Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΓΣΕΒΕΕ για το σ/ν κατά της εισφοροδιαφυγής

Εκφράζει την ανησυχία των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων για την ίδρυση ενός ακόμη Σώματος αστυνομικού χαρακτήρα

Τις θέσεις της για το σχέδιο νόμου κατά της εισφοροδιαφυγής, κατέθεσε με σχετικό υπόμνημα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Σύμφωνα με το περιεχόμενο του υπομνήματος που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί την εισφοροδιαφυγή σημαντική αιτία αιμορραγίας και αποσταθεροποίησης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας, αφού, τόσο τα Ταμεία των εργαζόμενων, όσο και τα Ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών οφείλουν μεγάλο μέρος των προβλημάτων τους στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή.

Μ' αυτό το δεδομένο, χαρακτηρίζεται υποχρέωση της πολιτείας για την εξυγίανση του κλίματος στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, η ενεργοποίηση μηχανισμών σύλληψης της εισφοροδιαφυγής. Η ΓΣΕΒΕΕ παρατηρεί ότι η ως τώρα άνθηση της εισφοροδιαφυγής δεν ήταν αποτέλεσμα έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, αλλά αποτέλεσμα αποδυνάμωσης και αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών και οργάνων, που ήταν εντεταλμένα για τη σύλληψή τους.

Αναφερόμενη στη συγκρότηση ενός νέου Σώματος Δίωξης της εισφοροδιαφυγής, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει μέσα σε αυστηρά πλαίσια τήρησης της νομιμότητας, για την αποφυγή καταστάσεων κατάχρησης εξουσίας από τυχόν απονομή υπερεξουσιών. Σε σχέση μ' αυτό, υπενθυμίζεται ο τρόπος συγκρότησης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), στο οποίο απονεμήθηκαν υπερεξουσίες ελέγχου, στο όνομα της δίωξης της φοροδιαφυγής.

Επίσης, στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζει τα παρακάτω σοβαρά ζητήματα, που έχει θέσει επανειλημμένως η ΓΣΕΒΕΕ, όπως:

  • Κατάργηση κάθε εξαίρεσης περιοχών για ασφάλιση στο ΤΕΒΕ. Οι ειδικές περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται από το ίδιο το Ταμείο.
  • Ολοι οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να ασφαλίζονται κατ' αρχήν στα εργοδοτικά Ταμεία.
  • Να διευρυνθεί η αυτοτέλεια των Ταμείων σε διαχειριστικές και διοικητικές πράξεις. Το κράτος να εποπτεύει και όχι να διοικεί.
  • Ρύθμιση καθυστερούμενων οφειλών προς τα Ταμεία, όπως με το Ν. 2434/96.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ