«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα δεν είναι μια μονομερής αύξηση των δασμών, αλλά διάλογος και διαβουλεύσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λιν Ζιάν, υπερασπιζόμενος ωστόσο τους δασμούς που το Πεκίνο έθεσε απαντώντας στη νέα αύξηση αμερικανικών δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα. Ο Ζιάν είπε ότι «η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη» στα αμερικανικά μέτρα, αλλά και ότι «τα μέτρα που πάρθηκαν από την Κίνα είναι μια απαραίτητη ενέργεια για να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της».
Και ενώ η Ουάσιγκτον εστιάζει όλη την οικονομική της πολιτική στη μείωση του εμπορικού της ελλείμματος με εταίρους και, φυσικά, αντιπάλους της, όπως η Κίνα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε ότι οι νέοι αμερικανικοί δασμοί αποτελούν «αντίποινα των ΗΠΑ στην Κίνα για την άνευ προηγουμένου διανομή φαιντανύλης στα σύνορα του έθνους μας κατά την τελευταία τετραετία», και ότι ήταν πιθανό «πολύ σύντομα» να γίνει συνομιλία μεταξύ των Προέδρων των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Την ίδια στιγμή, τα δικά της βήματα μελετά η ΕΕ, μετά και από προειδοποιήσεις του Τραμπ ότι επίκεινται δασμοί και σε βάρος πολλών εισαγωγών από κράτη - μέλη της.
Χτες έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν θα επιδιώξει τη χάραξη συνολικής στρατηγικής απέναντι σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η «Temu» και η «Shein» (με έδρα Κίνα και Σιγκαπούρη αντίστοιχα), των οποίων οι χρήστες στην ΕΕ έχουν εκτοξευτεί, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των προϊόντων που εμπορεύονται. Επίσης, στις Βρυξέλλες κερδίζουν έδαφος σχέδια για την έναρξη ερευνών σε βάρος των εταιρειών αυτών.