Τρίτη 6 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχίζονται οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις

Για τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις σε πάνω από 300 πόλεις του κόσμου εναντίον της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία είναι μάλλον τύπου "Στελθ", δηλαδή... αόρατες. Αλλιώς δεν εξηγείται η έλλειψη οποιασδήποτε κάλυψής τους...

Παρ' όλα αυτά οι ανακοινώσεις των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη συνεχίζονται...

Στο Μαυροβούνιο,χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν την Κυριακή μία ροκ συναυλία στο κέντρο της Ποντγκόριτσα,για να διαμαρτυρηθούν κατά των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, περίπου 30.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης για να παρακολουθήσουν τη δίωρη συναυλία.

Ενώ στο Βελιγράδι οι συναυλίες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται καθημερινά από τότε που το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε τις επιθέσεις του στη Γιουγκοσλαβία πριν από 12 μέρες, είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια συναυλία οργανώνεται στο Μαυροβούνιο.

Στη Γερμανία,όπως μεταδίδει στο "Ρ" ο Θ. Βόρειος, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟικού πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιήθηκαν "σε 150 πόλεις με πολλαπλάσιο αριθμό από ό,τι προηγούμενες φορές", σύμφωνα με τη διατύπωση και γερμανικών ΜΜΕ.

Η διαδήλωση στην Αλεξάντερ - Πλατς χτες το μεσημέρι ήταν από τις πιο "ογκώδεις και δυναμικές" των τελευταίων χρόνων.

Στο Βέλγιο,η απαγόρευση των διαδηλώσεων εναντίον του ΝΑΤΟ που είχε κηρύξει ο δήμαρχος των Βρυξελλών κρίθηκε άκυρη από δικαστήριο, αλλά ο δήμαρχος, απτόητος..., επέβαλε νέα.

Η προγραμματισθείσα για την Κυριακή διαδήλωση στη βελγική πρωτεύουσα τελικά δεν έγινε με την αναμενόμενη μαζικότητα, και λόγω της απαγόρευσης - ωστόσο υπήρξαν εκδηλώσεις, πλην όμως, δεν έλειψαν τα "παρατράγουδα" της αστυνομικής βίας.

Σύμφωνα με Ελληνα συμμετέχοντα στην εκδήλωση, ο οποίος έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανταπόκριση από τη διαδήλωση, αστυνομικοί άσκησαν βία εναντίον συμμετεχόντων: ένας εξ αυτών διακομίστηκε σε νοσοκομείο με διάσειση και πολλαπλά κατάγματα, ενώ δεκάδες μεταφέρθηκαν επίσης σε νοσοκομεία με ελαφρότερα τραύματα. Ο ίδιος συμμετέχων στη διαδήλωση ανέφερε επίσης ότι αστυνομικοί με πολιτικά κατέσχεσαν διαβατήρια και κατέστειλαν βίαια οποιαδήποτε εκδήλωση ή σύνθημα εναντίον του ΝΑΤΟ...

Στην Αυστραλία,όπως πληροφορεί το "Ρ" μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνάδελφος από την εφημερίδα της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας "Παροικιακό Βήμα", χιλιάδες πολίτες της Νότιας Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων Σέρβοι αλλά και αρκετοί Ελληνες μετανάστες, διαδήλωσαν την Κυριακή στην Αδελαϊδα,ενάντια στην τρομοκρατική ΝΑΤΟική επιδρομή σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της Βουλής της Νότιας Αυστραλίας και διαδήλωσαν ειρηνικά, κρατώντας σημαίες της Σερβίας και αμέτρητα πανό που έφεραν συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικανούς.Ολοι οι ομιλητές καταδίκασαν τη φασιστική, όπως τη χαρακτήρισαν, επίθεση ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, ενώ οι παραβρισκόμενοι διέκοπταν συχνά τους ομιλητές με χειροκροτήματα και συνθήματα όπως "Δολοφόνοι Αμερικανοί" και πολλά άλλα.

Κατά την ειρηνική συγκέντρωση - διαμαρτυρία, πολίτες έκαψαν την αμερικανική σημαία και ποδοπάτησαν τη στάχτη της. Αξίζει να αναφερθεί ότι και τα πλακάτ που κρατούσαν πολλοί από τους παραβρισκόμενους παρομοίαζαν τον (Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ) Κλίντον με τον (καγκελάριο της ναζιστικής Γερμανίας, Αδόλφο) Χίτλερ.

Η Τζασμίνα Κουζένκο Τάσκοβιτς, εκ των οργανωτών του συλλαλητηρίου, τόνισε ότι το Κόσσοβο για πολλούς αιώνες είναι ο πιο ιερός χώρος με μεγάλη θρησκευτική σημασία για τους Σέρβους όλου του κόσμου.

"Το Κόσσοβο είναι και θα παραμείνει η καρδιά της Σερβίας", είπε στην ομιλία της. Να σημειωθεί ότι η Αστυνομία παρακολούθησε τη διαδήλωση αλλά δεν επενέβη για να μη δημιουργηθούν επεισόδια.

Στη διαδήλωση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας, κατά τις οποίες πολλές χιλιάδες πολιτών διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία.

Στην Πέρθη,έξω από το αμερικανικό προξενείο, στη Μελβούρνη,στην Καμπέρα και στο Σίδνεϊ,η συμμετοχή στις διαδηλώσεις ήταν μαζική.

Σημειώνεται ότι στο Σίδνεϊ, ένας νεαρός διαδηλωτής σκαρφάλωσε δύο ορόφους και κατέβασε την αμερικανική σημαία από το προξενείο των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να επέμβει η Αστυνομία και να δημιουργηθούν μικροεπεισόδια.

Λίγο αργότερα, η ίδια σημαία γινόταν παρανάλωμα του πυρός από τους νεαρούς διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές, σε όλες τις πόλεις, απαίτησαν από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να αποσύρει την υποστήριξη που παρέχει στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Στη Σουηδία,καθημερινές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις εναντίον της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη,αλλά και στην πόλη Χέλσινμποργκ,οι διαδηλωτές διατρανώνουν ότι "όσο βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία, τόσο εμείς θα αντιστεκόμαστε", και συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση, που συνδιοργανώνουν μετανάστες από τη Σερβία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την VPK (Κομμουνιστική Νεολαία).

Και στην Αυστρία πραγματοποιούνται διαδηλώσεις εναντίον της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Το Σάββατο, στην πρωτεύουσα της Στυρίας, το Γκρατς, έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν η Ενωση Σερβικών και Γιουγκοσλαβικών Συλλόγων στη Στυρία. Πήραν μέρος εκατοντάδες διαδηλωτές, που έφεραν συνθήματα στα γιουγκοσλαβικά και τα γερμανικά με αντιΝΑΤΟικό και αντιφασιστικό περιεχόμενο όπως "ΝΑΤΟ - Ναζιστική Αμερικανική Τρομοκρατική Οργάνωση", κ. ά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι βασικός ομιλητής ήταν ο πρόξενος της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος ευχαρίστησε, στο τέλος της ομιλίας του, τις αυστριακές αρχές που επέτρεψαν να γίνει αυτή η αντιΝΑΤΟική διαδήλωση.

Διαδηλώσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση στη Ρωσία,με μαζική συμμετοχή, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες,με την απαίτηση να "σταματήσουν αμέσως οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Απαιτούμε τη διάλυση του ΝΑΤΟ"(1999-06-10 00:00:00.0)
Προσέλαβαν χαρακτήρα καταδίκης του πολέμου του ΝΑΤΟ(1999-05-04 00:00:00.0)
Να σταματήσουν οι παράνομοι βομβαρδισμοί(1999-04-09 00:00:00.0)
Δε σταματούν ούτε μια μέρα οι διαδηλώσεις(1999-04-08 00:00:00.0)
"Φλόγες" ειρήνης έζωσαν το στρατηγείο του ΝΑΤΟ(1999-03-30 00:00:00.0)
Συνεχείς κινητοποιήσεις διεθνώς κατά της επέμβασης(1999-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ