ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τον εμπαιγμό για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Η Περιφέρεια κάνει πλάτες στους ιδιώτες που κερδοσκοπούν στην Πρόνοια και μετά τα απανωτά κρούσματα θυμήθηκε να επιβάλει πρόστιμα!

Εργαζόμενες σε γηροκομείο στο Μοσχάτο που μπήκε σε καραντίνα

Eurokinissi

Εργαζόμενες σε γηροκομείο στο Μοσχάτο που μπήκε σε καραντίνα
Τη σκυτάλη του εμπαιγμού από την κυβέρνηση παρέλαβε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης για όσα συμβαίνουν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ). Αφού άφησε να περάσουν έξι ολόκληροι μήνες μετά το ξεκίνημα της πανδημίας και αφού ήδη στα γηροκομεία μετράνε δεκάδες θανάτους από κορονοϊό, η κυβέρνηση βγήκε να ανακοινώσει ημίμετρα, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής τώρα θυμήθηκε να δώσει εντολή για ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσες μονάδες έχουν άδεια λειτουργίας και αν δεν έχουν κλείσουν!

Μετά την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, που ανέδειξε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει: «Κυβερνήσεις, αρμόδια υπουργεία και περιφερειακές αρχές αφήνουν στα χέρια των επιχειρηματιών και των "φιλάνθρωπων" τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ανήμπορων (...) δεν πήραν μέτρα για τις επιχειρήσεις - γηροκομεία, που δεν έχουν άδειες λειτουργίας, ή που φιλοξενούν μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο αριθμό γερόντων ή χαρακτηρίζονται ακατάλληλες μονάδες, με παραβάσεις που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια όσων φιλοξενούν.

(...) Ούτε και τώρα, που δίνουν εντολές να προχωρήσουν εντατικοί έλεγχοι, ή που ο περιφερειάρχης Αττικής ζητά "να κλείσουν εντός 20ημέρου τα χωρίς άδεια γηροκομεία", δεν έχουν φροντίσει να δώσουν λύση για τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων. Αυτό το σκόπιμο "κενό", την ανυπαρξία δημόσιων δομών φροντίδας ηλικιωμένων, εκμεταλλεύονται χρόνια τώρα αρκετοί ιδιοκτήτες ΜΦΗ, που εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς άδεια ή με σοβαρές παραβάσεις».

Σημειώνει ακόμα ότι μέσα στην πανδημία, τον περασμένο Απρίλη, ο περιφερειάρχης καλούσε να προσφέρουν υπηρεσίες στις ΜΦΗ εθελοντές (!) και «βάζανε για μήνες στα συρτάρια αντιπεριφερειαρχών εισηγήσεις για πρόστιμα και δεν λέγανε κουβέντα για τις ΜΦΗ που θα έπρεπε να έχουν κλείσει, μην τυχόν και τις δυσφημήσουν».

Ο Σύλλογος καλεί την Περιφέρεια και το υπουργείο Εργασίας να απαντήσουν:

  • Πόσες ΜΦΗ λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν άδεια λειτουργίας;
  • Πόσες αδειοδοτημένες ΜΦΗ έχουν υπεράριθμους ηλικιωμένους ή πόσες έχουν δεκάδες παρατηρήσεις και έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλες;
  • Πόσες ΜΦΗ έχουν κλείσει με αποφάσεις τους; Σε πόσες έχουν επιβληθεί πρόστιμα και πόσες έχουν συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις των ελεγκτικών υπαλλήλων;

«Η φροντίδα των γερόντων και των ευάλωτων ομάδων δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των επιχειρηματιών και των "φιλάνθρωπων", να αποτελεί πεδίο για επενδύσεις και μπίζνες κερδοφορίας, να αντιμετωπίζεται ως ατομικό πρόβλημα», τονίζει ο ΣΥΠΑ και απαιτεί:

  • Να αναλάβει το κράτος την ευθύνη της λειτουργίας των δομών του ιδιωτικού τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και να ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Να επιταχθούν ξενοδοχεία και να λειτουργήσουν ως δομές φιλοξενίας, προκειμένου να μεταφερθούν και να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι που αυτή τη στιγμή είτε είναι σε δομές που πρέπει να κλείσουν, είτε είναι σε ακατάλληλα ιδρύματα, είτε είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν.
  • Να στελεχωθούν όλα τα ιδρύματα και οι δομές με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους.
  • Να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα υλικά (στολές, μάσκες αυτοπροστασίας, αντισηπτικά, απολυμαντικά κ.ά.) που χρειάζονται σ' αυτές τις συνθήκες.
  • Να υπάρχουν συνεχής και αυστηρή επιτήρηση και έλεγχος όλων των δομών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας στους εργαζόμενους.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Περιφέρειες σε ειδικότητες κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, εποπτών Δημόσιας Υγείας κ.λπ. (υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες με έναν ή και κανέναν κοινωνικό λειτουργό).
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΜΗΣ
Καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη

Δήλωση στήριξης στα δίκαια αιτήματά τους από τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία της Κύμης προχωρά ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κύμης, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη απαξίωση του νοσοκομείου και διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για τη στελέχωση και τη λειτουργία του.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν γίνονται χειρουργεία καθώς δεν υπάρχει κονδύλι για την αγορά των αναγκαίων υλικών, ενώ στο καρδιολογικό τμήμα, μετά την απόλυση των δύο επικουρικών, έχει απομείνει ένας καρδιολόγος, με αποτέλεσμα να μη βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών. Σοβαρό πρόβλημα έχει προκαλέσει και η απόφαση της 5ης ΥΠΕ, από τις αρχές του καλοκαιριού, να μετακινηθεί ιατρικό προσωπικό για να καλυφθούν τα κενά στο Κέντρο Υγείας Σκύρου, απόφαση στην οποία δόθηκε παράταση και για τον Σεπτέμβρη, με το πρόβλημα να φτάνει στο απροχώρητο.

Ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα στο λαό της περιοχής για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης.

«Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Κύμης και του λαού της περιοχής ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υποβαθμίζει το Νοσοκομείο της Κύμης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

Και προσθέτει: «Ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Covid-19 το Νοσοκομείο Κύμης όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά αποδυναμώνεται, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως κόστος, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της! ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση των μονάδων Υγείας στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου για τα μεγάλα κενά σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, για την επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (επικουρικοί, ΟΑΕΔ κ.λπ.), για τον απαρχαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Το ΚΚΕ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Κύμης και όλων των δομών Υγείας της περιοχής. Είναι στο πλευρό των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων και επαγγελματιών της περιοχής, της νεολαίας για τα δικαιώματά τους στην Υγεία και τη ζωή και μόλις πριν έναν μήνα το ΚΚΕ ανέδειξε αυτά τα προβλήματα με ειδική εκδήλωση στο Αλιβέρι και με Ερώτηση στη Βουλή, απαιτώντας άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Το ΚΚΕ έδωσε μάχη και συνέβαλε στην αποτροπή της υποβάθμισης του Νοσοκομείου της Κύμης σε Κέντρο Υγείας που προωθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οπως τότε, όπως την προηγούμενη περίοδο, έτσι και τώρα είμαστε μαζί με το λαό της Κύμης και της γύρω περιοχής, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα για καμιά υποβάθμιση του Νοσοκομείου, κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Είμαστε μαζί με το λαό της Σκύρου για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας με νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πλήρη στελέχωση σε σταθερή βάση, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας.

Σήμερα απαιτείται να αυξηθεί ουσιαστικά η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία, να διασφαλιστεί για όλους χωρίς προϋποθέσεις η πρόσβαση σε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας».

Νέα κρούσματα σε χώρους δουλειάς

Σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας Πέλλας, στην κονσερβοποιία «ΑΛΜΜΕ» στην Ημαθία, όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι, εμφανίστηκαν 7 κρούσματα, όπως και σε άλλα κονσερβοποιία της Ημαθίας και της Πέλλας, αλλά και σε εργοστάσιο τυροκομικών προϊόντων.

Το Συνδικάτο απαιτεί μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων (αναρρωτικές άδειες, πλήρεις αποδοχές, καμία απόλυση κ.λπ.), απολύμανση των εγκαταστάσεων και μέτρα για τη διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας. Διαγνωστικά τεστ με δαπάνη κράτους και εργοδοσίας. Μόνιμο επαρκή μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου στους νομούς Πέλλας - Ημαθίας με τα απαραίτητα διαγνωστικά μέσα και μόνιμο προσωπικό. Και τέλος ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των δύο νομών. Καλεί τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν και να καταγγείλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία όπου εκδηλώνεται.

Στο μεταξύ, σε μια ακόμα περίπτωση κρούσματος σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «Σκλαβενίτης» στη Θεσσαλονίκη, και πάλι τέθηκαν σε καραντίνα ελάχιστοι (5) εργαζόμενοι που θεωρήθηκαν «στενές επαφές» του κρούσματος, ενώ το κατάστημα απολυμάνθηκε το βράδυ της Παρασκευής και λειτούργησε κανονικά το Σάββατο.

Η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ

Με αφορμή τον ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού σε χώρους δουλειάς της περιοχής, η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και ταυτόχρονα αναδεικνύει την εικόνα των δημόσιων δομών Υγείας στην Ημαθία.

Οπως αναφέρει, «οι ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές πάνε "πίσω" τις προγραμματισμένες εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες με κίνδυνο της υγείας των ασθενών. Οι προσλήψεις και οι διορισμοί ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, που ανακοινώθηκαν από τον διοικητή του ΓΝ Βέροιας, αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία προσωπικό με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης και όχι μόνιμο προσωπικό.

(...) Φυσικά λόγος δεν μπορεί να γίνει για την ύπαρξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τα αγροτικά ιατρεία, το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας θα μπορούσαν αν ήταν στελεχωμένα να συμβάλουν στη μείωση της επιβάρυνσης των νοσοκομείων, αλλά και να εξυπηρετούν τις ανάγκες για πρωτοβάθμια περίθαλψη στους κατοίκους του νομού μας που βρίσκονται μακριά από το Κέντρο (π.χ Πιέρια)».

Η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα «να αντιπαλέψουν την πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων που τη στηρίζουν και θεωρούν το αγαθό της Υγείας εμπόρευμα που μπαίνει στο ζύγι».

Μεταξύ άλλων απαιτεί: Να λειτουργήσουν και τα δυο Νοσοκομεία του νομού με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Να υπάρχουν επαρκή κρεβάτια ΜΕΘ στελεχωμένα. Να αναπτυχθεί, να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί κατάλληλα το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας και να λειτουργεί όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο. Να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όλα τα Αγροτικά Ιατρεία του Νομού. Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού κι άλλου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ