Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με ένταση και διαφωνίες μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον ο Αραφάτ

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Καθ' οδόν προς Ουάσιγκτον, μέσω στάσεων στην Αίγυπτο για συνάντηση με τον Χόσνι Μουμπάρακ και στη Βρετανία για συνάντηση με τον Τόνι Μπλερ, βρίσκεται από χτες ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Στόχος του Γιάσερ Αραφάτ είναι να πιέσει, με όλους τους δυνατούς τρόπους, για την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στην περιοχή, αλλά και για τη σύσταση διεθνούς επιτροπής διερεύνησης των βιαιοτήτων. Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις, αν και μειωμένες, συνεχίζονταν ενώ καταβάλλονταν συντονισμένες προσπάθειες να απομακρυνθούν, από την πρώτη γραμμή του πυρός, τα μικρά παιδιά.

Στην άμεση ανάγκη ανάπτυξης διεθνούς δύναμης για την προστασία του παλαιστινιακού λαού αναμένεται να εστιάσει το ενδιαφέρον του, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του αύριο με τον Μπιλ Κλίντον, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο Γιάσερ Αραφάτ θα επιμείνει σε αυτήν την πρόταση παρά την αρνητική στάση των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Μάλιστα, ήδη, ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, έχει μοιράσει σχετικό σχέδιο απόφασης σε όλα τα κράτη - μέλη της Γενικής Συνέλευσης αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Κόφι Ανάν, πάντως, φρόντισε να θυμηθεί ότι «δεν μπορεί να αναπτυχθεί διεθνής δύναμη αν η μία πλευρά διαφωνεί».

Το δεύτερο θέμα της συνάντησης Αραφάτ - Κλίντον, σύμφωνα με τις δηλώσεις Ερακάτ, αναμένεται να είναι η σύσταση διεθνούς επιτροπής διερεύνησης της βίας των τελευταίων εβδομάδων. Ο ΜπιλΚλίντον φαίνεται ότι θα προτείνει μια 5μελή επιτροπή από τους: πρώην Πρόεδρο Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον εκπρόσωπο της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών Τθόρμπγιοερν Γιάγκλαντ, και τους δύο πρώην Αμερικανούς Γερουσιαστές, τον Δημοκρατικό Τζορτζ Μίτσελ (διαπραγματευτής και για τη Β. Ιρλανδία) και τον Ρεπουμπλικάνο Γουόρεν Ρούντμαν. Ο ΓιάσερΑραφάτ φέρεται διατεθειμένος να προσθέσει στη σύνθεση το όνομα του πρώην Προέδρου της Ν. Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, αλλά και άλλης μιας προσωπικότητας από το Κίνημα των Αδεσμεύτων.

Ο Γ.Αραφάτ, μιλώντας στους δημοσιογράφους

Associated Press

Ο Γ.Αραφάτ, μιλώντας στους δημοσιογράφους
Παρ' όλα αυτά, μειωμένες είναι οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνάντησης Κλίντον - Αραφάτ, αλλά και της συνάντησης, της Κυριακής, του Κλίντον με τον Εχούντ Μπαράκ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, τόνιζε ότι «δεν υπάρχει αισιοδοξία και ευελπιστούμε, τουλάχιστον, στην επίτευξη ενός πρώτου σημείου συνεννόησης». Αλλωστε, όπως τόνιζε ο Μπεν Αμί, οι συγκρούσεις έχουν μειωθεί κατά 40%, αλλά δεν έχουν σταματήσει, όπως έχει δεσμευτεί η παλαιστινιακή ηγεσία ότι θα πράξει.

Ενταση σε όλα τα μέτωπα

Σε κύμα, μάλλον, όξυνσης της αντιπαράθεσης παρά αποκλιμάκωσης, κύλησε και η χθεσινή ημέρα στη Μέση Ανατολή. Οι συγκρούσεις, αν και λιγότερες, επαναλήφθηκαν τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Ενας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρα στο στήθος κοντά στον τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ και άλλος ένας Παλαιστίνιος, που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, εξέπνευσε, χθες, στη Γάζα. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της Δυτικής Οχθης αλλά και στο μεθοριακό εμπορικό πέρασμα Κάρνι, τραυματίστηκαν άλλοι 35 Παλαιστίνιοι.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε απόσταση αναπνοής από την παραλία της Γάζας, ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλιευτικό πλοιάριο εξερράγη στην προσπάθειά του να προσεγγίσει ισραηλινό πλοίο περιπολίας. Σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση, πρόκειται, προφανώς, για παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας.

Η ένταση δεν αποκλιμακώθηκε παρά την άδεια λειτουργίας, που έδωσε ο ισραηλινός στρατός στο αεροδρόμιο της Γάζας για τις πρωινές ώρες. Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Πολιτικής Αεροπορίας, Φαγιέζ Ζεϊντάν, τόνισε ότι «το Ισραήλ έχει μετατρέψει το παλαιστινιακό αεροδρόμιο σε πιόνι της θέλησής του». Εν μέσω αντιπαραθέσεων και διαφωνιών, προσγειώθηκε, πάντως χθες το πρωί, στο αεροδρόμιο ένα γερμανικό στρατιωτικό μεταγωγικό, το οποίο παρέλαβε 35 σοβαρά τραυματίες για νοσηλεία σε γερμανικά νοσοκομεία.

Με τις πέτρες ενάντια στα ισραηλινά όπλα

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στα ισραηλινά όπλα
Προετοιμάζοντας, μάλλον, το έδαφος της συνάντησης Κλίντον - Αραφάτ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Τύπου, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ανακοίνωσε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δεν θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ και 12ης επετείου από τη συμβολική ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Παλαιστινίου ηγέτη. Ο Αμπέντ Ράμπο ανακοίνωσε, σε μια προσπάθεια, προφανώς, να υπερσκελιστεί κάθε κριτική σε βάρος της παλαιστινιακής πλευράς, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έλαβε συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής της συμμετοχής μικρών παιδιών στα επεισόδια.

Εντούτοις, οι συγκεκριμένες εξελίξεις στο εσωτερικό των αυτόνομων επισκιάζονται από τις χτεσινές δηλώσεις του ηγέτη της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, στη Δυτική Οχθη. Ο Μαρουάν Μπαργουτί, επιβεβαιώνοντας τη διάσταση απόψεων που διαφαίνεται στους κόλπους της παλαιστινιακής ηγεσίας, υπογράμμισε ότι «οι τελευταίες βδομάδες απέδειξαν ότι οι διαπραγματεύσεις δε θα διώξουν τους εποικισμούς και δε θα τερματίσουν την ισραηλινή κατοχή. Ο παλαιστινιακός λαός δε χρειάζεται μια πολιτική εξαγγελία, αλλά πρέπει να συγκρουστεί σε όλα τα μέτωπα με το Ισραήλ για να κερδίσει την ελευθερία του».


Οι νεαροί Παλαιστίνιοι συνεχίζουν τις συγκρούσεις μέχρι αργά το βράδυ

Associated Press

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι συνεχίζουν τις συγκρούσεις μέχρι αργά το βράδυ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ