Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προετοιμασία για πλήρη ενσωμάτωση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

Ενεργός ο ρόλος και της ελληνικής κυβέρνησης

Οι ελληνικές «απελευθερωτικές» δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο
Οι ελληνικές «απελευθερωτικές» δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο
ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ισχυρά εμπόδια συναντούν οι προσπάθειες του Σλοβένου πρωθυπουργού Μπουρούτ Παχόρ να πείσει τις ηγεσίες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου να συμμετάσχουν στην περιφερειακή συνδιάσκεψη Σλοβενίας - Κροατίας για το «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» των δυτικών Βαλκανίων.

Ο Παχόρ, μεταβαίνοντας την Τρίτη στην Πρίστινα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, μεταφέροντάς του τον όρο που έθεσε το Βελιγράδι, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη της 20ής του μήνα: Η αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων αξιωματούχων να χρησιμοποιήσει σαν επίσημο όνομα το «UNMIK-Kosovo», όπου το πρώτο συνθετικό δεν είναι παρά η σύντομη ονομασία της αποστολής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο. Προφανής στόχος των Σέρβων είναι να αναγκάσουν την Πρίστινα να επαναδιαπραγματευτεί το καθεστώς του προτεκτοράτου, το οποίο για το Βελιγράδι δεν είναι καθόλου «λυμένο και τετελεσμένο» γεγονός και προεξοφλεί πως θα τεθεί επί τάπητος αμέσως μόλις το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας στη Χάγη βγάλει την απόφασή του για τη νομιμότητα ή όχι της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας στο Κοσσυφοπέδιο...

Επίσημα, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών δε δημοσιοποίησε τη στάση του στον όρο του Βελιγραδίου. Απέφυγε εντούτοις να προκαλέσει εκ νέου το Βελιγράδι - μια που αυτήν την περίοδο επιχειρεί να εφαρμόσει το σχέδιο ΗΠΑ - ΕΕ για «ενσωμάτωση» του βόρειου Κοσσυφοπεδίου και τερματισμό της όποιας σερβικής επιρροής στην περιοχή. Ετσι, ο Θάτσι αρκέστηκε να εκφράσει την «ετοιμότητα» της κυβέρνησής του «να συμμετάσχει σε κάθε διεθνή πρωτοβουλία και περιφερειακή συνδιάσκεψη»...

Ο Παχόρ, από την πλευρά του, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή όλων των ηγετών από τις βαλκανικές χώρες, προβλέποντας ότι η συνδιάσκεψη θα είναι «ιστορική και επιτυχής».

Το ίδιο διάστημα, προβληματισμός ακόμη και αντιπαράθεση φαίνεται πως επικρατεί στην ΕΕ σχετικά με την έτερη συνδιάσκεψη που ετοιμάζει για τα δυτικά Βαλκάνια η Ισπανική Προεδρία για τα μέσα του ερχόμενου Μάη. Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι προβληματίζονται για τη σκοπιμότητα της πρότερης διοργάνωσης της συνδιάσκεψης για την περιοχή από μία χώρα - μέλος της ΕΕ (Σλοβενία) και μία χώρα που ακόμη δεν είναι μέλος (Κροατία).

Πάντως, οι ΗΠΑ δεν ασχολούνται με τέτοιες «λεπτομέρειες», καθώς γι' αυτές προέχει η πλήρης ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρω-ατλαντικές δομές, με πρόσχημα την τεχνητή «περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη» και απώτερο στόχο τους τη διαφύλαξη ζωτικών ενεργειακών και άλλων στρατηγικών συμφερόντων τους. Δεν είναι τυχαίο πως η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, με αφορμή τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, σημείωσε την «ουσιαστική σπουδαιότητα» που έχει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη... Αλλωστε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει άμεση και ενεργή συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή (πρόσφατο είναι και το ταξίδι του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ