ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Λέοναρντ Κοέν

Πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων (21 Σεπτέμβρη 1934 - 10 Νοέμβρη 2016) ο Καναδός λογοτέχνης, συνθέτης και τραγουδιστής Λέοναρντ Κόεν ή Κοέν.

Γιος ευκατάστατου Εβραίου έμπορου υφασμάτων, τον οποίο έχασε όταν ήταν σε ηλικία έξι ετών. Εφηβος έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του μουσικού γκρουπ «Buckskin Boys», το οποίο έπαιζε μουσική κάντρι. Αργότερα, τον καιρό που ήταν σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο McGill, εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα που τον έκαναν γνωστό στους καναδικούς λογοτεχνικούς κύκλους. Το 1963 εγκαταστάθηκε στην Υδρα, όπου συνέχισε να γράφει. Με το μυθιστόρημα «Beautiful Losers» (Θαυμάσιοι αποτυχημένοι, 1966), γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας. Ωστόσο, το 1967 αποφάσισε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, για να αφοσιωθεί στη μουσική.

Σε συναυλίες φολκ στις ΗΠΑ το 1967, η τραγουδίστρια Τζούντι Κόλινς (Judy Collins) έκανε γνωστό το τραγούδι του Κοέν «Suzanne». Ετσι, την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Songs of Leonard Cohen». Ακολούθησαν πολλοί άλλοι δίσκοι, μεταξύ των οποίων και ο δίσκος «Songs of Love and Hate» που περιέχει το τραγούδι - ύμνο στην αγάπη και τη μοναξιά «Famous Blue Raincoat» (1971) με τη φωνή της Τζένιφερ Γουάρνς (Jennifer Warnes).

Το 1992 κυκλοφόρησε τον πιο πολιτικοποιημένο δίσκο του με τίτλο «The Future». Ενα από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι το «Dance me to the end of love». Και παρά το γεγονός ότι θεωρείται πως είναι ένα ερωτικό τραγούδι, γράφτηκε με αφορμή τα ναζιστικά κρεματόρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ίδιος ο Λ. Κοέν σε συνέντευξή του λέει: «(...) το συγκεκριμένο τραγούδι ήρθε για μένα απλά επειδή γνώριζα ή άκουγα ότι δίπλα στα κρεματόρια, σε κάποια στρατόπεδα θανάτου υπήρχε μία ομάδα μουσικών που αποτελούνταν από ένα κουαρτέτο εγχόρδων, οι οποίοι υποχρεώνονταν να παίζουν κάθε φορά που εξελισσόταν η διαδικασία αυτής της φρίκης. Και αυτούς τους ανθρώπους που έπαιζαν, τους περίμενε η ίδια τρομακτική μοίρα. Και υποχρεώνονταν να παίζουν κλασική μουσική, την ώρα που οι συγκρατούμενοί τους θανατώνονταν και καίγονταν. Αυτή η μουσική, λοιπόν, το "χόρεψέ με στην ομορφιά σου με ένα φλεγόμενο βιολί", εννοεί συμβολικά σαν ομορφιά το τέλος της ύπαρξης και το στοιχείο του πάθους που διέπει κάθε ολοκλήρωση».

Εκδηλώσεις στα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ

Θέατρο, σινεμά, μουσική, αλλά και καλλιτεχνικές συναντήσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ τις επόμενες μέρες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον Νοέμβρη έχει ως εξής:

  • Αύριο Κυριακή, 19.30 «Το καπνισμένο τσουκάλι» παρουσίαση του έργου του Χρήστου Λεοντή σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου από μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου της Ηλιούπολης.
  • Σάββατο, 19 Νοέμβρη, 18.30 «Οι μουσικοί της Βρέμης και η Τόλμη των παραμυθιών» από την ομάδα «ΤΡΟΜΠΕΤΙΝΙ», θεατρική και μουσική παράσταση για παιδιά.
  • Κυριακή, 20 Νοέμβρη, 19.30 προβολή της ταινίας «Θωρηκτό Ποτέμκιν», προλογίζει ο σκηνοθέτης Σήφης Στάμου.
  • Κυριακή, 27 Νοέμβρη 19.30, «Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω....» θεατρικό αναλόγιο με ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα.

Ακόμα σήμερα Σάββατο, στη 1 μ.μ., γίνεται στο Στέκι η πρώτη συνάντηση των Μουσικών Σχημάτων της ΚΝΕ (Σύνολα κλασικής μουσικής, λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα, ροκ, έντεχνο, τζαζ σχήμα), ενώ αύριο Κυριακή, στις 5 μ.μ., γίνεται συνάντηση μαθητών για τα μαθήματα μουσικής (κλασική κιθάρα, μπουζούκι, φωνητική, θεωρία μουσικής). Για πληροφορίες και συμμετοχές στο e-mail: steki@kne.gr και στο τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).

Στην Καλαμάτα

Αντίστοιχα στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», στην Καλαμάτα, σήμερα Σάββατο, στις 8 μ.μ., γίνεται παρουσίαση του βιβλίου «Δε δουλώνω, δεν απογράφω» της Ν. Αποστολοπούλου. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Κ. Ρεϊτζόπουλο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ και θα διαβαστούν αποσπάσματα από βιβλία της συγγραφέως. Επίσης, στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο με παλιότερη συνέντευξη της Ν. Αποστολοπούλου.

Ο «Καρυοθραύστης» από τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας

Η πιο συγκινητική ιστορία του κλασικού μπαλέτου ζωντανεύει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ. Ο «Καρυοθραύστης» από τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας με την ευφάνταστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά και την αξεπέραστη μουσική του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι καθιερώθηκε ως μία από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις, η οποία παρόλο που μετράει 124 χρόνια ζωής έχει όλη τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της πρώτης παρουσίασής της. Διατηρεί ανέγγιχτα από το χρόνο όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τα παιδικά όνειρα να φαίνονται πραγματοποιήσιμα.

Η πρεμιέρα του «Καρυοθραύστη» δόθηκε στις 18 Δεκέμβρη του 1892 στο Θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη και το κοινό τον υποδέχτηκε με συγκλονιστικό χειροκρότημα. Ηταν η βραδιά που ο Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι ένιωθε, για ακόμα μία φορά απόλυτα δικαιωμένος. Η μουσική του συνδυάστηκε μοναδικά με το λιμπρέτο που βασίστηκε στο παραμύθι «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν και το οποίο διασκεύασε αριστοτεχνικά ο Αλέξανδρος Δουμάς. Ο Μαριούς Πετιπά εξέπληξε τους πάντες με τη χορογραφία του.

Η ιστορία του «Καρυοθραύστη» διαδραματίζεται την Παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γερμανική πόλη, όπου η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της. Ανοίγοντάς το βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Οταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο σαλόνι για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιγνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτήν τη μάχη, ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα. Στη δεύτερη πράξη παρακολουθούμε την Κλάρα και τον Πρίγκιπα - Καρυοθραύστη να κάνουν ένα μαγικό ταξίδι, πρώτα στη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού και έπειτα στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Ζαχαρένιας νεράιδας. Το όνειρο δεν κρατάει πολύ. Καθώς ξημερώνουν Χριστούγεννα, η μικρή Κλάρα ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι ο γοητευτικός πρίγκιπας των ονείρων της έχει μεταμορφωθεί ξανά στον καρυοθραύστη που της χάρισε ο νονός της.

Τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας είναι από τις πιο δυναμικές σχολές του κλασικού μπαλέτου στη Μόσχα. Με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Βατσεσλάβ Γκορντέεφ, χορευτή παγκοσμίου φήμης που για πολλά χρόνια υπήρξε αστέρι των Μπαλέτων Μπολσόι, τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας συνεχίζουν την παράδοση της μεγάλης ρωσικής σχολής, κερδίζοντας αναγνώριση, αναβιώνοντας παραστάσεις που αντέχουν στο χρόνο και χαρίζοντας συγκίνηση και έμπνευση.

Το Εθνικό Θέατρο στη Μόσχα

Η μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το ιστορικό θέατρο «Βαχτάνγκοφ» της Μόσχας, στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, ταξιδεύει για να παρουσιαστεί στη Μόσχα, στις 12, 13 και 14 Νοέμβρη, στο θέατρο «Βαχτάνγκοφ». H παράσταση θα επαναληφθεί στην Αγία Πετρούπολη στις 2 και 3 Δεκέμβρη.

Η σκηνοθεσία είναι του Ρίμας Τούμινας. Πρόκειται για μία σπουδαία συμπαραγωγή με Ρώσους και Ελληνες ηθοποιούς, και τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο. Η απόδοση των χορικών είναι της Ελσας Ανδριανού, ενώ την πρωτότυπη μουσική των χωρικών έχει γράψει ο Θοδωρής Αμπαζής.

Σκηνογράφος: Adomas Jacovskis. Ενδυματολόγος: Maksim Obrezkov. Συνθέτης: Faustas Latenas. Σύνθετης χορικών: Θοδωρής Αμπαζής. Φωτιστής: Narek Tumanian. Χορογράφος: Andzelika Cholina. Δραματολόγος / ακαδημαϊκός σύμβουλος: Dmitry Trubothckin.

Χορός: Ilya Algaer, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Θανάσης Βλαβιανός, Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Κώστας Κοράκης, Δαυίδ Μαλτέζε, Λεονάρδος Heifetz-Μπατής, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Στάμος, Σπύρος Τσεκούρας. Παιδιά: Αφροδίτη Αντωνάκη, Γεωργία Μητροπούλου. Η παράσταση είναι δίγλωσση και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα Ρωσικά στα σημεία του ελληνικού κειμένου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ