ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 8 Μάρτη 2004 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προς υπογραφή με μπαράζ εκρήξεων

Σύλληψη δημοσιογράφου από τις κατοχικές δυνάμεις

Associated Press

Σύλληψη δημοσιογράφου από τις κατοχικές δυνάμεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.-

Σήμερα θα υπογραφεί, εκτός απροόπτου, το κείμενο του προσωρινού Συντάγματος του Ιράκ, μετά από τις εντατικές διαβουλεύσεις που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο στους κόλπους των Σιιτών. Παρ' όλα αυτά, ο κατοχικός διοικητής εμφανιζόταν επιφυλακτικός, μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ αργά χτες το βράδυ ένα κύμα ισχυρότατων εκρήξεων συγκλόνιζε την Κεντρική Βαγδάτη.

Χωρίς σημαντικές αλλαγές αναμένεται, τελικά, να υπογραφεί από τα μέλη του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου το κείμενο του προσωρινού Συντάγματος που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές και θα αποτελέσει βασικό κορμό της διακυβέρνησής της μετά την παράδοση της εξουσίας που έχουν προγραμματίσει οι κατοχικές δυνάμεις για τα τέλη Ιουνίου. Η τελετή υπογραφής είχε καθοριστεί για την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε μετά την άρνηση 5 μελών του Συμβουλίου, που ανήκουν στη σιιτική πλειοψηφία να το εγκρίνουν, διαφωνώντας, κυρίως, με το άρθρο εκείνο που προβλέπει ότι τα 2/3 του πληθυσμού και μόνο τριών επαρχιών της χώρας μπορούν, αν εκφραστούν αρνητικά, να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε κεντρική απόφαση. Οι σιίτες θεωρούν ότι το άρθρο αυτό είναι σχεδόν φωτογραφικό για τις κουρδικές επαρχίες και φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος ολόκληρος ο ιρακινός πληθυσμός να εξαρτάται από τις απόψεις των Κούρδων.

Μετά από διήμερες εντατικές διαβουλεύσεις των 5 σιιτών του Συμβουλίου που διαφώνησαν με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των Σιιτών, τον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλ Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, στη Νατζάφ, έγινε γνωστό ότι τελικά θα προχωρήσουν σε υπογραφή του Συντάγματος. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, ο Μεγάλος Αγιατολάχ επιμένει στις διαφωνίες και στις επιφυλάξεις του, αλλά αντιλαμβάνεται ότι μια άρνηση της υπογραφής του Συντάγματος μπορεί να θέσει σοβαρά εμπόδια στη διαδικασία τερματισμού της κατοχής και δε θα επιθυμούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Υπό αυτήν την έννοια, αναμένεται οι σιίτες να υπογράψουν το Σύνταγμα, διατυπώνοντας ταυτοχρόνως επιφυλάξεις έτσι ώστε να θέσουν τις προϋποθέσεις για πιθανή αντίδρασή τους στο μέλλον. Οπως δήλωναν, «δε θέλουν να δημιουργηθεί στον οποιονδήποτε η αίσθηση ότι οι Σιίτες επιδιώκουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της χώρας».

Αργά χτες το βράδυ, πάντως, αλλεπάλληλα πλήγματα με ρουκέτες δέχτηκαν στόχοι στο κέντρο της Βαγδάτης και συγκεκριμένα περιοχές πέριξ της «Πράσινης Γραμμής» που ορίζει την έδρα των κατοχικών δυνάμεων. Ορισμένες πληροφορίες υποστήριζαν ότι φλεγόταν το παλιό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών καθώς και μια πτέρυγα του ξενοδοχείου «Ρασίντ», όπου αναμένεται να υπογραφεί σήμερα το κείμενο του Συντάγματος. Περιοδικώς, μάλιστα, ηχούσαν και οι σειρήνες, αλλά δεν είχε γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αντίσταση στις «προκλήσεις» της αντιπολίτευσης

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

«Τι ακριβώς συμβαίνει στη Βενεζουέλα;», αναρωτιούνται πολλοί και δικαίως, αφού τα διεθνή ΜΜΕ, αναντίρρητα και με βιάση, αναπαράγουν τις εικόνες προπαγάνδας που μεταδίδουν τα ειδικά τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία αποτελούν την αιχμή του δόρατος στο σχέδιο αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες Φρίας, που έχουν εκπονήσει οι ΗΠΑ.

Οι διαδηλώσεις της «αντιπολίτευσης» συνεχίζονται εξ αφορμής της ανακοίνωσης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου και απαιτώντας την αποδοχή άνευ όρων, των υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί για τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποπομπής του Ούγο Τσάβες. Κατά το ΒΒC, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν πορεία στο Καράκας από έξι διαφορετικές κατευθύνσεις και συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες... «Είμαστε προετοιμασμένοι να βγούμε στους δρόμους εκατοντάδες φορές, έως ότου μας επιτραπεί να κηρύξουμε το δημοψήφισμα. Κανείς δεν πρόκειται να μας στερήσει το δικαίωμα να εκδιώξουμε τον Ούγκο Τσάβες», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ενώ το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «Εδώ θα γίνει Αϊτή»... Οι αρχές έχουν ήδη κατάσχει χιλιάδες όπλα και εκρηκτικές ύλες, που ουκ ολίγες φορές χρησιμοποιούνται από τους «δημοκρατικούς οπαδούς της αντιπολίτευσης», κατά τη διάρκεια των συγκρούσεών τους με την Εθνική Φρουρά - ήδη, οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους - προκειμένου να δημιουργήσουν το «αναγκαίο» κλίμα για ανατροπή και επέμβαση.

Με άλλα λόγια, «πραξικόπημα». Στο μεταξύ, οι λαϊκές οργανώσεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Τσάβες και τη διαδικασία της «μπολιβαριανής επανάστασης» βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και προετοιμάζουν μεγάλες κινητοποιήσεις για τη βδομάδα που έρχεται. Την ίδια στιγμή, με καταιγιστικό ρυθμό, κομμουνιστικά κόμματα και δεκάδες λαϊκές οργανώσεις κυρίως από την αμερικανική ήπειρο, με ανακοινώσεις, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Τέλος, με αφορμή την παραίτηση του πρώην πρέσβη στα Ηνωμένα Εθνη, Μίλος Αλκαλάι «ως ένδειξη διαμαρτυρίας του στην αντιδημοκρατική διολίσθηση της κυβέρνησης Τσάβες», κίνηση που εκτιμήθηκε ως «κίνηση πρόκλησης κρίσης σε διεθνές επίπεδο», οι γενικοί πρόξενοι της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ανακοίνωση στο Μαϊάμι, όπου εκφράζουν «την απόλυτη δέσμευσή τους στην κυβέρνηση, στον Πρόεδρο Ούγο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας, την αλληλεγγύη στη δημοκρατική και ειρηνική επανάσταση που προωθεί μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας της Βενεζουέλας».

Προβλήματα και νεκροί από την κακοκαιρία

ΑΓΚΥΡΑ.-- Εντεκα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες μεγάλες περιοχές της Τουρκίας.

Χτες τουλάχιστον ένας άντρας σκοτώθηκε στην επαρχία Ερζερούμ στην Ανατολική Τουρκία έπειτα από κατολίσθηση, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ακόμα 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σπίτι τους στο χωριό Ντογιμπεγιαζίτ στα σύνορα με το Ιράν. Κοντά στις μεσογειακές ακτές, κατέρρευσε φράγμα στην περιοχή της πόλης Σίλιφκ, χωρίς να είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Στη Βόρεια Τουρκία από χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις 400 χωριά έχουν απομονωθεί, κυρίως κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας και στους ορεινούς όγκους της Ανατολικής Τουρκίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Χιλιάδες κατά της «μεταρρύθμισης» της δημόσιας διοίκησης

ΑΓΚΥΡΑ.-- Περισσότεροι από 80.000 Τούρκοι διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους της Αγκυρας, στη μεγαλύτερη διαδήλωση μετά από τον πόλεμο στο Ιράκ (και παρά το βαρύ κρύο), ενάντια στα σχέδια μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την «αποκέντρωση» της δημόσιας διοίκησης και πως δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στις τοπικές αρχές να προσλαμβάνουν και να απολύουν τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι η μεταρρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, πράγμα που έχει προκαλέσει τη μαζική αντίδραση των Τούρκων. Παράλληλα υπάρχουν φόβοι ότι η νέα νομοθεσία θα επιτρέψει στο «μετριοπαθές ισλαμικό» κυβερνών κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΑΚΡ) να διορίσει τους «δικούς του» ανθρώπους στη δημόσια διοίκηση - πράγμα που ενδεχομένως θα προκαλέσει την αντίδραση των κεμαλικών.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Νέα νίκη Χάιντερ στην Καρινθία

ΒΙΕΝΝΗ.- Το αυστριακό «Κόμμα της Ελευθερίας» του Γιεργκ Χάιντερ νίκησε χτες στις τοπικές εκλογές στην επαρχία της Καρινθίας, όπου συγκέντρωσε το 42.4% των ψήφων. Δεύτεροι ήρθαν οι Σοσιαλδημοκράτες με περίπου 38%. Το αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο για την επανεκλογή Χάιντερ στην προεδρία της επαρχίας. Χτες, πάντως, σε εκλογές στο Σάλτσμπουργκ, το κόμμα του Χάιντερ συγκέντρωσε μόλις 9.7%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να επικρατήσουν σε βάρος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος με 45.4% έναντι 36.6%.

ΝΙΓΗΡΙΑ
«Ποτάμι» προσφύγων από ένοπλες συγκρούσεις στο Λάγος...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Κύμα χιλιάδων προσφύγων προκαλούν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας, Λάγος, οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων μελών μεταξύ των κοινοτήτων Γιουρούμπα και Οντουα που σημειώνονται απ' το περασμένο 48ωρο.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, επίκεντρο των ενόπλων συγκρούσεων, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ατόμων, είναι το προάστιο του Λάγος, Ιντι Αράμπα. Τόσο στο Ιντι Αράμπα όσο και στις παρακείμενες περιοχές, η παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων έγινε αισθητή από χτες τα ξημερώματα λόγω των δεκάδων περιπτώσεων λεηλασίας και πυρπόλησης σπιτιών...

Οι περιπτώσεις ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ διαφορετικών φυλετικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη Νιγηρία δεν είναι ασυνήθιστες. Μόνον απ' το 1999, οπότε εξελέγη ο Ολουσενγκούν Ομπασάνγτζο Πρόεδρος της Νιγηρίας, έχουν σημειωθεί πολλαπλά περιστατικά ενόπλων συγκρούσεων, με αποτέλεσμα το θάνατο άνω των 10.000 ανθρώπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ