κοντά στον αγώνα τους. Οι περισσότεροι για πρώτη φορά στη ζωή τους συμπαραστέκονται, συμμετέχουν, διαδηλώνουν. Και δεν είναι μόνο οι γυναίκες των αγροτών, ούτε μόνο τα παιδιά τους. Είναι και ο πάτερ Αναστάσιος απ' την Καρδίτσα, που φόρτωσε το αμάξι του με καφέδες, ψωμί "ευλογημένο", γάλα και έφτασε στα μπλόκα των αγροτών για να σταθεί στο πλευρό τους. "Ζούμε από κοντά τα προβλήματά τους, βλέπουμε την ανέχεια πολλών αγροτικών οικογενειών και είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε - μ' αυτό το λίγο που περνά απ' το χέρι μας - ώστε να δικαιωθούν τα αιτήματά τους. Είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας επιβίωσης", λέει ο πάτερ Αναστάσιος. Και απομακρύνεται σεμνά, για να ξαναφορτώσει το αυτοκίνητο με τρόφιμα, για να ξανάρθει και την άλλη μέρα...

"Εξαθλιωμένος αγρότης, εξαθλιωμένη επαρχία"

Στα μπλόκα είναι και ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά Καρδίτσας. Με πανό, με κόσμο, με αποθέματα δύναμης. "Δε φεύγουμε από δω αν δε δικαιωθούν οι αγρότες. Είναι χρέος μας", λέει ο εμποροβιοτέχνης, Βάιος Αντωνίου."Δεν αντέχουμε να βλέπουμε ούτε την εξαθλίωση του αγροτικού κόσμου, ούτε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Ο αγώνας αυτός πρέπει και θα δικαιωθεί", συμπληρώνει.

Ο Νίκος Κωνσταντέλος είναι έμπορος γεωργικών μηχανημάτων απ' την Καρδίτσα. Η οικονομική κρίση των αγροτών επηρέασε άμεσα - όπως ομολογεί - και τη δική του δουλιά. Ο τζίρος του μαγαζιού του από 48 εκατομμύρια δραχμές που ήταν το 1995, έπεσε φέτος στα 12 εκατομμύρια. "Αν ο αγρότης δεν πάει καλά, τίποτα δεν πάει καλά στον τόπο μας. Είναι η βασική αγοραστική δύναμη. Εξαθλιωμένος αγρότης, σημαίνει εξαθλιωμένη επαρχία", λέει χαρακτηριστικά. Και κάθεται στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε...

Μας αφορά όλους Η Ιβέτια Πολύζου μπορεί να μην είναι γυναίκα αγρότη, είναι όμως κι αυτή γυναίκα της επαρχίας. Και ο αγώνας των ανθρώπων της "διπλανής πόρτας" την αφορά. "Οι άνθρωποι έχουν φτάσει στα όρια της φτώχειας. Ολοι χρωστούν στις τράπεζες. Το τραπέζι τους μέρα με τη μέρα είναι και πιο φτωχό. Τα παιδιά τους μεγαλώνουν χωρίς ελπίδες. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να στερήσει την ελπίδα από τα παιδιά της επαρχίας", λέει η Ιβέτια και προσπαθεί με όποιον τρόπο να βοηθήσει, να συμπαρασταθεί, να ενισχύσει των αγώνα τους. "θα νικήσουμε", λέει χαμογελώντας.
Ψωμί και ζεστά ρούχα

Την ίδια ώρα οι γυναίκες του Γυναικείου Συλλόγου Μαγούλας - ίσως ο πιο δυναμικός γυναικείος σύλλογος της Θεσσαλίας, αφού αριθμεί περισσότερα από 1.000 μέλη - πλησιάζει το μπλόκο της Λάρισας φωνάζοντας: "Αγρότες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι". Κρατούν στα χέρια τους ψωμί, κρέας, γλυκά, ζεστά καθαρά ρούχα. "Θα κάνουμε Χριστούγεννα στους δρόμους, έχουμε ανεξάντλητες δυνάμεις. Δε φεύγουμε από δω αν δε γίνει κάτι για να καλυτερεύσει η ζωή μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας", λέει η πρόεδρος Μυρσίνη Ζαρζάνη.Είναι όλοι μια γροθιά, μια ψυχή και ένα στόμα. Η δύναμη, το πείσμα και το κουράγιο τους πρέπει να δικαιωθεί και θα δικαιωθεί. Γιατί είπαμε: "Αγρότες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι". Ενα σύνθημα που επιβεβαιώνεται κάθε μέρα εδώ στα μπλόκα της εξεγερμένης αγροτιάς...

Ολες οι γενιές

Χτες το πρωί οι αίθουσες του σχολείου του ΤΕΛ και ΤΕΣ της κωμόπολης Σοφάδων Καρδίτσας ήταν αδειανές. Το προαύλιο του σχολείου μεταφέρθηκε λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω. Οι φωνές των μαθητών γέμισαν ζωντάνια το μπλόκο στη "Βιοκαρπέτ".

Περίπου 200 μαθητές από τα δύο σχολεία, βρέθηκαν δίπλα στους αγρότες, βρέθηκαν δίπλα στους γονείς τους, στα αδέλφια τους, στους συγχωριανούς τους. Γέμισαν το μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" και πρόσφεραν λίγες σακούλες με τρόφιμα στους αγρότες. Χωρίς όμως να το καταλάβουν, πρόσφεραν και το σημαντικότερο αγαθό αυτή τη στιγμή στην ξεσηκωμένη αγροτιά: Κουράγιο για τη συνέχεια του αγώνα. Μοιράστηκαν μαζί τους την αγωνία τους για το αβέβαιο μέλλον, δήλωσαν το δικό τους "παρών", τους έστειλαν το μήνυμα ότι σ' αυτή τη μάχη δεν είναι μόνοι τους.

Ο Βάιος Αδαμόπουλος,πρόεδρος του 15μελούς του ΤΕΛ, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει το δράμα που βιώνουν οι αγρότες και να επιλύσει τα δίκαια αιτήματά τους".

Πράγματι σ' αυτή την 7ήμερη πάλη οι αγρότες δεν ένιωσαν ούτε για μια στιγμή μόνοι. Δεν πέρασαν ούτε πέντε λεπτά από την ώρα που οι μαθητές αποχώρησαν από το μπλόκο και οι φωνές τους καλύφθηκαν από τις φωνές μιας άλλης γενιάς. Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης πήγαν και στα τρία μεγάλα μπλόκα της εθνικής οδού για να μοιράσουν μερικά πακέτα τσιγάρα στους αγρότες, για να τους συμπαρασταθούν. Το κλιμάκιο της Περιφερειακής Επιτροπής Θεσσαλίας της ΠΕΑΕΑ με ανακοίνωσή του, που διαβάστηκε στα μπλόκα των αγροτών, δήλωσε τη συμπαράστασή του σε τούτον τον υπέροχο, ιερό και δίκαιο αγώνα που κάνει η αγροτιά. Οι μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ μέσα από τη δική τους εμπειρία, έστειλαν και το δικό τους μήνυμα στους αγρότες: "Ενότητα και ομοψυχία μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα. Μην κάνετε βήμα πίσω".

Τα έξι άμεσα αιτήματα

Τα αιτήματα που θέτει στην κυβέρνηση για άμεση ικανοποίηση η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα είναι:

1) Συμπληρωματική ενίσχυση για φέτος από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά στρέμμα σ' όλους τους βαμβακοπαραγωγούς, μέχρι 100 στρέμματα και σε όλα τα ενοικιαζόμενα, έτσι ώστε το εισόδημα να φτάσει κατά μέσον όρο στις 90.000 δραχμές το στρέμμα, με αντικειμενικό σκοπό την αποφυγή της χρεοκοπίας χιλιάδων νοικοκυριών. - Επιστροφή ΦΠΑ από το 1990 και μετά, που παρακρατήθηκε επί της συνυπευθυνότητας και δεν αποδόθηκε στους παραγωγούς. - Να δίνεται η επιδότηση κατ' ευθεία στους παραγωγούς.

2) Αμεση ρύθμιση για χρέη έως και το 1996, που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας αυτής της πολιτικής σε χιλιάδες αγρότες, με τον εξής τρόπο:

  • Κατάργηση των τόκων υπερημερίας και συμβατικών τόκων και επαναφορά των δανείων στο αρχικό ύψος που επισυνάφθηκαν.
  • Αποπληρωμή μέσα σε 15 χρόνια, άτοκα για τα 5 πρώτα χρόνια και με τον συμβατικό τόκο για τα υπόλοιπα 10 χρόνια.
  • Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.
  • Χορήγηση νέων άτοκων δανείων σε αγρότες που πλήχτηκαν απ' αυτή την πολιτική (βαμβακοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους και άλλες κατηγορίες πληγέντων αγροτών από θεομηνίες ή πολιτικές).

3) Πετρέλαιο σε τιμές τράνζιτ, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές.

- Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τους γεωργοκτηνοτρόφους στο 50%.

- Μείωση ΦΠΑ στο 8% για τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια.

- Αύξηση των επιστροφών του ΦΠΑ 6% για τα φυτικά προϊόντα και 7% στα ζωικά προϊόντα.

4) Αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων στους Ελληνες κτηνοτρόφους, ώστε να φτάσουν στα επίπεδα των ευρωπαϊκών συναδέλφων τους.

5) Να σταματήσει αμέσως η κυβέρνηση τη "βιομηχανία" μηνύσεων και την καταδίκη των αγροτών από τα δικαστήρια για τις καταλήψεις των δρόμων.

6) Να μη χρησιμοποιηθεί το Μητρώο Αγροτών ως μέσον για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Να περιληφθούν οι κατ' αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες.

Είμαστε μαζί σας

Οι αγώνες των αγροτών έχουν την πλήρη συμπαράσταση όλων των άλλων εργαζόμενων της Θεσσαλίας. Στα μπλόκα των αγροτών χτες το μεσημέρι έδωσαν το παρών και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Στέφανο Γούλα και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, με επικεφαλής το δήμαρχο Θανάση Καταρντζή.

Στο χώρο του πιο μεγάλου μπλόκου, στη "Βιοκαρπέτ", χτες το μεσημέρι από τα μεγάφωνα ακούγεται το ψήφισμα του ΕΚ Καρδίτσας. "Η δίκαιη οργή των μικρομεσαίων αγροτών ξεχείλισε μετά την αντίθετη στάση της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας και τις προκλητικές δηλώσεις του Στ. Τζουμάκα. Το ΔΣ του ΕΚ εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση στους δίκαιους αγώνες των αγροτών που αγωνίζονται για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους και κύρια να παραμείνουν αγρότες".

Παράλληλα ο Δήμος Καρδίτσας προσέφερε το συμβολικό ποσό των 300.000 δραχμών στους αγρότες και η ΕΛΜΕ Καρδίτσας 50.000 δραχμές.

Στην Καρδίτσα το ΕΚ έχει προγραμματίσει σύσκεψη έως το τέλος της βδομάδας, όπως μας είπε ο πρόεδρος Στ. Γούλας, στην οποία θα πάρουν μέρος όλοι οι φορείς του νομού (ΕΚ, αγροτικοί σύλλογοι, ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών, δήμοι, κοινότητες, επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι κλπ.) προκειμένου να βρεθούν τρόποι δυναμικής συμπαράστασης στα αιτήματα των αγροτών.

Επίσης, τις ημέρες που θα γίνεται η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο για τα αγροτικά και τοπικά προβλήματα του νομού.

Θα αποδώσει καρπούς

Ο βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής δήλωσε:

"Οι μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς που ξεδιπλώνονται αυτές τις μέρες σ' όλη τη χώρα, με επίκεντρο τη Θεσσαλία, είναι ο μόνος δρόμος για να μην περάσουν οι καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων της χώρας μας, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής τις νιώθουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και τα άλλα στρώματα των εργαζομένων. Ο αγώνας των αγροτών θα αποδώσει καρπούς στο βαθμό που θα αναπτύσσεται ένα ισχυρό μέτωπο όλων των εργαζομένων, που θα έρχεται σε ρήξη με τις γενικότερες επιλογές του Μάαστριχτ και της ΕΕ και θα οδηγεί σε ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων με ενίσχυση του ΚΚΕ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ