2025 The Associated Press. All |
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Κοσταρικανό Πρόεδρο |
Στη συνέχεια ο Ρούμπιο συνέδεσε την «ασφαλή ανάπτυξη» των δικτύων αυτών με τον αποκλεισμό κινεζικών μονοπωλίων, υποστηρίζοντας ότι η επέκταση της τεχνολογίας 5G «πρέπει να είναι ασφαλής», παίνεψε τη «σταθερότητα» της Κόστα Ρίκα και τόνισε ότι «όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με εταιρείες που δεν είναι ασφαλείς και τις υποστηρίζουν κυβερνήσεις όπως η Κίνα, που τους αρέσει να απειλούν, να σαμποτάρουν και να χρησιμοποιούν οικονομικό εξαναγκασμό, τότε αυτός τιμωρείται».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνεχίζει και σήμερα την πολυήμερη περιοδεία του στην Κεντρική Αμερική, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την αντιμετώπιση της Κίνας, τους όρους εμπορικής συνεργασίας και τη μετανάστευση να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Μαουρίσιο Κλάβερ Καρόνε, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Λατινική Αμερική, δήλωσε ότι ο Τσάβες είναι σύμμαχος που κατανοεί την «κινεζική απειλή για την περιοχή», ενώ περιέγραψε την Κόστα Ρίκα και ως «σύμμαχο» στο Μεταναστευτικό.
Ο ίδιος ο Τσάβες περιέγραψε την επίσκεψη Ρούμπιο ως «εξαιρετική», που θα επιβεβαιώσει ότι η χώρα του θα παραμείνει «στρατηγικός εταίρος» της αμερικανικής κυβέρνησης. Μίλησε για «έναν αναμφίβολο μετασχηματισμό στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τον κόσμο, που είναι πολύ ορατός στη Λατινική Αμερική», προσθέτοντας ότι «η Κόστα Ρίκα βρίσκεται σε μια τοποθεσία τέλεια για να παραμείνει ο κατ' εξοχήν στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών».
Σημειωτέον, μεταξύ άλλων ο Ρούμπιο επιτέθηκε στα «τρία καθεστώτα (...) σε Νικαράγουα, Βενεζουέλα και Κούβα», χαρακτηρίζοντάς τα «εχθρούς της ανθρωπότητας», χωρίς τους οποίους «δεν θα είχαμε μεταναστευτική κρίση σε αυτό το ημισφαίριο».
Στο τσουβάλιασμα αυτό αντέδρασε ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο «Χ» τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Η ξεδιαντροπιά καταλαμβάνει για άλλη μια φορά τους κυνικούς πολιτικούς των ΗΠΑ (...) Εχθροί της ανθρωπότητας είμαστε όσοι αντιστεκόμαστε στους αποκλεισμούς, χωρίς να εγκαταλείπουμε την αλληλεγγύη σε άλλους λαούς, ή αυτοί που επιβάλλουν τον αποκλεισμό, καταπατώντας τους διεθνείς νόμους;».
«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα δεν είναι μια μονομερής αύξηση των δασμών, αλλά διάλογος και διαβουλεύσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λιν Ζιάν, υπερασπιζόμενος ωστόσο τους δασμούς που το Πεκίνο έθεσε απαντώντας στη νέα αύξηση αμερικανικών δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα. Ο Ζιάν είπε ότι «η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη» στα αμερικανικά μέτρα, αλλά και ότι «τα μέτρα που πάρθηκαν από την Κίνα είναι μια απαραίτητη ενέργεια για να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της».
Και ενώ η Ουάσιγκτον εστιάζει όλη την οικονομική της πολιτική στη μείωση του εμπορικού της ελλείμματος με εταίρους και, φυσικά, αντιπάλους της, όπως η Κίνα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε ότι οι νέοι αμερικανικοί δασμοί αποτελούν «αντίποινα των ΗΠΑ στην Κίνα για την άνευ προηγουμένου διανομή φαιντανύλης στα σύνορα του έθνους μας κατά την τελευταία τετραετία», και ότι ήταν πιθανό «πολύ σύντομα» να γίνει συνομιλία μεταξύ των Προέδρων των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Την ίδια στιγμή, τα δικά της βήματα μελετά η ΕΕ, μετά και από προειδοποιήσεις του Τραμπ ότι επίκεινται δασμοί και σε βάρος πολλών εισαγωγών από κράτη - μέλη της.
Χτες έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν θα επιδιώξει τη χάραξη συνολικής στρατηγικής απέναντι σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η «Temu» και η «Shein» (με έδρα Κίνα και Σιγκαπούρη αντίστοιχα), των οποίων οι χρήστες στην ΕΕ έχουν εκτοξευτεί, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των προϊόντων που εμπορεύονται. Επίσης, στις Βρυξέλλες κερδίζουν έδαφος σχέδια για την έναρξη ερευνών σε βάρος των εταιρειών αυτών.
Πρωτόγνωρο έλεγχο πάνω στο δυναμικό 2,2 εκατομμυρίων Αμερικανών που εργάζονται στις ομοσπονδιακές κρατικές υπηρεσίες αποκτά ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ που προΐσταται του «Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» (DOGE), επισημαίνει το πρακτορείο Reuters σε χτεσινό σχετικό ρεπορτάζ με αφορμή τις συνεχιζόμενες κινήσεις του για διάλυση της δήθεν «ανθρωπιστικής» οργάνωσης USAID, που υπάγεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και λειτουργεί επί δεκαετίες σαν παραμάγαζο της CIA σε δεκάδες (φιλικές και μη) χώρες.
Επισημαίνει την εκτίμηση του καθηγητή Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Ντον Μοΐνιχαν πως ο Ι. Μασκ έχει αποκτήσει «πρωτόγνωρο, κεντρικό έλεγχο πάνω στο βασικό σύστημα κυβέρνησης» και πως όλο αυτό γίνεται υπό τις εντολές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που πριν λίγες μέρες τόνισε πως ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής του τμήματος DOGE δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση δίχως την έγκρισή του. Υπό τις εντολές Τραμπ, ο Μασκ και το επιτελείο συνεργατών του ανέκτησαν από την περασμένη Παρασκευή τον έλεγχο του ομοσπονδιακού συστήματος δημόσιων πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών, που καταβάλλει ετησίως περίπου 6 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες, δημόσιους υπαλλήλους και Αμερικανούς φορολογούμενους.
Ηδη από την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, τίθενται σε αργία οι περίπου 10.000 εργαζόμενοι της USAID, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απασχολούνται στο εξωτερικό και καλούνται να επιστρέψουν άμεσα στις ΗΠΑ. Εξαιρούνται μόνο κάποιοι ελάχιστοι εργαζόμενοι που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία «κρίσιμων αποστολών και ειδικών προγραμμάτων». Μάλιστα στην αρχή της βδομάδας, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν κάνουν «φιλανθρωπίες» και πως ο ίδιος είναι προσωρινά επικεφαλής της USAID. Με επιστολή του ενημέρωσε το Κογκρέσο για την αναδιάρθρωση της οργάνωσης, αναφέροντας ότι κάποιες υπηρεσίες της ενδέχεται να απορροφηθούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλες να καταργηθούν.
Επίσης ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» στις 4/2/25 ανέφερε πως η κυβέρνηση πρόσφερε (για πρώτη φορά στα χρονικά) σε όλο το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών της CIA πακέτο εθελούσιας εξόδου. Επιπλέον, η CIA ανέστειλε τη στρατολόγηση υποψηφίων.
Στο μεταξύ χτες τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία USPS πήραν πίσω την αρχική ανακοίνωση πως δεν θα δέχονται «προσωρινά» και μέχρι νεοτέρας δέματα από την Κίνα λόγω της εκατέρωθεν επιβολής τελωνειακών δασμών, έπειτα και από την έντονη αντίδραση εκπροσώπου του σινικού ΥΠΕΞ που ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να πολιτικοποιούν και να εργαλειοποιούν την οικονομία και το εμπόριο.
ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές κατά τη διάρκεια εισβολής της υποστηριζόμενης από τη Ρουάντα ομάδας ανταρτών Μ23 στην πόλη Γκόμα του Κονγκό την περασμένη βδομάδα. Οι κρατούμενες δέχθηκαν επίθεση μέσα στη γυναικεία πτέρυγα της φυλακής Munzenze στην Γκόμα κατά τη διάρκεια μαζικής απόδρασης, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», περίπου 2.000 σοροί ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις στρατού και ενόπλων της οργάνωσης Μ23 παραμένουν άταφες σε δρόμους της πόλης Γκόμα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της ΛΔ Κονγκό.
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 17 παιδιά έχασαν χτες τη ζωή τους από φωτιά σε ισλαμικό σχολείο στη βόρεια Νιγηρία. Πολλοί άλλοι μαθητές τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα για νοσηλεία στην πόλη Καουράν Ναμόντα.
Η Γροιλανδία θα διεξαγάγει γενικές εκλογές στις 11 Μάρτη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της, Μούτε Εγκεντε, εν μέσω οξυμένης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στην Αρκτική και με φόντο τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, για απόκτηση του νησιού που ανήκει στη Δανία.
Η επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να περιστραφεί γύρω από τις φιλοδοξίες «ανεξαρτησίας» της Γροιλανδίας, την ανάπτυξη της εύθραυστης οικονομίας του νησιού και τις σχέσεις με τη Δανία και τις ΗΠΑ. Η ημιαυτόνομη επικράτεια της Δανίας δήλωσε ότι είναι «ανοιχτή» σε επενδύσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά δεν επιθυμεί να είναι μέρος των ΗΠΑ.
Μπροστά στις εκλογές η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρηματοδότηση των ντόπιων πολιτικών κομμάτων από ξένους ή ανώνυμους δωρητές.
Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953 και έκτοτε απέκτησε ευρεία αυτονομία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος κήρυξης ανεξαρτησίας, αν και η Κοπεγχάγη παραμένει υπεύθυνη για την «ασφάλεια» και την εξωτερική πολιτική της.
Η προχθεσινή επίθεση ενόπλου σε σχολείο ενηλίκων στη Σουηδία στοίχισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους, καθώς και στον ίδιο τον δράστη, με την αστυνομία να αποκλείει πάντως οποιοδήποτε ιδεολογικό κίνητρο.
«11 άνθρωποι είναι νεκροί, μεταξύ των οποίων ο δράστης», ανακοίνωσε η αστυνομία του Ορεμπρο, όπου σημειώθηκε η επίθεση, που ήταν η πιο πολύνεκρη με όπλο στην Ιστορία της χώρας.
Η αστυνομία επεσήμανε ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδονται «εσφαλμένα αφηγήματα» σχετικά με την επίθεση, και ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης έδρασε με ιδεολογικά κίνητρα».
Σοβαρή αναστάτωση προκλήθηκε χθες το πρωί στο Μετρό των Βρυξελλών, μετά από πυροβολισμούς κοντά στον σταθμό «Κλεμανσό» στην περιοχή Αντερλεχτ. Εκλεισαν δύο γραμμές του Μετρό, καθώς και πέντε γραμμές του Τραμ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δράστες έφεραν καλάσνικοφ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανθρωποκυνηγητό. Σύμφωνα με την αστυνομία, το συμβάν είναι πιθανό να σχετίζεται με εμπόριο ναρκωτικών.