ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Στο στόχαστρο των αμερικανο-βρετανικών μαχητικών

Καταστράφηκε σταθμός ελέγχου μεταφοράς πετρελαίου

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέες επιδρομές κατά ιρακινών στόχων στη νότια "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" εξαπέλυσαν, την Κυριακή, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, επικαλούμενα τη συνήθη, πλέον, δικαιολογία περί "παραβίασης των ζωνών". Για άλλη μια φορά, στο στόχαστρο των αμερικανο-βρετανικών μαχητικών εκτός από τις ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες, βρέθηκαν αγωγός μεταφοράς πετρελαίου, αλλά και κατοικημένες περιοχές.

Δύο επιδρομές μεγάλης εμβέλειας πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Κυριακής, στο Νότιο Ιράκ αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη. Οπως μετέδωσε το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επιδρομές εστιάστηκαν στην, ιδιαίτερα πλούσια σε πετρέλαιο, περιοχή Μπαζκράν και έπληξαν ένα σταθμό ελέγχου της μεταφοράς πετρελαίου από το Μπαζκράν προς την πόλη Μίνα αλ Μπακρ, του Βορείου Ιράκ. Το ιρακινό πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του ιρακινού στρατού, αλλά και εκπροσώπων του υπουργείου Πετρελαίου, τους οποίους, όμως, δεν κατονομάζει. Επίσης, δε διευκρινίζεται αν η ολοσχερής, όπως τονίζεται, καταστροφή του πετρελαϊκού σταθμού ελέγχου στο Μπαζκράν προκάλεσε και διακοπή της ροής του πετρελαίου. Σύμφωνα, πάντα, με τις δηλώσεις των Ιρακινών αξιωματούχων, τα τελευταία αυτά πλήγματα των αμερικανοβρετανικών αεροσκαφών αποδεικνύουν ότι οι επιδρομές έχουν ως στόχο να μειώσουν την ιρακινή δυνατότητα παραγωγής πετρελαίου, έτσι ώστε να μπορέσει να καλυφθεί το επιτρεπόμενο όριο πώλησης πετρελαίου που προβλέπεται από το πρόγραμμα "πετρέλαιο αντί τροφίμων" που έχει δρομολογήσει ο ΟΗΕ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Ιράκ σε φάρμακα και τρόφιμα.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση των επιδρομών και ανακοίνωσε ότι σε αυτές πήραν μέρος αμερικανικά F 16 και F/A 18 και βρετανικά GR 1 Tornados. Οπως δήλωσε λακωνικά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Γουίτμαν, οι επιδρομές έπληξαν ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες και προκλήθηκαν από την παραβίαση της "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" από 3 ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη.

Μεταφορά δυνάμεων προς την Αδριατική

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν αποσύρει αρκετά μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους από τον Κόλπο και τις έχουν μεταφέρει στην Αδριατική και στην Ευρώπη, προκειμένου να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας.Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, διατάχθηκε να μεταβεί στον Περσικό Κόλπο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Kitty Hawk" από την Ιαπωνία, προκειμένου να καλύψει το κενό που παρουσιάστηκε από την αναχώρηση άλλων αμερικανο-βρετανικών πολεμικών πλοίων για την Αδριατική. Η αναχώρηση του "Kitty Hawk" από την Ιαπωνία αφήνει, όπως σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, ένα μεγάλο κενό στην αμερικανική στρατιωτική δύναμη στον Ειρηνικό, το οποίο, όμως, προς το παρόν δεν ανησυχεί το Πεντάγωνο και επιπλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί άμεσα.

Στα σχόλια πολιτικών αναλυτών, που τόνιζαν ότι "ως εκ θαύματος" δεν παρατηρήθηκαν και οι "συνήθεις" ιρακινές παραβιάσεις των "ζωνών απαγόρευσης πτήσεων" που επικαλούνταν το αμερικανικό Πεντάγωνο στις καθημερινές επιχειρήσεις του κατά ιρακινών στόχων, τους τελευταίους μήνες, όσο οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις προετοιμάζονταν και εξαπέλυαν τις επιδρομές κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, εκπρόσωποι τόσο της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων όσο και της ευρωπαϊκής προτίμησαν να μην απαντήσουν.Ο στρατηγός Γκάρι Χοβάτερ, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων, αρκέστηκε να τονίσει ότι δεν τίθεται κανένας κίνδυνος για τον "έλεγχο των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων" από την απομάκρυνση σημαντικού αριθμού αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων από τον Κόλπο, καθώς η όλη περιοχή ελέγχεται από την Ουάσιγκτον με δορυφόρους.

ΛΙΒΥΗ - ΛΟΚΕΡΜΠΙ
Εφτασαν στην Ολλανδία οι δύο ύποπτοι

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΧΑΓΗ.-

Εφτασαν, τελικά χτες, στη Χάγη οι δύο ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση στο αεροπλάνο της αμερικανικής εταιρίας "Παναμέρικαν" το 1988. Οι δύο Λίβυοι αναμένεται να παραμείνουν, υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, επί ολλανδικού εδάφους, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία έκδοσής τους από τη Λιβύη στην Ολλανδία, αλλά και η δίκη τους από σκοτσέζικο δικαστήριο. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξήρε την "καθοριστική μεσολαβητική προσπάθεια" του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Νέλσον Μαντέλα και δεσμεύτηκε να επισπεύσει τις διαδικασίες για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης.

Συνοδευόμενοι από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Χανς Κορέλ έφτασαν, χτες, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Βάλκενμπουργκ της Χάγης οι Αμπντέλ Μπασέτ Αλί αλ Μεγκράχι και Λάμεν Κχαλίφα Φχιμάχ, οι οποίοι φέρονται να είναι και πρώην πράκτορες των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών. Οι δύο Λίβυοι μεταφέρθηκαν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε φυλακές της Χάγης, όπου θα παραμείνουν πιθανότατα (αν δε μεταφερθούν στο Ρότερνταμ), μέχρι να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες έκδοσής τους στην Ολλανδία. Σύμφωνα με Ολλανδούς αξιωματούχους, η διαδικασία έκδοσής τους θα έχει ολοκληρωθεί σε 8-10 ημέρες, αν οι δύο ύποπτοι δεν προβάλουν νομικά κωλύματα. Σε περίπτωση που η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, οι δύο Λίβυοι θα μεταφερθούν στο στρατόπεδο Zeist (πρώην αμερικανική στρατιωτική βάση) στην κεντρική Ολλανδία, όπου και θα διεξαχθεί η δίκη τους από σκοτσέζικο δικαστήριο. Κατά τη διάρκεια της δίκης, μεγάλο μέρος του στρατοπέδου θα θεωρείται σκοτσέζικο έδαφος και οι κατηγορίες που πρόκειται να τους απαγγελθούν είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση, συνωμοσία για ανθρωποκτονία και παραβίαση διεθνών κανόνων αεροπλοϊας. Σύμφωνα με το νόμο της Σκοτίας, η δίκη θα αρχίσει 110 ημέρες μετά την επίσημη ημερομηνία έκδοσής τους στην Ολλανδία.Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Τρίπολης έσπευσαν να εκφράσουν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, οι οποίοι, αν και σε χαμηλούς τόνους, άφησαν να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσουν, πλέον, τη στάση τους απέναντι στη Λιβύη. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος δήλωσε ότι ετοιμάζει επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία εισηγείται την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί στην Τρίπολη μετά από τη βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της "Panamerican" της 21ης Δεκεμβρίου 1988, η οποία εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 270 άνθρωποι, συνολικά, εκ των οποίων οι 189 ήταν Αμερικανοί. Εκτοτε, η λιβυκή ηγεσία αρνείτο να παραδώσει στη βρετανική ή στην αμερικανική Δικαιοσύνη τους δύο υπόπτους, εκφράζοντας φόβους ότι δεν πρόκειται να τύχουν "δίκαιης μεταχείρισης και δίκης". Μετά από παρέμβαση του Κόφι Ανάν, Ουάσιγκτον και Λονδίνο αποδέχτηκαν η δίκη να διεξαχθεί στη Χάγη από τη σκοτσέζικη Δικαιοσύνη, ενώ σε πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα μετέφερε στον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι τις διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις που ζητούσε για την ασφάλεια και τη δίκαιη αντιμετώπιση των δύο υπόπτων.

ΡΩΣΙΑ
Εκρηξη στην Υπηρεσία Ασφαλείας

ΜΟΣΧΑ. -

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την Κυριακή, 4 Απρίλη, τις πρώτες πρωινές ώρες στο κέντρο της Μόσχας, στην έδρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΟΥΑ) της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Το κτίριο βρίσκεται στην καρδιά της Μόσχας, σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο. Από την έκρηξη το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, δημιουργήθηκε μια τρύπα μεγέθους ενός τετραγωνικού μέτρου στον τοίχο του κτιρίου, ενώ έσπασαν οι τζαμαρίες σε όλα τα γειτονικά σπίτια, ανέφερε ο ραδιοσταθμός "Εχο Μοσκβί". Από την έκρηξη στο κτίριο Λιουμπιάνκα τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί και ένας αξιωματικός της ΟΥΑ, καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί δίπλα στην κεντρική είσοδο του κτιρίου. Δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη. Αξιωματούχοι της ΟΥΑ τόνισαν στο ίδιο πρακτορείο, πως η έκρηξη δεν αποκλείεται να οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

Δηλώσεις Ζιουγκάνοφ

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στη Μόσχα είναι πιθανότατα έργο των υποστηρικτών του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν που ελπίζει να επανακτήσει επιπλέον εξουσίες, καθώς βλέπει την ηγετική του ισχύ να μειώνεται. Μετά την ένοπλη επίθεση που έγινε τον προηγούμενο μήνα ενάντια στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα και την έκρηξη βόμβας στην έδρα της ΟΥΑ, ο Ζιουγκάνοφ τόνισε πως όλα αυτά "αποτελούν ενδείξεις ότι κάποιος προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα υστερίας" στη Ρωσία. "Η υστερία αυτή προωθείται από κείνους που έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Γιέλτσιν πρέπει να φύγει και προσπαθούν να διασφαλίσουν την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης στη χώρα", φέρεται να δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ. Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι κανείς δε συνελήφθη και για τις δύο προαναφερθείσες ενέργειες, ο Ζιουγκάνοφ πρόσθεσε: "Πρέπει να αναρωτηθούμε: ποιος επωφελείται από όλα αυτά; Πριν απ' όλα ο Γιέλτσιν και οι υποστηρικτές του".

Εργαζόμενος Ιρακινός εξετάζει συντρίμμια από τον πετρελαιαγωγό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ