ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
Η παγκόσμια οικονομική ανισότητα μεγαλώνει

To 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 40% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει μόλις το 1% του παγκόσμιου πλούτου!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα στοιχεία αυτά, όπως και άλλα, περιέχονται σε Εκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η έκθεση περιγράφει ένα μέρος των τεράστιων ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών, ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής ληστρικής πολιτικής στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Πιθανότατα, στην πραγματικότητα η ανισότητα να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού η συγκεκριμένη έκθεση στηρίζεται σε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή στην κατά κεφαλήν περιουσία, υπολογισμένη σε δολάρια.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, το πλουσιότερο 10% κατέχει το 85% του συνολικού πλούτου...

«Οι εισοδηματικές ανισότητες ολοένα και διευρύνονται τα τελευταία 20-25 χρόνια και αυτός είναι ο κύριος λόγος δημιουργίας των παραπάνω ανισοτήτων στην κατανομή του πλούτου», δήλωσε ο Τζέιμς Ντέιβις, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Western Ontario και ένας από τους συγγραφείς της συγκεκριμένης Εκθεσης.

Στο μέσο της κλίμακας για τη μέτρηση του πλούτου και της φτώχειας βρίσκεται το ετήσιο εισόδημα 2.200 δολαρίων. Ετσι όσοι έχουν εισόδημα μεγαλύτερο απ' αυτό, κατατάσσονται στο πρώτο μισό της λίστας, των «πλουσιότερων», ενώ όσοι έχουν μικρότερο εισόδημα βρίσκονται στο δεύτερο μισό, των «φτωχότερων».

Υπολογίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο την κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, στη Βόρεια Αμερική συγκεντρώνεται το 34%, στην Ευρώπη το 30%, στις πλούσιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας το 24%, ενώ από 3% συγκεντρώνουν η Λατινική Αμερική, η υπόλοιπη Ασία και η Κίνα. Τέλος, από 1% συγκεντρώνουν η Αφρική και η Ινδία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το πώς μοιράζεται ο παγκόσμιος πλούτος μεταξύ των μελών της «Λέσχης» όπου συμμετέχει το 10% των πλουσιότερων του κόσμου. Προκύπτει λοιπόν ότι το 25% συγκεντρώνεται στις ΗΠΑ, το 20% στην Ιαπωνία, το 8% στη Γερμανία, το 7% στην Ιταλία, το 6% στη Βρετανία, από 4% στη Γαλλία και την Ισπανία, από 2% στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Ταϊβάν, στη Νότια Κορέα και την Ολλανδία. Από 1% συγκεντρώνουν η Βραζιλία, το Μεξικό και η Αργεντινή. Τέλος, σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο συγκεντρώνεται το 13% του παγκόσμιου πλούτου.

Η «Λέσχη», όπου συμμετέχει το 1% των πλουσιότερων του πλανήτη (με περιουσία μεγαλύτερη των 500.000 δολαρίων), έχει 37 εκατομμύρια «μέλη». Το 37% των «μελών» προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 27% από την Ιαπωνία, το 6% από τη Βρετανία, το 5% από τη Γαλλία, το 4% από Ιταλία, το 4% από Γερμανία, το 2% από Καναδά, το 2% από Ολλανδία, το 1% από Ισπανία, το 1% από Ελβετία και το 1% από Ταϊβάν. Τέλος, το 10% προέρχεται από τον υπόλοιπο κόσμο.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η φτώχεια στη Γερμανία

«Το 13% του γερμανικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ή απειλείται από αυτήν», τονίζεται σε άρθρο «αναρτημένο» στην ιστοσελίδα της «Ντόιτσε Βέλε».

Το άρθρο στηρίζεται στα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα από το γερμανικό Σύνδεσμο Κοινωνικής Πρόνοιας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περίπου 10,6 εκατ. Γερμανοί είναι υποχρεωμένοι να ζουν με λιγότερο από το 60% του μέσου γερμανικού μισθού.

Από την έρευνα προκύπτει ότι περίπου οι μισοί από εκείνους που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας είναι αναγκασμένοι να κάνουν οικονομία στη θέρμανση και να αποφεύγουν τις επισκέψεις στο γιατρό, γιατί δεν είναι σε θέση να πληρώσουν.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Πρόνοιας διαπιστώνει συνεχή αύξηση των Γερμανών, που απειλούνται από τη φτώχεια και ζητάει από την κυβέρνηση μια πολιτική συνέπειας και συνέχειας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Την απάντηση, από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, ανέλαβε να δώσει ο επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, Βάλτερ Ράντεμαχερ, ο οποίος δήλωσε: «Δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με ένα απόλυτο μέγεθος, το οποίο μπορούμε να συγκρίνουμε με εκείνο μιας υπό ανάπτυξη χώρας. Πρόκειται για ένα σχετικό μέγεθος ορισμού της φτώχειας...».

Με λίγα λόγια, για την κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού οι φτωχοί Γερμανοί είναι πολύ πλουσιότεροι από τους φτωχούς Σουδανούς...

Επομένως, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να γίνουν οι φτωχοί, φτωχότεροι. Μέχρι να αρχίσουν να πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες θα είναι «σχετικά φτωχοί»!

Στην άποψη αυτή συμπυκνώνεται η φιλοσοφία και η πολιτική της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, η οποία αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ «ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΩΝ» Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ετσι, το ελάχιστο επιτόκιο αυξάνεται κατά 0,25% και διαμορφώνεται πλέον στο 3,5%, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε ισχύ στις 13 Δεκέμβρη 2006. Ως άμεση συνέπεια της νέας αύξησης των «ευρωεπιτοκίων» αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες.

ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ «ΒΙΟΛΙ» ΤΟΥ Παρά την έκτη αύξηση από την αρχή του έτους τα επιτόκια στην Ευρωζώνη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ. Οπως είπε ο κ. Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η απόφαση της ΕΚΤ για τη νέα αύξηση αναμένεται να συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό.

ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ... Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ», οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3,75% στις 8 Μάρτη του 2007 και στο 4% στο τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Το εάν θα επαληθευτούν οι παραπάνω προβλέψεις εξαρτάται κυρίως από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Θεωρητικά, η αύξηση των επιτοκίων οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης και επομένως στη συγκράτηση του πληθωρισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ