ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικός μαραθώνιος για το νέο σχέδιο απόφασης
  • Σειρά επαφών από Ρωσία και Κίνα στον αραβικό κόσμο
  • Αρνητικό το «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο» στην πρόταση Ανάν για πολιτικό διάλογο

Από την πρόσφατη συνάντηση του Κινέζου απεσταλμένου με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας
Από την πρόσφατη συνάντηση του Κινέζου απεσταλμένου με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ -ΚΑΪΡΟ.--

Φθάνει, σήμερα, στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά από σειρά επαφών που είχε στον Αραβικό Σύνδεσμο. Την ίδια ώρα, ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για το σχέδιο απόφασης που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ, εντείνονται οι διπλωματικές επαφές, με τη Μόσχα και το Πεκίνο να αναλαμβάνουν ενεργότερο ρόλο.

Οπως έγινε γνωστό, η Κίνα στέλνει νέο απεσταλμένο στις αραβικές χώρες αλλά και στο Παρίσι ενώ εντός Σαββατοκύριακου αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με αραβικές ηγεσίες και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, στις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, Μόσχα και Πεκίνο επιμένουν ότι το σχέδιο απόφασης που προτείνεται «δεν είναι ισορροπημένο», δεν καλεί «εξίσου και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις βιαιότητες», καταγγέλλει μόνο τη συριακή ηγεσία για «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και κάνει αναφορά σε όλες τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, ονομαστικά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και εκείνη που ζητά την αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία. Διπλωμάτες από τις δύο χώρες διαρρέουν σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν καμία απόφαση που «θ' ανοίγει το δρόμο για χρήση στρατιωτικής βίας σε βάρος της Συρίας».

Αναποτελεσματικό χαρακτήρισε, από το Κάιρο, το ενδεχόμενο επιλογής στρατιωτικής λύσης και ο Κόφι Ανάν, υποστηρίζοντας ότι στόχος της επίσκεψής του στη Δαμασκό είναι να επιτευχθεί «άμεσος τερματισμός των βιαιοτήτων εκατέρωθεν και έναρξη πολιτικής διαδικασίας διαλόγου». Εντονα αντέδρασε στην προοπτική αυτή το τμήμα εκείνο της συριακής αντιπολίτευσης που έχει βρει καταφύγιο στο «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο», που στήθηκε υπό τουρκική αιγίδα και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και αποτελείται κυρίως από δυνάμεις φίλα προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Ο επικεφαλής του, Γκαλιούν, εξέφρασε «απογοήτευση από τις θέσεις Ανάν», προέβλεψε «αποτυχία της διαμεσολάβησής του» και επανέλαβε την απροκάλυπτη έκκληση για ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση ζητώντας «άσκηση στρατιωτικής πίεσης στο καθεστώς της Δαμασκού», προοπτική που θέτουν επιτακτικά επί τάπητος, τις τελευταίες βδομάδες, μέσα από την πρόταση ανοιχτού εξοπλισμού της αντιπολίτευσης αραβικές χώρες όπως η Σ. Αραβία και το Κατάρ.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Εϊμος, ολοκλήρωνε την επίσκεψή της στην περιοχή με επισκέψεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Λίβανο, Μάουρα Κόνελι, προκαλούσε διπλωματική ένταση όταν σε συνάντησή της στο λιβανικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τη Βηρυτό «να παράσχει προστασία σε όσους Σύρους αναζητούν καταφύγιο στο έδαφός της χωρίς να είναι οπλισμένοι, ασχέτως αν πρόκειται για αμάχους ή για μέλη του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Κατηγορηματικά αρνητική και άμεση ήταν η αντίδραση της λιβανικής ηγεσίας, που τόνισε ότι θα παραμείνει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της απέναντι στους άμαχους πρόσφυγες και μόνο.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, το πρακτορείο SANA μετέδοσε ότι μεγάλες συγκεντρώσεις υπέρ του καθεστώτος πραγματοποιήθηκαν στη Δαμασκό και στη Χασάκα ενώ πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση μιλούσαν για νέες συγκρούσεις σε συνοικίες της Χομς, της Δαμασκού, αλλά και των επαρχιών της Χάμα και του Χαλεπιού.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Αντιδρούν στη «λιβυκή» εμπειρία

Ρωσία και Κίνα, των οποίων οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις είχαν απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τις εξελίξεις που ακολούθησαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη, «ξεσπάθωσαν» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατακρίνοντας τη «λιβυκή» εμπειρία και την προσπάθεια «μεταμόσχευσής» της στη Συρία.

Ετσι, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ εξέφρασε τις «ανησυχίες της Ρωσίας για τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στη Λιβύη, και μάλιστα με την υποστήριξη των αρχών, δημιουργήθηκε ειδικό κέντρο εκπαίδευσης των λεγόμενων Σύριων επαναστατών». Σύμφωνα με το Ρώσο αξιωματούχο, «οι εκπαιδευόμενοι» στέλνονται στη συνέχεια στη Συρία, με σκοπό «να πολεμήσουν εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης», προσθέτοντας πως «αυτό είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη του Διεθνούς Δικαίου. Επιπλέον, παρόμοιες ενέργειες υπονομεύουν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Βαν Μιν, δήλωσε, πως το Συμβούλιο Ασφάλειας πρέπει να διδαχτεί από τη δική του εμπειρία στη διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος. Ο Κινέζος αξιωματούχος σημείωσε, πως η σύγκρουση στη Λιβύη ήταν η αιτία για την παραπέρα διάδοση των όπλων, που αρνητικά επηρέασε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των γειτονικών με τη Λιβύη χωρών. Ο Βαν Μιν υπενθύμισε πως στην Εκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρεται πως οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ πραγματικά έχουν οδηγήσει σε απώλειες άμαχου πληθυσμού, επειδή στόχευαν τον άμαχο πληθυσμό, και όχι πάντα τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Και πρόσθεσε, πως η Κίνα υποστηρίζει την πρωτοβουλία για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος των αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.


Ι.Π.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επιμένει στο «πολεμικό κλίμα» η ισραηλινή ηγεσία

Νέες «κοινές εκκλήσεις» από την ομάδα των «6» προς την Τεχεράνη για συνεργασία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Επιμένει η ισραηλινή ηγεσία στην «καλλιέργεια κλίματος» κατά του Ιράν τη στιγμή που στους κόλπους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας γίνεται προσπάθεια από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να τηρηθεί μια σχετικά «κοινή στάση» τέτοια που να μην εντείνει τη, μεταξύ τους, ένταση λόγω των εξελίξεων στη Συρία. Η ομάδα των «6» (πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία, Κίνα - και Γερμανία) απευθύνθηκε εκ νέου από κοινού στην Τεχεράνη, καλώντας την «να επιτρέψει την απρόσκοπτη είσοδο των επιθεωρητών στην εγκατάσταση του Παρσίν» και εκφράζοντας την ελπίδα για «γρήγορη επίτευξη συμφωνίας με τη ΔΕΑΕ».

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή ηγεσία συνεχίζει να δίνει τροφή στη φημολογία περί ενδεχόμενου μονομερούς πλήγματος. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε ότι, παρά το ότι δέχτηκε να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία, «θεωρεί πάντα αποτελεσματικότερη την εξαπόλυση επιδρομών κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος». Την εκτίμηση Νετανιάχου φάνηκε να υποστηρίζει εμμέσως ο πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Μέιρ Ντάγκαν, που δήλωσε ότι «η ιρανική ηγεσία είναι εξαιρετικά λογική: Υπολογίζει την παραμικρή συνέπεια και κερδίζει χρόνο» για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ίσως ένας «αιφνιδιασμός» να ήταν αποτελεσματικότερος. Να «ισοσκελίσει» τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις αυτές προσπάθησε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Πέρες, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να δοκιμαστούν οι κυρώσεις.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να δώσει ένα τέλος στα δημοσιεύματα περί «συμφωνίας» μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ κατά την οποία η Ουάσιγκτον δελέασε το Τελ Αβίβ με τη χορήγηση υπερσύγχρονων όπλων, προκειμένου να «δείξει ανοχή» και να μην επιτεθεί μονομερώς στο Ιράν. Σε ανακοίνωση τονίζεται ότι οι Ομπάμα - Νετανιάχου, στη, μεταξύ τους, συνάντηση δε συζήτησαν τίποτε περί εξοπλισμού και περί χορήγησης στο Ισραήλ διατρητικών βομβών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δολοφονία «ακριβείας» από το Ισραήλ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Ζουχάιρ αλ Κάισι, επικεφαλής της οργάνωσης «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης», που είχε αναλάβει την ευθύνη για τη σύλληψη και κράτηση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ από τον Ιούνιο του 2006, ήταν ο στόχος της αεροπορικής επιδρομής με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, χθες το μεσημέρι, κατά της Λωρίδας της Γάζας. Εκτός από τον αλ Κάισι σκοτώθηκε και ο Μαχμούντ Χανίνι, που ήταν ένας από τους 1.000 Παλαιστινίους κρατουμένους που απελευθερώθηκαν, πριν από λίγο καιρό, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής για την απελευθέρωση του Σαλίτ. Ο Χανίνι καταγόταν από τη Δυτική Οχθη αλλά μετά την απελευθέρωσή του υποχρεώθηκε να εξοριστεί στη Γάζα. Κατά την επίθεση τραυματίστηκε και ένας τρίτος Παλαιστίνιος που δε γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία του.

Ο ισραηλινός στρατός προκλητικά υποστήριξε ότι η δολοφονική επιδρομή έγινε επειδή οι δολοφονημένοι «σχεδίαζαν» ...νέες επιθέσεις εντός ισραηλινού εδάφους. Οι «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» επιβεβαίωσαν ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης τους και προειδοποίησαν με σκληρά αντίποινα. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε και δεύτερη ισραηλινή επιδρομή όπου σκοτώθηκαν άλλοι δύο Παλαιστίνιοι χωρίς να γίνουν γνωστές άλλες λεπτομέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ