ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προετοιμασία για πλήρη ενσωμάτωση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

Ενεργός ο ρόλος και της ελληνικής κυβέρνησης

Οι ελληνικές «απελευθερωτικές» δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο
Οι ελληνικές «απελευθερωτικές» δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο
ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ισχυρά εμπόδια συναντούν οι προσπάθειες του Σλοβένου πρωθυπουργού Μπουρούτ Παχόρ να πείσει τις ηγεσίες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου να συμμετάσχουν στην περιφερειακή συνδιάσκεψη Σλοβενίας - Κροατίας για το «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» των δυτικών Βαλκανίων.

Ο Παχόρ, μεταβαίνοντας την Τρίτη στην Πρίστινα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, μεταφέροντάς του τον όρο που έθεσε το Βελιγράδι, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη της 20ής του μήνα: Η αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων αξιωματούχων να χρησιμοποιήσει σαν επίσημο όνομα το «UNMIK-Kosovo», όπου το πρώτο συνθετικό δεν είναι παρά η σύντομη ονομασία της αποστολής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο. Προφανής στόχος των Σέρβων είναι να αναγκάσουν την Πρίστινα να επαναδιαπραγματευτεί το καθεστώς του προτεκτοράτου, το οποίο για το Βελιγράδι δεν είναι καθόλου «λυμένο και τετελεσμένο» γεγονός και προεξοφλεί πως θα τεθεί επί τάπητος αμέσως μόλις το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας στη Χάγη βγάλει την απόφασή του για τη νομιμότητα ή όχι της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας στο Κοσσυφοπέδιο...

Επίσημα, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών δε δημοσιοποίησε τη στάση του στον όρο του Βελιγραδίου. Απέφυγε εντούτοις να προκαλέσει εκ νέου το Βελιγράδι - μια που αυτήν την περίοδο επιχειρεί να εφαρμόσει το σχέδιο ΗΠΑ - ΕΕ για «ενσωμάτωση» του βόρειου Κοσσυφοπεδίου και τερματισμό της όποιας σερβικής επιρροής στην περιοχή. Ετσι, ο Θάτσι αρκέστηκε να εκφράσει την «ετοιμότητα» της κυβέρνησής του «να συμμετάσχει σε κάθε διεθνή πρωτοβουλία και περιφερειακή συνδιάσκεψη»...

Ο Παχόρ, από την πλευρά του, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή όλων των ηγετών από τις βαλκανικές χώρες, προβλέποντας ότι η συνδιάσκεψη θα είναι «ιστορική και επιτυχής».

Το ίδιο διάστημα, προβληματισμός ακόμη και αντιπαράθεση φαίνεται πως επικρατεί στην ΕΕ σχετικά με την έτερη συνδιάσκεψη που ετοιμάζει για τα δυτικά Βαλκάνια η Ισπανική Προεδρία για τα μέσα του ερχόμενου Μάη. Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι προβληματίζονται για τη σκοπιμότητα της πρότερης διοργάνωσης της συνδιάσκεψης για την περιοχή από μία χώρα - μέλος της ΕΕ (Σλοβενία) και μία χώρα που ακόμη δεν είναι μέλος (Κροατία).

Πάντως, οι ΗΠΑ δεν ασχολούνται με τέτοιες «λεπτομέρειες», καθώς γι' αυτές προέχει η πλήρης ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρω-ατλαντικές δομές, με πρόσχημα την τεχνητή «περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη» και απώτερο στόχο τους τη διαφύλαξη ζωτικών ενεργειακών και άλλων στρατηγικών συμφερόντων τους. Δεν είναι τυχαίο πως η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, με αφορμή τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, σημείωσε την «ουσιαστική σπουδαιότητα» που έχει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη... Αλλωστε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει άμεση και ενεργή συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή (πρόσφατο είναι και το ταξίδι του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα).

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Εμπορικοί «πόλεμοι» και συνεργασίες

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, το αμερικάνικο Κογκρέσο είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη διαδικασία κατάργησης της αντιρωσικής τροπολογίας Τζέξον - Βένικ, που περιορίζει το ρωσο-αμερικανικό εμπόριο και αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ.

Να σημειωθεί πως η τροπολογία Τζέξον - Βένικ εγκρίθηκε κατά την ψήφιση του νόμου για το εμπόριο των ΗΠΑ το 1974. Η ουσία της είναι ο περιορισμός του εμπορίου με τις χώρες που εμποδίζουν την ελεύθερη μετανάστευση των Εβραίων. Η ΕΣΣΔ κατατάχτηκε σ' αυτές τις χώρες. Η τροπολογία ισχύει μέχρι σήμερα κι αφορά τη Ρωσία, ενώ επίσημα η τροπολογία δεν ισχύει για τέσσερις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, την Κιργισία, τη Γεωργία, την Αρμενία και την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίν Κοσατσόφ, πρόεδρο της επιτροπής για τα διεθνή ζητήματα της Κρατικής Δούμας, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης της τροπολογίας Τζέξον - Βένικ για τη Ρωσία, χωρίς, ωστόσο, να της παραχωρείται το καθεστώς του μόνιμου εμπορικού εταίρου της Ουάσιγκτον, που αποτελεί βασικό στόχο για την εξάλειψη της συγκεκριμένης τροπολογίας. Οπως ισχυρίζεται ο Κοσατσόφ, οι Αμερικανοί βουλευτές προσπαθούν να βρουν καθαρό νομικό τρόπο για να εφαρμόσουν μια μεσοβέζικη κατάργηση της τροπολογίας. Η Ρωσία από τη μεριά της εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της γι' αυτήν την εξέλιξη.

Η μεσοβέζικη κατάργηση της τροπολογίας, χωρίς παραχώρηση του μόνιμου καθεστώτος του εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ, εμποδίζει την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Οπως σημειώνει ο Ντμίτρι Σούσλοφ, υποδιευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του Συμβουλίου της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής: «Η Ρωσία μπορεί να ενταχτεί στον ΠΟΕ μόνο εάν υπάρχουν κανονικές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η μερική κατάργηση, που εξετάζεται τώρα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το πιο πιθανόν, δε θα επιτρέπει στη Ρωσία να το κάνει. Η ένταξη θα είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση της πραγματικής διευθέτησης των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ».

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να συμφωνήσει με τη Μόσχα για την ανανέωση των εξαγωγών στη Ρωσία του πουλερικού κρέατος, που είχε κατακλύσει τη Ρωσία την πρώτη περίοδο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, επί Γιέλτσιν, κι είχε μείνει στην καθημερινή ορολογία ως... «τα μπουτάκια του Μπους». Οι εισαγωγές αυτού του πουλερικού κρέατος απαγορεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, αφού χαρακτηρίστηκε «βλαβερό για την υγεία» από τις υγειονομικές αρχές της Ρωσίας.

Ετσι, στη Ρωσία αναμένεται την Κυριακή 28/3 αντιπροσωπεία των ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί εκ νέου το ζήτημα.

Οι μερικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται πως ο «πουλερικός πόλεμος» με τις ΗΠΑ ξεκίνησε, επειδή η Ρωσία προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να σπρώξει τις ΗΠΑ στην κατάργηση της περιβόητης τροπολογίας και στην επιτάχυνση της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ.


Ι. Π.

ΥΕΜΕΝΗ
Πρόσκληση σε διάλογο υπό απειλές

ΣΑΝΑ'Α.--

Ολοένα και πιο αντιφατική είναι η στάση της υεμενίτικης ηγεσίας απέναντι στο διογκούμενο αυτονομιστικό κίνημα στο νότο. Ενα κίνημα που τους τελευταίους μήνες έχει κάνει δυναμική επανεμφάνιση με αλλεπάλληλες διαδηλώσεις που σημαδεύτηκαν και από συγκρούσεις, τόσο μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής, όσο και από ανταλλαγές πυρών ενόπλων μαχητών, από την μία, και δυνάμεων του στρατού από την άλλη.

Ο Πρόεδρος Σάλεχ κάλεσε σε διάλογο τις αυτονομιστικές δυνάμεις υποστηρίζοντας ότι «η υεμενίτικη κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τη λογική του διχασμού, του μίσους και της βίας». Δήλωσε έτοιμος για «συζητήσεις σε βάθος» και πρόθυμος «να δεχθεί πολιτικά αιτήματα και να ανταλλαχθούν απόψεις πάνω σε αυτά».

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, στενοί συνεργάτες του Σάλεχ προειδοποιούσαν ότι «δεν πρόκειται ν' ανεχτούν άλλο την αναρχία και τις αντιδράσεις στο νότο» καλλιεργώντας κλίμα στρατιωτικής αιματηρής καταστολής. Απείλησαν, δε, ότι «σε λίγο θα καούν όλα τα αυτονομιστικά λάβαρα» και συνόδευσαν τις απειλές αυτές με εξαπόλυση πολλαπλών επιδρομών του στρατού κατά πιθανολογούμενων κρησφυγέτων αυτονομιστών. Δε δόθηκε καμία πληροφορία για το τι ακριβώς συνέβη στις επιδρομές αυτές και πολλοί εκτιμούν ότι και οι «συμφιλιωτικές» δηλώσεις Σάλεχ αποσκοπούν σε μια επιφανειακή αποκλιμάκωση που θα συνοδευτεί από σκληρή στρατιωτική καταστολή των αυτονομιστικών διαμαρτυριών.

Υπενθυμίζεται ότι η βόρεια ισλαμική Υεμένη και η νότια πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης ενώθηκαν το 1990, μετά από χρόνια εχθροπραξιών και υπόσκαψης του νότου από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Το 1994 σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις, στις οποίες επικράτησε ο στρατός των βορείων. Εκτοτε, ο πληθυσμός του νότου καταγγέλλει διακρίσεις σε βάρος του, σε όλα τα επίπεδα, εκδίωξη νοτίων από θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και διαρκή επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ