ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ισραηλινή πρόκληση με επέκταση εποικισμού

Συγκεχυμένες οι αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Προεδρίας, καθώς ο ένας διαπραγματευτής επιβεβαιώνει επανάληψη των συνομιλιών με το Ισραήλ και ο άλλος το διαψεύδει

Αυτή την εικόνα αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Παλαιστίνιοι

Associated Press

Αυτή την εικόνα αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Παλαιστίνιοι
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αντικρουόμενες ήταν, μέχρι χτες βράδυ, οι πληροφορίες για το αν τελικά η Παλαιστινιακή Προεδρία θα επαναλάβει τις συνομιλίες με το Ισραήλ, μετά από την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, την Κυριακή, να επεκτείνει τον εποικισμό Γκιβάτ Ζέεβ στη Δ. Οχθη. Ο Πρόεδρος Αμπάς έχει ξεκαθαρίσει ότι ο «διάλογος» είναι στρατηγική επιλογή και ο Αχμάντ Κορέι επιβεβαίωνε «επανάληψη των επαφών την επόμενη βδομάδα», αν και καταδίκασε την απόφαση για τον εποικισμό.

Ο έτερος διαπραγματευτής, όμως, Σάεμπ Ερακάτ, αργότερα, διέψευδε ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις όσο ισχύει η απόφαση για τον εποικισμό. Ως «επιπλέον απόδειξη ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί την ειρήνη», χαρακτήρισε την απόφαση επέκτασης ο Αραβικός Σύνδεσμος, προβλέποντας κατάρρευση της όποιας «διαδικασίας» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το θέμα του εποικισμού φέρεται να κυριάρχησε και στη συνάντηση της Ισραηλινής υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και της Αμερικανίδας ομολόγου της. Η Ράις, δημόσια, δεν έκανε σχόλιο αλλά σύμφωνα με διαρροές ζήτησε «ν' αποφευχθούν όλες οι ενέργειες που προκαλούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις». Εκτός της Λίβνι που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Πέρες επισκέπτεται το Παρίσι, όπου ο Πρόεδρος Σαρκοζί δεν παρέλειψε να προσπαθήσει να «εξασφαλίσει» και αυτός «χώρο» στις εξελίξεις διαβεβαιώνοντας για «τη γαλλική αποφασιστικότητα να στηρίξει την ειρήνη και την ακεραιότητα του Ισραήλ».

Εντός Ισραήλ, πάντως, οι παρενέργειες από την πολύνεκρη επίθεση στη θρησκευτική σχολή Μερκάζ Χαράβ συνεχίζονται. Οι σπουδαστές της, που πρόσκεινται στην πλέον ακραία πολιτική πτέρυγα, γιουχάισαν την υπουργό Παιδείας που επισκέφτηκε τη Σχολή την Κυριακή, αποκαλώντας τη «δολοφόνο» και διαμήνυσαν ότι δε θα δεχτούν τον πρωθυπουργό, επειδή «παραβιάζει τα ιερά κείμενα που απαγορεύουν την όποια παραχώρηση εβραϊκής γης». Το, ήδη, τεταμένο κλίμα αναμενόταν να οξύνει η επίθεση με ρουκέτα κατά της πόλης Ασκελόν, χτες το μεσημέρι, μετά από αρκετές μέρες ηρεμίας. Την ευθύνη ανέλαβε το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρχε αντίδραση από τον ισραηλινό στρατό.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Προς το παρόν... αποκλιμάκωση

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΙΤΟ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Τελικά η χειραψία που αντάλλαξαν οι πρόεδροι του Εκουαδόρ, της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, Ραφαέλ Κορέα, Ούγο Τσάβες και Αλβαρο Ουρίμπε, στο πέρας της Συνόδου της Ομάδας του Ρίο το Σάββατο στο Σάντο Ντομίνγκο ήταν κάτι παραπάνω από συμβολική...

Μετά την επιστροφή του στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με την Κολομβία, την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων.

Οι σχέσεις είχαν διαρρηχτεί εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης της Κολομβίας στο έδαφος του Εκουαδόρ, την 1η Μάρτη, σε κατάλυμα των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). Η επιχείρηση είχε σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους των ανταρτών Ραούλ Ρέγιες, 20 ακόμη ανταρτών αλλά και 5 Μεξικανών υπηκόων. Μάλιστα οι οικογένειες των τεσσάρων εκ των πέντε Μεξικανών που δολοφονήθηκαν, και ήταν όλοι τους φοιτητές στο UNAM, ανακοίνωσαν, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» ότι καταφεύγουν σε ένδικα μέσα ενάντια στην κυβέρνηση της Κολομβίας, ενώ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Λατινικής Αμερικής (ALDHU) κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Κολομβίας για τους πέντε δολοφονημένους Μεξικανούς που βρίσκονταν απολύτως νόμιμα στο έδαφος του Εκουαδόρ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Εκουαδόρ παρά την προσέγγιση που έγινε στο πλαίσιο της Ομάδας του Ρίο, ανακοίνωσε ότι, προς το παρόν, δεν προχωρά στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με την Κολομβία, όπως έπραξε η Βενεζουέλα, αλλά θα αναμένει το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για το επεισόδιο.

Η διερευνητική επιτροπή - διατάχθηκε κατά την έκτακτη Σύνοδο του OAS με μοναδικό αντικείμενο την εισβολή της Κολομβίας, την οποία καταδίκασε - με επικεφαλής τον ΓΓ του οργανισμού, Μιγκέλ Ινσούλσα, και εκπροσώπους από 8 χώρες της αμερικανικής ηπείρου, έφτασε την Κυριακή στο Εκουαδόρ όπου επιθεώρησε την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κολομβία και είχε σειρά επαφών για τα ευρήματα της έρευνας των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από κυβερνητική εντολή.

Ταυτόχρονα οι αντάρτες των FARC έδωσαν στην Κολομβιανή γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα αποδείξεις ότι είναι στη ζωή 8 αιχμάλωτοι στρατιωτικοί, τους οποίους προτίθενται να απελευθερώσουν. Πρόκειται για άλλη μια μονομερή κίνηση καλής θέλησης των ανταρτών, παρά την κλιμάκωση των επιθέσεων από τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον τους.

Εκδήλωση της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης διοργανώνει συζήτηση την Παρασκευή 14 Μάρτη στις 7 μμ στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, Πατησίων 252, με θέμα «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κολομβία και τη Νότια Αμερική». Η ΕΕΔΔΑ καταδικάζοντας τις τελευταίες δολοφονίες των μαχητών των FARC από την κυβέρνηση της Κολομβίας, στηρίζει την πάλη για να φύγει η αντάρτικη οργάνωση από τις λίστες των «τρομοκρατικών» οργανώσεων, να προχωρήσει η ανταλλαγή κρατουμένων και να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Π.Ο.Δ.Ν
Αλληλεγγύη στους Κολομβιανούς αγωνιστές

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) καταδικάζει τη στρατιωτική παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Εκουαδόρ από την κυβέρνηση της Κολομβίας, η οποία συνιστά μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και που κατέληξε με τη δολοφονία του ηγέτη των FARC-EP Ραούλ Ρέγιες, ο οποίος μαζί με άλλους συμμαχητές του ήταν ο κύριος συντονιστής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν με την απελευθέρωση των δύο ομήρων. Ολα αυτά αποτελούν συνέπεια της συμμαχίας της κολομβιάνικης κυβέρνησης με τις ΗΠΑ με στόχο να σταματήσει η οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση που λαμβάνει χώρα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Η ΠΟΔΝ στέκεται για μια ακόμα φορά αλληλέγγυα στη νεολαία και το λαό της Κολομβίας και καλεί τη νεολαία της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου να συνεχίσει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη σε πάνω από 100 πόλεις σε όλον τον κόσμο και 20 στην ίδια την Κολομβία για να απορρίψουν τη δράση παραστρατιωτικών ομάδων στην Κολομβία και την πολεμοχαρή πολιτική του Ουρίμπε, ως εντεταλμένου οργάνου της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής κυβέρνησης.

Η ΠΟΔΝ επίσης καταδικάζει τις θηριωδίες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίσταται καθημερινά ο λαός της Κολομβίας από τους παραστρατιωτικούς της κυβέρνησης του Αλβ. Ουρίμπε και τις δυνάμεις τους.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες επιθέσεις

Συνομιλίες για παράταση της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων πέραν του τέλους του χρόνου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αρκετά αιματηρά ήταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ, που είδαν τους ισχυρισμούς τους περί «σημαντικής μείωσης των επιθέσεων» να κλονίζονται. Χτες, τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια σε όλη τη χώρα. Η αιματηρότερη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε κατά λεωφορείου σιιτών προσκυνητών μεταξύ Βασόρας και Νασιρίγια. Σκοτώθηκαν 16 επιβαίνοντες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 22.

Ταυτόχρονα, στην Κουτ σημειώνονταν, μετά από καιρό, σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ιρακινών στρατιωτών και ενόπλων του «στρατού του Μεχντί» που πρόσκειται στο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι (μεταξύ αυτών και τρία παιδιά) και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 28. Ο Σαντρ έχει κηρύξει εκεχειρία στις κατοχικές και ιρακινές δυνάμεις εκτός και αν «τίθεται ζήτημα αυτοάμυνας». Μέχρι χτες βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί τι προκάλεσε τις συγκρούσεις.

Επίσης, σε δύο διαφορετικά περιστατικά, κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην επαρχία Ντιγιάλα, και νοτίως της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες και ο Ιρακινός μεταφραστής τους. Οι ακριβείς συνθήκες δε γνωστοποιήθηκαν. Πρόκειται για τις σοβαρότερες κατοχικές απώλειες των τελευταίων βδομάδων.

Τέλος, άρχισαν στη Βαγδάτη συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ιρακινών αξιωματούχων σχετικά με το «μέλλον της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων». Στα τέλη του χρόνου εκπνέει η απόφαση του ΟΗΕ, που προβλέπει παραμονή «πολυεθνικής δύναμης» στο Ιράκ. Η Βαγδάτη δε θέλει ν' ανανεωθεί η εντολή από τον ΟΗΕ αλλά επιθυμεί παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας. Οι δύο πλευρές, όμως, φέρονται να διαφωνούν ως προς το μέγεθος της αμερικανικής δύναμης καθώς η ιρακινή πλευρά ζητά ισχυρή παρουσία και η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τα σχέδιά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ