Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Με σημαντική άνοδο έκλεισε το Σεπτέμβρη

Σημαντική άνοδος στο επίπεδο των τιμών των μετοχών καθώς και στη συναλλακτική κίνηση (δηλαδή τον όγκο των συναλλαγών), σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθήνας το μήνα Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο χρηματιστηριακών εξελίξεων της Ιονικής Τράπεζας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, κατά το μήνα Σεπτέμβρη 1997, ο γενικός δείκτης τιμών του συνόλου των μετοχικών τίτλων του Χρηματιστηρίου, που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην κύρια αγορά,αυξήθηκε κατά 359 μονάδες ή κατά 16,77% στο τέλος του μήνα, έναντι του τέλους του προηγούμενου μήνα. Σημαντική αύξηση (163,7%), σημείωσε και η μηνιαία αξία των συναλλαγών της κύριας αγοράς, που το Σεπτέμβρη έφτασε τα 538,6 δισ. δραχμές περίπου, έναντι 204,3 δισ. δραχμών τον προηγούμενο μήνα.

Στη μεγάλη άνοδο των τιμών των μετοχών και του όγκου των χρηματιστηριακών συναλλαγών, κατά το μήνα Σεπτέμβρη, συνέβαλαν η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών και επιχειρήσεων (σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις προκύπτουν ποσοστά αύξησης των κερδών για το α εξάμηνο του 1997 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πολλαπλάσια του πληθωρισμού).

Από το σύνολο των επιμέρους δεικτών της κύριας αγοράς, απώλειες σημείωσε το Σεπτέμβρη μόνο ο δείκτης του κλάδου των κλωστοϋφαντουργικών (-3,69%), ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη (μεγαλύτερη θετική μεταβολή) παρατηρήθηκαν στις μετοχές των εταιριών του κλάδου οινοπνευματωδών (+35,38%) και ειδών διατροφής (+33,13%).

Κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση των ασφαλιστικών εταιριών ΑΣΤΗΡ ΑΑΕ και ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΓΑ (και οι δύο θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας) με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ