ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο "λεωφορείο" με τον "πόθο" του Ουίλιαμς

"Τριαντάφυλλο στο στήθος", "Λεωφορείο ο πόθος", "Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι", "Γυάλινος κόσμος" και τόσα άλλα έργα, γραμμένα από τον μεγάλο Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα και πεζογράφο Τένεσι Ουίλιαμς. Στη ζωή και το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς αναφέρεται το ντοκιμαντέρ "Τένεσι Ουίλιαμς". Συγγραφέας που τα έργα του αγαπήθηκαν και από το θεατρικό, αλλά και κινηματογραφικό κοινό, έργα που αγγίζουν και αναδύουν το πάθος και τον ανθρώπινο πόνο. Ηρωες και ηρωίδες, βγαλμένοι από τα πάθη και της δικής του ζωής, που ζουν το δράμα των "γυάλινων" ονείρων. Γεννημένος το 1911 στο Κολόμπους του Μισισιπή, σπούδασε σε διάφορα Πανεπιστήμια και εργάστηκε σε υποδηματοποιείο. Από μικρός άρχισε να γνωρίζει τα δράματα της ζωής, μεγαλώνοντας μέσα σε μια οικογένεια γεμάτη τραυματικές εμπειρίες. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός και η αδελφή του ψυχικά άρρωστη, νοσηλεύτηκε στο φρενοκομείο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τόμας Λάνιερ. Το άλλαξε όταν το 1935 παίχτηκε το πρώτο του έργο στο Μέμφις του Τένεσι.

Οι παραμονές του Β Παγκοσμίου Πολέμου τον βρίσκουν σεναριογράφο της "Μέτρο Γκόλντουιν Μάγιερ". Η μεγάλη επιτυχία θα έρθει με τον "Γυάλινο κόσμο". Θα πάρει το βραβείο των Κριτικών της Νέας Υόρκης, ενώ το έργο θα θεωρηθεί σταθμός στην ιστορία του αμερικανικού θεάτρου. Στη συνέχεια τα περισσότερα έργα του γνώρισαν και αυτά μεγάλες επιτυχίες. Μεταξύ αυτών, ο "Ορφέας στον Αδη", το "Γλυκό πουλί της νιότης", "Καλοκαίρι και καταχνιά", "Λυσσασμένη γάτα" και η "Νύχτα της Ιγκουάνα". Πολλά από τα έργα του, μεταφέρθηκαν στην οθόνη, όπως ο "Γυάλινος κόσμος", το "Λεωφορείο ο πόθος" και το "Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι". Τα πρόσωπα των έργων του πάσχουν. Παλεύουν να ξεφύγουν από το θάνατο, τη μοναξιά, τη σκληρή πραγματικότητα, τα προδομένα όνειρα, πλάθοντας το φανταστικό τους κόσμο και ζώντας μέσα από τους ανεκπλήρωτους έρωτες. Ο Ουίλιαμς επέδρασε καθοριστικά στο αμερικανικό θέατρο και στον κινηματογράφο, γράφοντας έργα με "ψυχή". Το γράψιμο για τον Ουίλιαμς ήταν πάντα "μια φυγή από την πραγματικότητα", στην οποία πάντα ένιωθε "στενόχωρα".

Η "Νύχτα της Ιγκουάνα" είναι η τελευταία επιτυχία του. Με το επόμενο έργο του, "Το τρενάκι δε σταματά εδώ", αρχίζουν οι αποτυχίες του. Ο ίδιος έλεγε πως κατάφερε να επιβιώσει ύστερα από πολλούς αγώνες και πολλές ήττες και καταστροφές. "Θα επιβιώσω λοιπόν και παρά την αποτυχία". Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε σ' ένα νησάκι κοντά στη Φλόριντα. Εχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στη μητέρα του, ο θάνατός της ήταν γι' αυτόν ένα μεγάλο πλήγμα. Ο θάνατος και του αγαπημένου του Φρανκ Μέρλο, θα τον οδηγήσει στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ενώ θα ταραχτεί σοβαρά και ο ψυχικός του κόσμος. Μέσα από όλες αυτές τις αντιξοότητες, θα προσπαθήσει να ξαναβρεί τον εαυτό του, αλλά ποτέ μάλλον δε θα τα καταφέρει. Το Φλεβάρη του 1983, θα βρεθεί νεκρός σ' ένα μοναχικό δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη. Το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί από το πρώτο κρατικό κανάλι είναι αμερικανικής παραγωγής και γυρίστηκε το 1994 (Δευτέρα ΕΤ-1 16.30).

Μαλ και Λισιέν

Τον διάλεξε βοηθό του ο Ζακ Υβ Κουστώ για ένα υποβρύχιο φιλμ, τον "Κόσμο της σιωπής" και βρέθηκε με μια βραβευμένη ταινία σε ηλικία μόλις 24 χρόνων. Ο λόγος για τον Λουί Μαλ, τον Γάλλο σκηνοθέτη, που χάθηκε την περασμένη χρονιά. Γεννημένος το 1932, παιδί πλούσιας αστικής οικογένειας ο Λουί Μαλ σπούδασε στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών Κινηματογράφου στο Παρίσι. Μετά την επιτυχία που είχε με τη συνεργασία του για το φιλμ του Κουστώ, δούλεψε ως βοηθός του Μπρεσόν. Στον κινηματογραφικό χώρο όμως αναδεικνύεται το 1957, με το ατμοσφαιρικό θρίλερ "Ασανσέρ για δολοφόνους". Μετά από ένα χρόνο ακολουθεί η ταινία του "Οι εραστές", που καθιερώνει τον Μαλ ως έναν από τους κυριότερους εκπροσώπους της νουβέλ - βαγκ. Ο Γάλλος δημιουργός θα συνεχίσει την καριέρα του με άλλες σημαντικές ταινίες, όπως την "Ζαζί στο Μετρό" και τη "Φλόγα που τρεμοσβήνει" και τον "Λακόμπ Λισιέν". Αργότερα θα ακολουθήσει μια νέα πορεία του Μαλ, αυτή τη φορά στην Αμερική, με το "Μαύρο φεγγάρι", με την "Κουκλίτσα της Νέας Ορλεάνης", με το "Ατλάντικ Σίτι" και το "Αλαμο Μπέι". Ο Μαλ κυρίως προσανατολίζεται προς τον μοντερνισμό, προσπαθώντας να διερευνήσει την ανθρώπινη ύπαρξη και τη σύγχρονη κοινωνία. Η ταινία του "Λακόμπ Λισιέν", που τη γύρισε το 1973, είναι μία αμφιλεγόμενη ταινία κι αυτό γιατί κεντρικός του ήρωας είναι ένας νεαρός δωσίλογος στη γερμανική κατοχή. Ο Μαλ κοιτάζει με ψυχραιμία και συμπάθεια τον νεαρό ήρωα, που παρασύρεται και γίνεται συνεργάτης των Γερμανών. Ο δεκαεξάχρονος Λακόμπ Λισιέν κυνηγάει λαγούς στον ελεύθερο χρόνο του, όταν ξεσπάει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Γαλλία περνά στη γερμανική κατοχή και ο Λισιέν βρίσκεται στο πλευρό των Γερμανών, στέλνοντας στο απόσπασμα Γάλλους πατριώτες της αντίστασης. Ο Λισιέν θα αγαπήσει μια Εβραιοπούλα και στο τέλος, θα φανεί πως παραστράτισε. Τους δύο νεαρούς ήρωες ερμηνεύουν ερασιτέχνες. Το ρόλο του Λακόμπ ο Πιερ Μπλελ και της Εβραιοπούλας η Ορόρ Κλεμάν (Σάββατο SEVEN X 18.00).

Σκηνή από την ταινία του Λουί Μαλ "Λακόμπ Λισιέν"

Τένεσι Ουίλιαμς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ