Δευτέρα 8 Μάρτη 2004 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προς υπογραφή με μπαράζ εκρήξεων

Σύλληψη δημοσιογράφου από τις κατοχικές δυνάμεις

Associated Press

Σύλληψη δημοσιογράφου από τις κατοχικές δυνάμεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.-

Σήμερα θα υπογραφεί, εκτός απροόπτου, το κείμενο του προσωρινού Συντάγματος του Ιράκ, μετά από τις εντατικές διαβουλεύσεις που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο στους κόλπους των Σιιτών. Παρ' όλα αυτά, ο κατοχικός διοικητής εμφανιζόταν επιφυλακτικός, μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ αργά χτες το βράδυ ένα κύμα ισχυρότατων εκρήξεων συγκλόνιζε την Κεντρική Βαγδάτη.

Χωρίς σημαντικές αλλαγές αναμένεται, τελικά, να υπογραφεί από τα μέλη του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου το κείμενο του προσωρινού Συντάγματος που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές και θα αποτελέσει βασικό κορμό της διακυβέρνησής της μετά την παράδοση της εξουσίας που έχουν προγραμματίσει οι κατοχικές δυνάμεις για τα τέλη Ιουνίου. Η τελετή υπογραφής είχε καθοριστεί για την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε μετά την άρνηση 5 μελών του Συμβουλίου, που ανήκουν στη σιιτική πλειοψηφία να το εγκρίνουν, διαφωνώντας, κυρίως, με το άρθρο εκείνο που προβλέπει ότι τα 2/3 του πληθυσμού και μόνο τριών επαρχιών της χώρας μπορούν, αν εκφραστούν αρνητικά, να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε κεντρική απόφαση. Οι σιίτες θεωρούν ότι το άρθρο αυτό είναι σχεδόν φωτογραφικό για τις κουρδικές επαρχίες και φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος ολόκληρος ο ιρακινός πληθυσμός να εξαρτάται από τις απόψεις των Κούρδων.

Μετά από διήμερες εντατικές διαβουλεύσεις των 5 σιιτών του Συμβουλίου που διαφώνησαν με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των Σιιτών, τον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλ Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, στη Νατζάφ, έγινε γνωστό ότι τελικά θα προχωρήσουν σε υπογραφή του Συντάγματος. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, ο Μεγάλος Αγιατολάχ επιμένει στις διαφωνίες και στις επιφυλάξεις του, αλλά αντιλαμβάνεται ότι μια άρνηση της υπογραφής του Συντάγματος μπορεί να θέσει σοβαρά εμπόδια στη διαδικασία τερματισμού της κατοχής και δε θα επιθυμούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Υπό αυτήν την έννοια, αναμένεται οι σιίτες να υπογράψουν το Σύνταγμα, διατυπώνοντας ταυτοχρόνως επιφυλάξεις έτσι ώστε να θέσουν τις προϋποθέσεις για πιθανή αντίδρασή τους στο μέλλον. Οπως δήλωναν, «δε θέλουν να δημιουργηθεί στον οποιονδήποτε η αίσθηση ότι οι Σιίτες επιδιώκουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της χώρας».

Αργά χτες το βράδυ, πάντως, αλλεπάλληλα πλήγματα με ρουκέτες δέχτηκαν στόχοι στο κέντρο της Βαγδάτης και συγκεκριμένα περιοχές πέριξ της «Πράσινης Γραμμής» που ορίζει την έδρα των κατοχικών δυνάμεων. Ορισμένες πληροφορίες υποστήριζαν ότι φλεγόταν το παλιό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών καθώς και μια πτέρυγα του ξενοδοχείου «Ρασίντ», όπου αναμένεται να υπογραφεί σήμερα το κείμενο του Συντάγματος. Περιοδικώς, μάλιστα, ηχούσαν και οι σειρήνες, αλλά δεν είχε γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ