ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιλογές
Αθλητισμού πολυεθνικοί μύθοι

Τα παιδιά «βομβαρδίζονται» με τα περί «ολυμπιακού πνεύματος» και των ολυμπιακών κατασκευών, χωρίς παράλληλα να τους δίνεται η δυνατότητα της γνώσης για την πανάρχαια καταγωγή και τη μυθολογική προέλευση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ευκαιρία, πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα παιδιά να μάθουν τη μυθολογική «πηγή» αυτής της παγκόσμιας πτυχής του πολιτισμού, των απαρχών των αθλητικών αγώνων. Αριστη γλωσσικά και λογοτεχνικά, πανέμορφη αισθητικά, χαρούμενη, αλλά και με μια κατανοητή από τα παιδιά κριτική ματιά, γνώση, προσφέρει στα παιδιά το νέο βιβλίο της διακεκριμένης συγγραφέως και κριτικού (ιδιαίτερα στον τομέα των παιδικών και εφηβικών βιβλίων) και καθηγήτριας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, Ζωής Βαλάση «Το χρυσό στεφάνι (Οι Αγώνες στους μύθους και στα παραμύθια)», την έξοχη καλλιτεχνική επιμέλεια και εικονογράφηση του οποίου υπογράφει ο Διονύσης Βαλάσης (εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»).

«Οποιος θέλει να παντρευτεί την ωραία Ιπποδάμεια, θα πρέπει να παραβγεί τον βασιλιά Οινόμαο στην αρματοδρομία. Αν τον νικήσει θα πάρει τη θυγατέρα του και το θρόνο. Αν νικηθεί, θα χάσει το κεφάλι του». Αυτά, κατά το μύθο, φώναζε ο τελάλης, με απόφαση του Οινόμαου, του άνομου διαφεντευτή της Ηλιδας. Και, βέβαια, ο Οινόμαος, γιος του θεού του Πολέμου, Αρη, νικούσε τους άοπλους υποψήφιους γαμπρούς της κόρης του, αφού αυτός διέθετε τα φοβερά άλογα του πατέρα του. Αυτός ο μύθος είναι ο πρώτος από τους δεκαπέντε μύθους και παραμυθίες από την αρχαία Ελλάδα και τη λαϊκή παραμυθική μας παράδοση, αλλά και από άλλους πολιτισμούς (Βυζάντιο, Ισπανία, Βιετνάμ, Κεντρική και Νότια Αμερική, Κίνα, Δυτική Αφρική, Αυστραλία, Αραβία), που αναπλάθει η Ζ. Βαλάση, αποσκοπώντας, όπως κάνει με όλα τα βιβλία της, στη μορφωτική, λογοτεχνική, αισθητική και κριτική καλλιέργεια και αντίληψη των παιδιών.

Θεατρικές βραδιές
«Ιππόλυτος» από το Εθνικό θέατρο
«Ιππόλυτος» από το Εθνικό θέατρο
  • Τον ευριπίδειο «Ιππόλυτο», παρουσιάζει σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο, το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη, σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, μουσική Δημήτρη Μητρόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, χορογραφία Ερσης Πήττα, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου. Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιώργος Τσιδίμης, Μπέττυ Βαλάση, Φιλαρέτη Κομνηνού, Μαρίνα Ξένου, Χρήστος Πάρλας, Θόδωρος Κατσαφάδος, Μαριάνθη Σοντάκη, Πένυ Παπουτσή, Χριστίνα Βαρζοπούλου, Θάλεια Αργυρίου.
  • Το θεατρικό εργαστήρι Πετρούπολης «Εμμετρον» ανεβάζει σήμερα και αύριο (9.30μ.μ.), στο θέατρο «Πέτρας» το έργο «Ανω Τελεία» του Γ. Μαρδά.
  • Το «Θεατρικό Σανίδι» σήμερα στο Λυκαβηττό και την Κυριακή στο θέατρο «Πέτρας» θα παρουσιάσει το μολιερικό «Ασυλλόγιστο», σε μετάφραση - διασκευή Κ. Γεωργουσόπουλου, σκηνοθεσία Γ. Καραχισαρίδη, σκηνικά Γ. Ματαράγκα. Παίζουν: Β. Τσιβιλίκας, Β. Κολοβός, Θ. Καληώρας, Γ. Ματαράγκας κ.ά.
  • Την παιδική παράσταση «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, παρουσιάζει την Κυριακή (9.30 μ.μ.) στο θέατρο «Αιξωνή» Γλυφάδας, ο θίασος «Μαγική αυλαία».
  • Τον γκολντονικό «Υπηρέτη δύο αφεντάδων» παρουσιάζει (9-18/7) το «Αθμόνιο Θέατρο» στο θέατρο Αναβρύτων (κτήμα Συγγρού, στάση ΚΑΤ). Απόδοση - σκηνοθεσία: Αταλάντη Κλαπάκη, σκηνικά-κοστούμια Μπέτυ Λυρίτη, μουσική Γιώργος Σινού. Παίζουν οι: Α. Κλαπάκη, Γ. Τσιώμου, Γρ. Τερζάκης, Ε. Καραδήμου, Ε. Κυβετού κ.ά.
  • Η «Αιχμή» τη Δευτέρα (9.15μ.μ.) στο κηποθέατρο του Δήμου Παπάγου θα παρουσιάσει τους «Επτά επί Θήβας», μια σύνθεση των τραγωδιών του Αισχύλου και του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Γ. Νικολαΐδη, σκηνικά Γ. Παναγόπουλου, κοστούμια Ολ. Σχοινά, μουσική Στ. Παπαδάκη. Παίζουν: Τ. Κωστής, Φ. Φιλοσόφου, Τζ. Ζαχαροπούλου κ.ά.
Επιλογές
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • Μανώλης Κορνήλιος: «Χάρτινες βαρκούλες στη Μακρόνησο»
  • Δόμνα Κατσαμάκη: «Εκεί που πετούσαν οι αετοί»
  • Θόδωρος Πολιτόπουλος: «Η ενέδρα»
  • Τάσος Ζόμπολας: «Γραφή παρανόμων»
μια ΕΚΘΕΣΗ
μία έκθεση

«Το Κόκκινο Σπίτι»
«Το Κόκκινο Σπίτι»
Μεγάλη αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά, φιλοξενείται (έως 22/7) στο «Κόκκινο Σπίτι» της Χαλκίδας, που για πρώτη φορά αξιοποιείται από το δήμο ως εκθεσιακός χώρος. Για πρώτη, επίσης, φορά ο Δ. Μυταράς εκθέτει στη γενέτειρά του. Τα παρουσιαζόμενα έργα περιγράφουν την καλλιτεχνική του πορεία, από το 1973 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται χαρακτηριστικές δημιουργίες από τα «Επιτύμβια», τα «Πορτρέτα σύμβολα», τα «Θεατρικά», τις «Εικόνες του εργαστηρίου», τις «Γυναικείες μορφές» κ.ά. Σημειώνουμε, ότι 30 πίνακές του, με κεντρικό θέμα την ανθρώπινη φιγούρα, θα φιλοξενηθούν (16-24/7) στις Οινούσσες (αίθουσα «Γ. Λεμμός»).

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Country φεστιβάλ πραγματοποιείται αύριο (7μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα. Διοργανωτής είναι ο ραδιοφωνικός παραγωγός και μέλος του Αμερικανικού Ινδιάνικου Κινήματος, Νίκος Γκαραβέλας. Συμμετέχουν: ο κιθαρίστας Michael Dotson, ο Γιώργος Γάκης με το συγκρότημά του, ο κιθαρίστας Ανδρέας Γκομόζιας, με το συγκρότημά του και ο Tdom Bah Toden Xkee με ινδιάνικα φλάουτα.

  • Τη Δευτέρα, στο Λυκαβηττό εμφανίζεται η Αμερικανίδα Macy Gray, που έφτιαξε δική της «σχολή» στο χώρο του σύγχρονου ρυθμ εν μπλουζ.
μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Την αντιπολεμική, συνταρακτική τραγωδία «Τρωάδες» του Ευριπίδη παρουσιάζει το θέατρο «Διαδρομή», την Κυριακή (9.30μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα. Η μετάφραση είναι του Κ. Χ. Μύρη, η σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου, η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Μετζικόφ, η χορογραφία της Νατάσσας Ζούκα. Παίζουν: Αννα Βαγενά, Γιάννης Βούρος, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Τάνια Τρύπη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιάννης Θωμάς, Κατερίνα Λέχου κ.ά.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο Μίλτος Πασχαλίδης εμφανίζεται τη Δευτέρα (9.30μ.μ.), στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια του, παλιά και καινούρια. Πυρήνας της συναυλίας του είναι τα τραγούδια του τελευταίου δίσκου του «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος», ενώ δε θα λείψουν γνωστά και κομμάτια από τους προηγούμενους δίσκους του «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Κακές συνήθειες» και «Βυθισμένες άγκυρες».

ΤΟ ΦΛΑΜΕΝΚΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟτης πολυβραβευμένης Ισπανίδας χορεύτριας - χορογράφου Σάρα Μπάρας «διηγείται» στο Ηρώδειο σήμερα και αύριο (9 μ.μ.) την ιστορία της φλογερής αγωνίστριας Μαριάνα Πινέδα, βασισμένη στο ομότιτλο έργο του Λόρκα, με τη συνοδεία της πρωτότυπης μουσικής του καινοτόμου συνθέτη - κιθαρίστα Μανόλο Σανλούκαρ. Η, γεννημένη το 1804 στη Γρανάδα, Μαριάνα Πινέδα απαγχονίστηκε σε ηλικία 27 ετών, αρνούμενη να υποταχθεί στην απολυταρχική εξουσία. Εγινε λαϊκός θρύλος και πέρασε στη δημώδη ποίηση. Βασισμένος στη λαϊκή παράδοση, ο 25χρονος Λόρκα ξεκινά με το έργο του «Μαριάνα Πινέδα» (1923) τη λαμπρή του δημιουργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ