Τρίτη 6 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΛΟΚΕΡΜΠΙ
Εφτασαν στην Ολλανδία οι δύο ύποπτοι

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΧΑΓΗ.-

Εφτασαν, τελικά χτες, στη Χάγη οι δύο ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση στο αεροπλάνο της αμερικανικής εταιρίας "Παναμέρικαν" το 1988. Οι δύο Λίβυοι αναμένεται να παραμείνουν, υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, επί ολλανδικού εδάφους, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία έκδοσής τους από τη Λιβύη στην Ολλανδία, αλλά και η δίκη τους από σκοτσέζικο δικαστήριο. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξήρε την "καθοριστική μεσολαβητική προσπάθεια" του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Νέλσον Μαντέλα και δεσμεύτηκε να επισπεύσει τις διαδικασίες για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης.

Συνοδευόμενοι από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Χανς Κορέλ έφτασαν, χτες, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Βάλκενμπουργκ της Χάγης οι Αμπντέλ Μπασέτ Αλί αλ Μεγκράχι και Λάμεν Κχαλίφα Φχιμάχ, οι οποίοι φέρονται να είναι και πρώην πράκτορες των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών. Οι δύο Λίβυοι μεταφέρθηκαν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε φυλακές της Χάγης, όπου θα παραμείνουν πιθανότατα (αν δε μεταφερθούν στο Ρότερνταμ), μέχρι να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες έκδοσής τους στην Ολλανδία. Σύμφωνα με Ολλανδούς αξιωματούχους, η διαδικασία έκδοσής τους θα έχει ολοκληρωθεί σε 8-10 ημέρες, αν οι δύο ύποπτοι δεν προβάλουν νομικά κωλύματα. Σε περίπτωση που η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, οι δύο Λίβυοι θα μεταφερθούν στο στρατόπεδο Zeist (πρώην αμερικανική στρατιωτική βάση) στην κεντρική Ολλανδία, όπου και θα διεξαχθεί η δίκη τους από σκοτσέζικο δικαστήριο. Κατά τη διάρκεια της δίκης, μεγάλο μέρος του στρατοπέδου θα θεωρείται σκοτσέζικο έδαφος και οι κατηγορίες που πρόκειται να τους απαγγελθούν είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση, συνωμοσία για ανθρωποκτονία και παραβίαση διεθνών κανόνων αεροπλοϊας. Σύμφωνα με το νόμο της Σκοτίας, η δίκη θα αρχίσει 110 ημέρες μετά την επίσημη ημερομηνία έκδοσής τους στην Ολλανδία.Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Τρίπολης έσπευσαν να εκφράσουν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, οι οποίοι, αν και σε χαμηλούς τόνους, άφησαν να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσουν, πλέον, τη στάση τους απέναντι στη Λιβύη. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος δήλωσε ότι ετοιμάζει επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία εισηγείται την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί στην Τρίπολη μετά από τη βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της "Panamerican" της 21ης Δεκεμβρίου 1988, η οποία εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 270 άνθρωποι, συνολικά, εκ των οποίων οι 189 ήταν Αμερικανοί. Εκτοτε, η λιβυκή ηγεσία αρνείτο να παραδώσει στη βρετανική ή στην αμερικανική Δικαιοσύνη τους δύο υπόπτους, εκφράζοντας φόβους ότι δεν πρόκειται να τύχουν "δίκαιης μεταχείρισης και δίκης". Μετά από παρέμβαση του Κόφι Ανάν, Ουάσιγκτον και Λονδίνο αποδέχτηκαν η δίκη να διεξαχθεί στη Χάγη από τη σκοτσέζικη Δικαιοσύνη, ενώ σε πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα μετέφερε στον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι τις διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις που ζητούσε για την ασφάλεια και τη δίκαιη αντιμετώπιση των δύο υπόπτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ