Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Πάλι κάτω από τα επίπεδα του '80!

Το τίμημα της σύγκλισης των δεικτών και του ανταγωνισμού των ξένων πολυεθνικών συνεχίζει να πληρώνει ο μεταποιητικός τομέας, καθώς οι μισοί κλάδοι (οι 10 στους 20) παρουσιάζουν σημαντική συρρίκνωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας

Κάτω από τα επίπεδα του 1980 κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα την περίοδο Γενάρη - Ιούλη 1997, καθώς ο σχετικός δείκτης με βάση το 100 ήταν 98,6. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1996, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μία ανεπαίσθητη άνοδο μόλις 0,2%. Αν τώρα λάβουμε υπόψη και τις χαμηλές επιδόσεις που παρουσίασε η ελληνική βιομηχανία το β τρίμηνο του 1997 (παρουσίασε τη χαμηλότερη αύξηση από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ), τότε προκύπτει το ασφαλές συμπέρασμα ότι η ελληνική μεταποιητική παραγωγή συνεχίζει να κινείται στα βαθιά νερά της ύφεσης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Είναι επίσης εμφανές ότι, όταν οι κρατούντες κάνουν λόγο για "ανάπτυξη", δεν αναφέρονται πλέον στους παραγωγικούς τομείς, οι οποίοι παρουσιάζουν τάσεις στασιμότητας και υποχώρησης, αλλά στον τριτογενή τομέα (στις υπηρεσίες), όπου ουσιαστικά ανακυκλώνεται το χρήμα. Ο περιορισμός της παραγωγικής δραστηριότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο εισόδημα, στα δημόσια έσοδα και την απασχόληση είναι μέρος του τιμήματος το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες εργαζόμενοι στα πλαίσια της σύγκλισης των ονομαστικών δεικτών της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε αύξηση 0,2%, ενώ από τη σύγκριση των δεικτών Ιούλης '97/'96 προκύπτει αύξηση 0,8%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η εξέλιξη των 20 επιμέρους βιομηχανικών κλάδων, όπου η παραγωγή στους μισούς από αυτούς συνεχίζει να κινείται κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα του 1980. Πρόκειται για τους κλάδους των ειδών διατροφής, των υφαντικών ειδών, των ειδών υπόδησης - ένδυσης, του ξύλου - φελλού, του δέρματος κλπ., οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ανταγωνισμό με τις ξένες βιομηχανίες.

Αντίθετα, πάνω από τη βάση κινείται η βιομηχανική παραγωγή στα ποτά, στον καπνό, στο χαρτί (με τάσεις όμως συρρίκνωσης τα τελευταία χρόνια), των προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη, των χημικών προϊόντων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ