Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Στο έλεος της "ελεύθερης" αγοράς

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει πολιτική συρρίκνωσης του κλάδου

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους πρατηριούχους υγρών καυσίμων η στάση των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί στους ίδιους η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά υγρών καυσίμων. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας κάνει λόγο για αδράνεια και αδιαφορία των υπευθύνων απέναντι στα αιτήματά τους, ενώ καταλογίζει άμεσα στον αρμόδιο υφυπουργό Μιχ. Χρυσοχοϊδη πρόθεση για συρρίκνωση των πρατηρίων, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη φαινομένων λαθρεμπορίας, για την οποία οι αρμόδιοι υπουργοί αποφεύγουν να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα. Καταγγέλλει δε, ότι οι πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων συνιστούν "μια σαφή πολιτική επιλογή. Είναι η επιλογή της δραστικής συρρίκνωσης του κλάδου μέσα από διαδικασίες ενός χωρίς κανόνες ανελέητου ανταγωνισμού της ζούγκλας, μια επιλογή άκρατου νεοφιλελευθερισμού και θεοποίησης της αγοράς, μια επιλογή που υπαγορεύουν και στηρίζουν οι πολυεθνικές των καυσίμων".

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αποφάσισε να βάλει τέρμα στο διάλογο που εδώ και έξι μήνες άρχισε με την κυβέρνηση, αφού η τελευταία όλο αυτό το διάστημα δεν προχώρησε στην υιοθέτηση κανενός αιτήματος του κλάδου. Τα αιτήματα που πρόβαλλαν προς όλους τους υπευθύνους οι πρατηριούχοι όλο αυτό το διάστημα σχετίζονται με:

  • Τη θέσπιση ωραρίου και σε πρώτη φάση μία στις δύο Κυριακές αργία, προκειμένου να μην εργάζονται οι πρατηριούχοι σαν σκλάβοι 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
  • Κυκλοφορία από τους πρατηριούχους ενός οχτάτονου βυτιοφόρου για τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, κάτι για το οποίο μάλιστα είχε ληφθεί και απόφαση πριν από δύο χρόνια χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί.
  • Την επιβολή υποχρεωτικών αποστάσεων των νεοϊδρυόμενων πρατηρίων από τα ήδη λειτουργούντα, όπως ίσχυε και πριν την κατάργησή τους από τον Α.Ανδριανόπουλο.
  • Τον καθορισμό ενδεικτικών τιμών των υγρών καυσίμων με βάση τα τιμολόγια αγοράς των πρατηριούχων από τις εταιρίες και όχι με βάση τις τιμές που διαμορφώνουν το λαθρεμπόριο και η νοθεία.
  • Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, μεταξύ των οποίων και τη σφράγιση των δεξαμενών των πρατηρίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ