ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Συμβιβασμός καθ' υπόδειξη

«

Republika Makedonija - Skopje». Αυτή είναι η λύση που προτείνει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς στο «πρόβλημα» της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και έσπευσε ταχύτατα να αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση ως βάση για συνομιλίες.

Πιθανότατα, πρόκειται για την αρχή της διευθέτησης μιας εκρεμμότητας που «τραυμάτισε» την εξωτερική πολιτική της χώρας, τη συνειδητά μπλεγμένη στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγματων. Και ενώ επί δεκαπέντε χρόνια ήταν ορατό το φλεγόμενο βαλκανικό δάσος, η Ελλάδα έκανε πως δεν έβλεπε τη φωτιά, αφού και η ίδια είχε βάλει προσάναμμα. Αυτή είναι, τέλος, η πρόταση για μια διευθέτηση, η οποία είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει για άλλη μια φορά σαν παραμορφωτικός φακός, που θα διαστρεβλώσει τη σημερινή ευέλεκτη και ρευστή βαλκανική πραγματικότητα.

Μια ματιά μόνο στο παρελθόν αυτής της ιστορίας είναι αρκετή, για να διαπιστώσει κανείς πως πάντα λειτούργησε σαν πέπλο που κάλυψε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας - «πλην Λακεδαιμονίων» του ΚΚΕ, όπως είχε πει ο Λ. Κύρκος - στην εθνικιστική θέση που εκδήλωσαν με τα διαβόητα συλλλαλητήρια, αποπροσανατολίζοντας τις λαϊκές δυνάμεις από το να συνειδητοποιήσουν τις αιτίες για τα πραγματικά φλέγοντα ζητήματα.

Από το ξεκίνημά της στις 16/12/1991, που το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποδέχεται τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, για όλες τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις - εκτός του ΚΚΕ - το ζήτημα δεν ήταν ότι διαλυόταν η Γιουγκοσλαβία, ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας, αλλά οι τρεις όροι για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ. Με την υπόσχεση ότι θα ικανοποιηθούν οι ελληνικοί όροι, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία οδήγησε τελικά σε ξένες επεμβάσεις, πολέμους και αλλαγή συνόρων.

Η εσωτερική πολιτική διαμάχη και οι φιλοδοξίες του ΠΑΣΟΚ του Αν. Παπανδρέου ήταν οι παράγοντες που, σ' ένα μεγάλο βαθμό, οδήγησαν την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ βαθύτερα στο αδιέξοδο και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, αφού ήταν προσηλωμένη στις διαθέσεις της Ουάσιγκτον, η οποία ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο βαλκανικό παιχνίδι.

Η κυβέρνηση του Αν. Παπανδρέου ήταν αυτή που «τερμάτισε» τις συνομιλίες για μια συμβιβαστική λύση και επέβαλε εμπάργκο στα Σκόπια, βοηθώντας έτσι τον αποκλεισμό της Σερβίας που είχαν διατάξει οι Αμερικανοί. Οταν ολοκληρώθηκε ο στραγγαλισμός της Σερβίας, η κυβέρνηση του Αν. Παπανδρέου παρέδωσε την υπόθεση στην αμερικανική επιδιαιτησία με την ενδιάμεση συμφωνία που υπογράφηκε μόνο και μόνο, για να συντηρηθεί η εκρεμμότητα.

Εκτοτε, μετά την ενδιάμεση συμφωνία, η υπόθεση των Σκοπίων χάθηκε στα δικηγορικά γραφεία του Σ. Βανς και του Μάθιου Νίμιτς. Κατά καιρούς εμφανίζονται στο τραπέζι συμβιβαστικές προτάσεις, οι οποίες απορρίπτονται από την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η εκρεμμότητα υπονομεύει τη σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της χώρας. Η κρίση του 2001, λίγο έλειψε να διαλύσει το κράτος της ΠΓΔΜ, όταν εκδηλώθηκε το αντάρτικο του αλβανικού τμήματος του πληθυσμού της χώρας, με κινδύνους για τη χώρα μας και όχι μόνο.

Αυτό που κινητοποιεί σήμερα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι η επίγνωση της κατάστασης και η παραδοχή των άστοχων επιλογών της τελευταίας δεκαπενταετίας. Δυστυχώς, αυτό που επιβάλλει το «ρεαλισμό» των πρώην «μακεδονομάχων» είναι η επιδίωξη ανάληψης ρόλου στα πλαίσια της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τα συμφέροντά τους στα Βαλκάνια. Τώρα που η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, επιβάλλοντας την διά πολέμου και ξένης επέμβασης αλλαγή συνόρων, η ελληνική κυβέρνηση αποστρέφει την προσοχή της από το μείζον και ασχολείται με τις ανθυπολεπτομέρειες των διευθετήσεων.

Με άλλα λόγια, η υπόθεση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ αξιοποιείται, για μια ακόμη φορά, προκειμένου να αποστραφεί από τις λαϊκές συνειδήσεις η προσοχή από την ελληνική σύμπλευση με τα αμερικανικά σχέδια για το Κοσσυφοπέδιο. Ετσι, λοιπόν, ενώ δημιουργούνται οι συνθήκες που οικοδομούν πιθανά ένα νέο κεφάλαιο έντασης με την υπόθαλψη των αλβανικών οραμάτων για εθνική ολοκλήρωση, η ελληνική κυβέρνηση στρέφει τη συζήτηση στο δένδρο, αγνοώντας για μια ακόμη φορά το δάσος που ήδη έχει πιάσει φωτιά.

Ο όψιμος ρεαλισμός, με τον οποίο εμφανίζονται σήμερα όλοι αυτοί που φώναζαν τόσα χρόνια ότι «το όνομά μας είναι η ψυχή μας», φαντάζει τόσο αστείος μπροστά στο Republika Makedonija -Skopje που πρότεινε ο Αμερικανός διαμεσολαβητής. Αυτοί οι σημερινοί ρεαλιστές ήταν οι ίδιοι που απέρριπταν το Δεκέμβρη του 1992 στη Σύνοδο Κορυφής του Εδιμβούργου τη βρετανική πρόταση για συμβιβασμό που τόσο μοιάζει με τη σημερινή. Το «Μακεδονία - Σκόπια», που πρότειναν οι Βρετανοί, πόσο, άραγε, και σε τι διαφέρει από το σημερινό Republika Makedonija-Skopje του Νίμιτς;

Τι έχει αλλάξει από τότε; Οσο κι αν αναζητήσει κανείς τις αιτίες που οδηγούν στο σημερινό ρεαλισμό, σε ένα σημείο θα καταλήξει: Η «ωριμότητα» για το συμβιβασμό καλλιεργήθηκε στο θερμοκήπιο των αμερικανικών συμφερόντων που σήμερα «χαϊδεύουν» τα αλβανικά οράματα ολοκλήρωσης, προωθώντας τη δημιουργία του κράτους του Κοσσυφοπεδίου και μια ακόμη αλλαγή συνόρων.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ