ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Ισχνές μισθολογικές αυξήσεις μισθών για το 1998

Εγκρίθηκε χτες από το ΔΣ της ΔΕΗ ο απολογισμός του 1997 και ο προϋπολογισμός του 1998

Ισχνές μισθολογικές αυξήσεις (2% + 2%) για το προσωπικό της και "πάγωμα" τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπει μεταξύ άλλων οι προϋπολογισμός της ΔΕΗ για το 1998, που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου. Στην ίδια συνεδρίαση - όπου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ο απολογισμός χρήσης της επιχείρησης για το 1997 και ο προϋπολογισμός για το 1998 - εκτιμήθηκε ότι φέτος η ΔΕΗ θα έχει σημαντική μείωση των κερδών της, τόσο σε σχέση με την περασμένη χρονιά όσο και σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη χρήση του 1997, τα κέρδη της Επιχείρησης εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στα 20 δισ. δρχ. έναντι 80,3 δισ. δρχ. πέρσι. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ υπολόγιζε αρχικά, όταν κατάρτιζε το φετινό προϋπολογισμό, ότι τα κέρδη της θα διαμορφώνονταν στο ποσό των 99 δισ. δρχ. Η απόκλιση στα κέρδη που προβλεπόταν για φέτος και αυτά που εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν, αποδίδεται από τη διοίκηση της ΔΕΗ:

  • Στην αύξηση των τιμολογίων κατά 3,5% από τις αρχές Αυγούστου έναντι προβλεπόμενης (βάση του προϋπολογισμού) αύξησης 4,5% και από 1/7.
  • Στις σημαντικές επιβαρύνσεις των δαπανών για συναλλαγματικές διαφορές (72,5 δισ. δρχ. προϋπολογισθέντων 38,5 δισ. δρχ.), καθώς και στα μειωμένα έσοδα από πωλήσεις.

Για το 1998 - και με δεδομένο το πάγωμα των τιμολογίων της Επιχείρησης - προϋπολογίζεται αύξηση πωλήσεων κατά 5,5% και κέρδη ύψους 41 δισ. δραχμών. Προβλέπεται επίσης αύξηση της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος κατά 3,9%, ενώ κατά περιοχές η αύξηση θα είναι στο διασυνδεδεμένο δίκτυο κατά 3,6%, στην Κρήτη κατά 7%, στη Ρόδο 9,1% και στη λοιπή νησιωτική χώρα 4,7%. Ο καθαρός δανεισμός της επιχείρησης προβλέπεται στα 130 δισ. δρχ., έναντι 40 δισ. δρχ. το 1997 και 15 δισ. δρχ. το 1996. Τέλος, για το 1998, προβλέπει αυξήσεις για το προσωπικό της τάξης του 2% +2%.


ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΚΟ
Στο "σφυρί" και όποιος προλάβει

Σε συνέχεια των εκθέσεων, με συνταγές λιτότητας για τα ασφαλιστικά και τα δημοσιονομικά που παρέδωσε χτες ο καθηγητής Γ. Σπράος, σήμερα συσκέπτεται το οικονομικό επιτελείο με τον πρωθυπουργό για να αποφασίσει ποιες από τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ θα ιδιωτικοποιηθούν

Το ξεπούλημα του "φιλέτου" των ΔΕΚΟ, αυτών που είναι κερδοφόρες, θα είναι το κύριο αντικείμενο της συνάντησης σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Η σημερινή συνεργασία του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό αποτελεί συνέχεια της χτεσινής συνάντησης που είχε ο Κ. Σημίτης με τον πρόεδρο της επιτροπής των "σοφών" καθηγητή Γ. Σπράο,από τον οποίο παρέλαβε τις εκθέσεις για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και τα δημοσιονομικά, ενώ αντάλλαξε μαζί και απόψεις για το περιεχόμενο (δηλαδή τις νέες αντιλαϊκές δέσμες μέτρων λιτότητας) που περιλαμβάνονται σ' αυτές τις εκθέσεις, στο όνομα της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και των ασφαλιστικών ταμείων. Στο επόμενο διάστημα - μέχρι το τέλος Οκτώβρη - η επιτροπή Σπράου αναμένεται να ολοκληρώσει και να παραδώσει στο πρωθυπουργικό γραφείο άλλες 4 εκθέσεις, με σενάρια μέτρων για την αγροτική πολιτική και άλλους τομείς της οικονομίας. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση κράτησε, επίσημα, κλειστά τα χαρτιά της για το περιεχόμενο των εκθέσεων για τα δημοσιονομικά και το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και απέφυγε να τοποθετηθεί στις διάφορες πληροφορίες και φήμες που κυκλοφορούσαν διατυπώνοντας την άποψη "πως ορισμένα είναι αλήθεια και άλλα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα"!

Σε ό,τι αφορά την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση έχει κάνει και επίσημα γνωστή την πρόθεσή της ότι το εναπομείναν διάστημα του 1997 και η διετία 1998-1999 θα είναι περίοδος μαζικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.Οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις ήταν το βασικό χαρτί επίδειξης νομιμοφροσύνης της ελληνικής αντιπροσωπείας - με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου - "στα δόγματα των δυνάμεων της αγοράς" στην πρόσφατη σύνοδο του ΔΝΤ στο Χονγκ Κονγκ. Στο περιθώριο της συνόδου η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους της μεγάλης αμερικανικής χρηματιστηριακής εταιρίας "Λίμαν Μπράδερς", της "Σόλομον Μπράδερς", της "Χονγκ Κονγκ Σαγκάι Μπαγκ" (οι δύο τελευταίες συμμετείχαν και στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ) και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους ως "χρηματοοικονομικών συμβούλων" στην ιδιωτικοποίηση 10-11 κερδοφόρων ΔΕΚΟ. Οπως ανακοινώθηκε εκεί... περισσότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα υπάρξουν, όταν οι ξένοι "σύμβουλοι" καταφθάσουν στη χώρα μας και πιάσουν δουλιά...

Σύμφωνα επίσης με τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις, μέσα στο 1997 πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν μέσω της έκδοσης μετοχών στο Χρηματιστήριο, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, το ίδιο το Χρηματιστήριο, ενώ για τη ΔΕΠ και τις θυγατρικές της, ΕΛΔΑ και ΕΚΟ, το πιθανότερο θεωρείται η ιδιωτικοποίησή της τους πρώτους μήνες του 1998, ενώ μικρές πιθανότητες υπάρχουν η ιδιωτικοποίηση τους να ολοκληρωθεί το 1997. Πέραν τούτων αναμένεται να δοθούν πακέτα μετοχών σε ιδιώτες, του ΟΤΕ (που προβλέπεται να δοθεί το υπόλοιπο μερίδιο μέχρι το 25% του μετοχικού του κεφαλαίου), της ΔΕΗ, θυγατρικών της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", του ΟΠΑΠ, του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) και της ΕΥΔΑΠ.


Η ΓΣΕΒΕΕ για το σ/ν κατά της εισφοροδιαφυγής

Εκφράζει την ανησυχία των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων για την ίδρυση ενός ακόμη Σώματος αστυνομικού χαρακτήρα

Τις θέσεις της για το σχέδιο νόμου κατά της εισφοροδιαφυγής, κατέθεσε με σχετικό υπόμνημα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Σύμφωνα με το περιεχόμενο του υπομνήματος που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί την εισφοροδιαφυγή σημαντική αιτία αιμορραγίας και αποσταθεροποίησης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας, αφού, τόσο τα Ταμεία των εργαζόμενων, όσο και τα Ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών οφείλουν μεγάλο μέρος των προβλημάτων τους στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή.

Μ' αυτό το δεδομένο, χαρακτηρίζεται υποχρέωση της πολιτείας για την εξυγίανση του κλίματος στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, η ενεργοποίηση μηχανισμών σύλληψης της εισφοροδιαφυγής. Η ΓΣΕΒΕΕ παρατηρεί ότι η ως τώρα άνθηση της εισφοροδιαφυγής δεν ήταν αποτέλεσμα έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, αλλά αποτέλεσμα αποδυνάμωσης και αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών και οργάνων, που ήταν εντεταλμένα για τη σύλληψή τους.

Αναφερόμενη στη συγκρότηση ενός νέου Σώματος Δίωξης της εισφοροδιαφυγής, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει μέσα σε αυστηρά πλαίσια τήρησης της νομιμότητας, για την αποφυγή καταστάσεων κατάχρησης εξουσίας από τυχόν απονομή υπερεξουσιών. Σε σχέση μ' αυτό, υπενθυμίζεται ο τρόπος συγκρότησης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), στο οποίο απονεμήθηκαν υπερεξουσίες ελέγχου, στο όνομα της δίωξης της φοροδιαφυγής.

Επίσης, στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζει τα παρακάτω σοβαρά ζητήματα, που έχει θέσει επανειλημμένως η ΓΣΕΒΕΕ, όπως:

  • Κατάργηση κάθε εξαίρεσης περιοχών για ασφάλιση στο ΤΕΒΕ. Οι ειδικές περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται από το ίδιο το Ταμείο.
  • Ολοι οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να ασφαλίζονται κατ' αρχήν στα εργοδοτικά Ταμεία.
  • Να διευρυνθεί η αυτοτέλεια των Ταμείων σε διαχειριστικές και διοικητικές πράξεις. Το κράτος να εποπτεύει και όχι να διοικεί.
  • Ρύθμιση καθυστερούμενων οφειλών προς τα Ταμεία, όπως με το Ν. 2434/96.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ