ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με ένταση και διαφωνίες μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον ο Αραφάτ

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Καθ' οδόν προς Ουάσιγκτον, μέσω στάσεων στην Αίγυπτο για συνάντηση με τον Χόσνι Μουμπάρακ και στη Βρετανία για συνάντηση με τον Τόνι Μπλερ, βρίσκεται από χτες ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Στόχος του Γιάσερ Αραφάτ είναι να πιέσει, με όλους τους δυνατούς τρόπους, για την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στην περιοχή, αλλά και για τη σύσταση διεθνούς επιτροπής διερεύνησης των βιαιοτήτων. Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις, αν και μειωμένες, συνεχίζονταν ενώ καταβάλλονταν συντονισμένες προσπάθειες να απομακρυνθούν, από την πρώτη γραμμή του πυρός, τα μικρά παιδιά.

Στην άμεση ανάγκη ανάπτυξης διεθνούς δύναμης για την προστασία του παλαιστινιακού λαού αναμένεται να εστιάσει το ενδιαφέρον του, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του αύριο με τον Μπιλ Κλίντον, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο Γιάσερ Αραφάτ θα επιμείνει σε αυτήν την πρόταση παρά την αρνητική στάση των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Μάλιστα, ήδη, ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, έχει μοιράσει σχετικό σχέδιο απόφασης σε όλα τα κράτη - μέλη της Γενικής Συνέλευσης αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Κόφι Ανάν, πάντως, φρόντισε να θυμηθεί ότι «δεν μπορεί να αναπτυχθεί διεθνής δύναμη αν η μία πλευρά διαφωνεί».

Το δεύτερο θέμα της συνάντησης Αραφάτ - Κλίντον, σύμφωνα με τις δηλώσεις Ερακάτ, αναμένεται να είναι η σύσταση διεθνούς επιτροπής διερεύνησης της βίας των τελευταίων εβδομάδων. Ο ΜπιλΚλίντον φαίνεται ότι θα προτείνει μια 5μελή επιτροπή από τους: πρώην Πρόεδρο Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον εκπρόσωπο της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών Τθόρμπγιοερν Γιάγκλαντ, και τους δύο πρώην Αμερικανούς Γερουσιαστές, τον Δημοκρατικό Τζορτζ Μίτσελ (διαπραγματευτής και για τη Β. Ιρλανδία) και τον Ρεπουμπλικάνο Γουόρεν Ρούντμαν. Ο ΓιάσερΑραφάτ φέρεται διατεθειμένος να προσθέσει στη σύνθεση το όνομα του πρώην Προέδρου της Ν. Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, αλλά και άλλης μιας προσωπικότητας από το Κίνημα των Αδεσμεύτων.

Ο Γ.Αραφάτ, μιλώντας στους δημοσιογράφους

Associated Press

Ο Γ.Αραφάτ, μιλώντας στους δημοσιογράφους
Παρ' όλα αυτά, μειωμένες είναι οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνάντησης Κλίντον - Αραφάτ, αλλά και της συνάντησης, της Κυριακής, του Κλίντον με τον Εχούντ Μπαράκ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, τόνιζε ότι «δεν υπάρχει αισιοδοξία και ευελπιστούμε, τουλάχιστον, στην επίτευξη ενός πρώτου σημείου συνεννόησης». Αλλωστε, όπως τόνιζε ο Μπεν Αμί, οι συγκρούσεις έχουν μειωθεί κατά 40%, αλλά δεν έχουν σταματήσει, όπως έχει δεσμευτεί η παλαιστινιακή ηγεσία ότι θα πράξει.

Ενταση σε όλα τα μέτωπα

Σε κύμα, μάλλον, όξυνσης της αντιπαράθεσης παρά αποκλιμάκωσης, κύλησε και η χθεσινή ημέρα στη Μέση Ανατολή. Οι συγκρούσεις, αν και λιγότερες, επαναλήφθηκαν τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Ενας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρα στο στήθος κοντά στον τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ και άλλος ένας Παλαιστίνιος, που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, εξέπνευσε, χθες, στη Γάζα. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της Δυτικής Οχθης αλλά και στο μεθοριακό εμπορικό πέρασμα Κάρνι, τραυματίστηκαν άλλοι 35 Παλαιστίνιοι.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε απόσταση αναπνοής από την παραλία της Γάζας, ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλιευτικό πλοιάριο εξερράγη στην προσπάθειά του να προσεγγίσει ισραηλινό πλοίο περιπολίας. Σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση, πρόκειται, προφανώς, για παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας.

Η ένταση δεν αποκλιμακώθηκε παρά την άδεια λειτουργίας, που έδωσε ο ισραηλινός στρατός στο αεροδρόμιο της Γάζας για τις πρωινές ώρες. Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Πολιτικής Αεροπορίας, Φαγιέζ Ζεϊντάν, τόνισε ότι «το Ισραήλ έχει μετατρέψει το παλαιστινιακό αεροδρόμιο σε πιόνι της θέλησής του». Εν μέσω αντιπαραθέσεων και διαφωνιών, προσγειώθηκε, πάντως χθες το πρωί, στο αεροδρόμιο ένα γερμανικό στρατιωτικό μεταγωγικό, το οποίο παρέλαβε 35 σοβαρά τραυματίες για νοσηλεία σε γερμανικά νοσοκομεία.

Με τις πέτρες ενάντια στα ισραηλινά όπλα

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στα ισραηλινά όπλα
Προετοιμάζοντας, μάλλον, το έδαφος της συνάντησης Κλίντον - Αραφάτ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Τύπου, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ανακοίνωσε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δεν θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ και 12ης επετείου από τη συμβολική ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Παλαιστινίου ηγέτη. Ο Αμπέντ Ράμπο ανακοίνωσε, σε μια προσπάθεια, προφανώς, να υπερσκελιστεί κάθε κριτική σε βάρος της παλαιστινιακής πλευράς, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έλαβε συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής της συμμετοχής μικρών παιδιών στα επεισόδια.

Εντούτοις, οι συγκεκριμένες εξελίξεις στο εσωτερικό των αυτόνομων επισκιάζονται από τις χτεσινές δηλώσεις του ηγέτη της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, στη Δυτική Οχθη. Ο Μαρουάν Μπαργουτί, επιβεβαιώνοντας τη διάσταση απόψεων που διαφαίνεται στους κόλπους της παλαιστινιακής ηγεσίας, υπογράμμισε ότι «οι τελευταίες βδομάδες απέδειξαν ότι οι διαπραγματεύσεις δε θα διώξουν τους εποικισμούς και δε θα τερματίσουν την ισραηλινή κατοχή. Ο παλαιστινιακός λαός δε χρειάζεται μια πολιτική εξαγγελία, αλλά πρέπει να συγκρουστεί σε όλα τα μέτωπα με το Ισραήλ για να κερδίσει την ελευθερία του».

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι συνεχίζουν τις συγκρούσεις μέχρι αργά το βράδυ

Associated Press

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι συνεχίζουν τις συγκρούσεις μέχρι αργά το βράδυ
OΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Γερμανικές υποσχέσεις και «συμπάθεια»...

Ο Γ.Φίσερ με τον Ζ.Ζίζιτς

Associated Press

Ο Γ.Φίσερ με τον Ζ.Ζίζιτς
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Με τις τσέπες γεμάτες μερικά εκατομμύρια μάρκα αλλά και υποσχέσεις για «προώθηση» της επανένταξης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.) έφθασε χτες στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ. Παρά τις συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τα σοβαρότατα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Βελιγράδι εδώ και βδομάδες, η επίσημη επίσκεψη Φίσερ έγινε σε θερμότατο κλίμα...

«Η ειρηνική και δημοκρατική επανάσταση που έγινε εδώ πριν μερικές βδομάδες, ήταν ένα ευρωπαϊκό γεγονός υπέρτατης σπουδαιότητας... Είμαι ευτυχής που η Γιουγκοσλαβία επιστρέφει στην οικογένεια των δημοκρατικών εθνών», ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις που έκανε ο Γιόσκα Φίσερ λίγο μετά τη συνάντησή του με το Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Γκόραν Σβιλάνοβιτς. Το ίδιο διαχυτικός, όμως, ήταν καθ' όλη τη διάρκεια των επαφών που είχε χτες με σειρά αξιωματούχων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και δη με τον Πρόεδρο της χώρας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζίζιτς.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στη διάρκεια των επαφών που είχε χτες στο Βελιγράδι ο Γιόσκα Φίσερ, ανήγγειλε τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 50.000.000 μάρκων, δήλωσε «έτοιμος» για τη συντομότατη αποκατάσταση πλήρων διμερών διπλωματικών σχέσεων ενώ δεν παρέλειψε να τονίζει με κάθε αφορμή «τους δεσμούς των δύο χωρών στον τομέα της βιομηχανίας» αλλά και την προσφορά της σημαντικής σερβικής διασποράς στη σημερινή Γερμανία... Μάλιστα, οι νύξεις του Φίσερ περί «των ισχυρών δεσμών των δύο χωρών στο πεδίο της βιομηχανίας» φαίνεται πως έπεσαν σε «γόνιμο έδαφος», καθώς ο ομόλογός του, Γκ. Σβιλάνοβιτς, έσπευσε να εκφράσει... την «ευγνωμοσύνη του στη Γερμανία για την υποστήριξή της, με την ελπίδα πως στα επόμενα χρόνια αυτή η συνεργασία θα γίνει ακόμη πιο πολύτιμη για ολόκληρη την περιοχή»...

Φουντώνουν οι εξεγέρσεις στις φυλακές...

Διαστάσεις... δύσκολης επιδημίας προσλαμβάνουν οι εξεγέρσεις σε φυλακές της Σερβίας, που ξεκίνησαν από το...«σωφρονιστικό ίδρυμα» της πόλης Σρμέσκα Μιτρόβιτσα. Μέσα στο περασμένο 24ωρο, απεργίες πείνας, συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων και ένοπλες εξεγέρσεις ξεκίνησαν σε φυλακές των πόλεων Ποζάρεβατς και Νις με γενικότερα αιτήματα τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, την κακομεταχείριση κρατουμένων ή ακόμη και το εντόνως φημολογούμενο νομοσχέδιο περί χορήγησης αμνηστίας στους Κοσσοβάρους Αλβανούς κρατουμένους.

Οι πληροφορίες για το τι ακριβώς διαδραματιζόταν χτες σε πολλές υπό εξέγερση φυλακές, ήταν συγκεχυμένες. Επί ώρες χτες, φλόγες τύλιγαν τουλάχιστον τέσσερα κτίρια του συγκροτήματος των μεγαλύτερων φυλακών των Βαλκανίων, «Ζαμπέλα» στο Ποζάρεβατς, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούσαν για ένοπλες συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων μέσα σε κελιά... Οι πυρκαγιές στις φυλακές του Ποζάρεβατς φάνηκε πως είχαν κατασβεστεί έως αργά χτες το απόγευμα, εντούτοις, ασαφές παρέμενε εάν κατεστάλη η εξέγερση... Εκεί πάντως είχε μεταβεί από νωρίς χτες το πρωί το τριμελές κλιμάκιο υπουργών Δικαιοσύνης, που επιχείρησε να κατασβέσει την εξέγερση δίνοντας υποσχέσεις για βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Οι τρεις υπουργοί απέρριψαν, όπως αναμενόταν, τα αιτήματα των κρατουμένων για χορήγηση αμνηστίας και μείωση της ποινής...

Ακόμη χειρότερη εικόνα φαίνεται πως επικρατούσε στις φυλακές της πόλης Νις, όπου ξεκίνησε εξέγερση το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με μια κρατούμενη που κατάφερε να βγει από τις φυλακές, «μέσα στα κελιά διαδραματίζονταν όχι μόνον ένοπλες συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων αλλά και όργιο βιασμών». Το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδωσε πως εκατοντάδες αστυνομικοί πήραν θέσεις μάχης γύρω από τις φυλακές, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες κρατούμενοι επιχειρούσαν να αποδράσουν πηδώντας από οροφή σε οροφή.

Πληροφορίες ανέφεραν πως η εξέγερση στις φυλακές της πόλης Νις ξεκίνησε μετά την απεργία πείνας που πραγματοποίησαν περίπου 200 Σέρβοι κρατούμενοι σε ένδειξη υποστήριξης της εξέγερσης που ξεκίνησε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στις φυλακές της πόλης Σρέμσκα Μιτρόβιτσα...

Στις φυλακές της πόλης Ποζάρεβατς ακούστηκαν δεκάδες ριπές στον αέρα, οι οποίες αποδόθηκαν στους φρουρούς. Αργότερα, ορισμένοι κρατούμενοι που επικοινώνησαν με σερβικούς ραδιοσταθμούς, υποστήριξαν πως από τα πυρά τραυματίστηκαν αρκετοί συγκρατούμενοί τους, εκ των οποίων δύο σοβαρά. Σύμφωνα με άλλους αυτόπτες μάρτυρες, έξω από πτέρυγα φυλακών αυτής της πόλης αναρτήθηκαν πανό με συνθήματα όπως: «Εμείς έξω! Μέσα το Κόμμα της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς».

Ο Ιαν Σμιθ επέστρεψε στη Ζιμπάμπουε!

ΧΑΡΑΡΕ.-

Μνήμες της δεκαετίας του '60 ξύπνησαν χτες στη Ζιμπάμπουε. Στο αεροδρόμιο της Χαράρε κατέφτασε χτες ο Ιαν Σμιθ, ο τελευταίος Ευρωπαίος που διοίκησε αυτή την πρώην βρετανική αποικία της Ροδεσίας επί 14 χρόνια και πολέμησε ενάντια στο κίνημα των μαχητών της ανεξαρτησίας με αρχηγό το σημερινό Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Ο σήμερα 81 ετών Σμιθ ξαναγύρισε δίχως να έχει αλλάξει τίποτε ούτε στις ιδέες του, ούτε στο προκλητικό του ύφος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο, ο Ιαν Σμιθ κάλεσε τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε να παραιτηθεί, αφού τον χαρακτήρισε «διανοητικώς ασταθή», ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του που ο τελευταίος δεν υλοποίησε την απειλή του να τον συλλάβει...«Ηλπιζα πως θα υπήρχε πρόβλημα. Είμαι απογοητευμένος που δε συνέβη κάτι τέτοιο. Εχουμε να κάνουμε με ένα άτομο που είναι διανοητικά ασταθές, που κάνει δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δε νομίζω πως θα πρέπει να τον πάρουμε στα σοβαρά» είπε με στόμφο ο Σμιθ αναφερόμενος στον Πρόεδρο Μουγκάμπε. Ο Ιαν Σμιθ έκλεισε τις δηλώσεις του προς τον Τύπο εκφράζοντας μια... ταπεινή «επιθυμία». Να ξαναγυρίσει, λέει, στην τεράστια φάρμα του στο Γκουενόρο της κεντρικής Ζιμπάμπουε, η οποία εντούτοις τυγχάνει να είναι υπό κατάληψη από το Κίνημα Βετεράνων του Πολέμου Ανεξαρτησίας...

Ωρες πριν είχε κυκλοφορήσει το χτεσινό φύλλο της ημερήσιας εφημερίδας «Daily News» της Χαράρε, που έγραφε πως ο κυβερνήτης του Γκουενόρο ειδοποίησε τους περίπου 60 καταληψίες της φάρμας του Σμιθ να εγκαταλείψουν το αγρόκτημα, δίχως ουδεμία ανταπόκριση...

ΡΩΣΙΑ
Τέλος εργασιών στο «Κουρσκ»

ΜΟΣΧΑ.-

Τερματίστηκε η επιχείρηση περισυλλογής των πτωμάτων από το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Κουρσκ» στη Θάλασσα Μπάρεντς, μετέδωσε χτες το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», επικαλούμενο δήλωση του εκπροσώπου του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας Βλαντίμιρ Ναβρότσκι. Οπως δήλωσε ο Ναβρότσκι, οι δύτες θα εγκαταλείψουν τις περαιτέρω προσπάθειες να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναυαγισμένου υποβρυχίου, απ' όπου κατόρθωσαν να ανασύρουν 12 μόνο πτώματα από τα 118 μέλη του πληρώματος, που βρήκαν τραγικό θάνατο στο βυθό της θάλασσας Μπάρεντς στις 12 Αυγούστου. Ο Ναβρότσκι πρόσθεσε ότι τώρα οι δύτες διερευνούν το χώρο του πρώτου διαμερίσματος, τη γενική κατάσταση και το βυθό στον τόπο καταστροφής του «Κουρσκ». Οι πληροφορίες θα χρησιμεύσουν τόσο για τη διευκρίνιση των αιτιών καταστροφής του υποβρυχίου, όσο και για την επεξεργασία του τεχνικού σχεδίου για την ανάσυρση του υποβρυχίου το καλοκαίρι του 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ